6.MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ

Kültür-Sanat Haber Girişi : 07 Kasım 2015 08:28
6.MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ
Bu yıl 6’ıncı düzenlenen

Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi, Fırat Kalkınma Ajansı ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ile düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali’nin bu yıl altıncısı gerçekleştiriliyor. 6 -12 Kasım 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali düzenlenen açılış programı ile başladı.
Dublee By tree Hilton Otel’de düzenlenen festivalin açışı alışılmışın dışında kırmızı halı geçidi yerine siyah halı geçişi ile başladı. Bu yıl yaşanan terör olayları nedeniyle birçok müzikli etkinliğin iptal edildiği festivalde konuklar siyah halıdan geçerek içeri girdi.

SELDA ALKOR GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI
Diğer yıllara göre bu yıl daha sade geçen açılış programını bu yıl kaybedilen sinema sanatçılarının resimlerinin yer aldığı sinevizyon gösterimi ile başladı. Duygusal anların yaşandığı gösterim sırasında sinema oyuncusu Selda Alkor’da gözyaşlarını tutamadı.
Açılış konuşmasını yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya olarak çok önemli bir festivale ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “Birbirinden değerli sanatçılarımızı, sanat dünyasını Malatya’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.

İLK KEZ KIRMIZI HALI SİYAHA DÖNDÜ
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise bu yıl festivalde kırmızı halı geçiş töreni yerine siyah halının kullanılmasına vurgu yaparak, “Bu sene 6’ıncısını düzenliyoruz ve ilk kez halımız kırmızıdan siyaha döndü. Halının siyaha dönüştürülmesinin en önemli sebebi, vermiş olduğumuz şehitler ve gazilerimiz. İnşallah festivalimizi siyaha bürüyen bu acımızı hep beraber yeniden renklendiririz. Kardeşliğin tohumlarının atılmasına vesile oluruz” diye konuştu.

SİNEMA MÜSTESNA BİR KONUMA SAHİP
Açılış programında son olarak konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı da, sinemanın işlediği temayı izleyenlere birebir hissettirme özelliği ile müstesna bir konuma sahip olduğunu söyledi. Sinemanın bütün insanları aynı temelde buluşturan ve insanlığın ortak dili olabilen büyülü bir dünyanın adı olduğunu ifade eden Kamçı, sinemaların ayrıca toplumların kendilerini ifade etme imkanı bulabildiği bir mecra olduğunu dile getirdi.

SİNEMA EMEK ÖDÜLLLERİ VERİLDİ
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Bu yıl festival kapsamında Emek Ödülüne birçok kitap yazıp yayımlayan ve sinema tarihine çok önemli katkılarda bulunan Agâh Özgüç ile sinema ve reklam filmlerinin vazgeçilmez makyaj sanatçısı ve Bir Demet Tiyatro’da “pencereden bakan kadın” olarak hafızalarda yer edinen Suzan Kardeş layık görüldü.

ONUR ÖDÜLÜ SERDAR GÖKHAN, PERİHAN SAVAŞ VE SHENGELAİ'YA 
Festivalin bu yıl Onur Ödülü’ne ise Yeşilçam’ın jönü Serdar Gökhan ve Yeşilçam’ın en güzel aktrislerinden Perihan Savaş layık görüldü. Ayrıca Gürcü sinemasının usta yönetmeni Eldar Shengelaia’ya da yabancı onur ödülü verildi.
Serdar Gökhan ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın elinden alırken, Perihan Savaş ise onur ödülünü Vali Süleyman Kamçı’dan aldı.
Ödülünü aldıktan sonra konuşan Serdar Gökhan, Malatya’ya ilk kez geldiğini belirterek, bunun kendisi için büyük bir kayıp olduğunu ifade etti. Gökhan, çok önemli bir festivalin düzenlendiğini belirterek kendisine onur ödülü layık gören Festival komitesine teşekkür etti.

“KEŞKE ANNELERİMİZ AĞLAMASAYDI”
Perihan Savaş ise konuşmasında artan terör olaylarına değinerek, “Keşke yüreklerimiz de hüzün yerine sevinçleri paylaşsaydı. Keşke annelerimiz ağlamasaydı. Keşke evlatlarımız yok olmasaydı” ifadelerini kullandı. Perihan Savaş, şehit İbrahim Tanrıverdi’nin annesini ziyaret ettiğini hatırlatarak, protokolde oturan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’dan bir söz istedi. Şehit annesinin ricasını ileten Savaş, yeni yapılan sanat sokağında Şehit İbrahim Tanrıverdi’nin isminin ölümsüzleştirilmesini istedi. Bunun üzerine Başkan Çakır söz verince Perihan Savaş, “Şehit annesi çok mutlu olacak” diye konuştu.
Gece toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

Sanal Instagram haber içi