casino siteleri

8 Maddede İşe İade Davası

8 MADDEDE İŞE İADE DAVASI

 

İŞE İADE DAVASI KOŞULLARI

  1. İŞ KANUNU'NA VEYA BASIN İŞ KANUNU'NA TABİ OLMAK

İş Kanunu veya Basın İş Kanunu kapsamında çalışan işçiler bu kapsamda işe iade şartlarından yararlanabilecektir.

  1. BAĞLI ÇALIŞILAN İŞYERİNDE 30 VEYA DAHA FAZLA İŞÇİ ÇALIŞTIRILMASI

Fesih tarihinde fesheden işverene ait işyerinde 30 veya daha fazla işçi çalıştırılmasıdır. İş Kanunu madde 18/4/2. fıkrasında “İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir.”Şeklinde düzenlenmiştir.

  1. İŞÇİNİN EN AZ ALTI AYLIK KIDEMİNİN BULUNMASI

İş Kanunu madde 18/1 gereği işçinin işe iade talebinde bulunabilmesi için işyerinde en az 6 ay  kıdeme sahip olması gerekmektedir. Aynı işverene ait birden fazla işyeri  varsa ve işçi belirli aralıklarla bu işyerlerinde çalışmışsa da 6 aylık kıdem şartında toplam süre dikkate alınacaktır. İşyerinde geçirilen deneme süresi de işçinin kıdem süresine dahil edilecektir.

  1. İŞ SÖZLEŞMESİNİN BELİRSİZ SÜRELİ OLMASI

İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerekmektedir. Ancak İş kanunu 11. Md ve Yargıtay içtihatları uyarınca üst üste yapılan belirli süreli iş sözleşmeleri esaslı nedene dayanmıyorsa baştan itibaren belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşecektir. Dolayısıyla esaslı neden olmadığı halde üst üste belirli süreli iş sözleşmesi yapıldıysa bile bu şart sağlanmış olunacaktır.

İş kanunu Madde 11 - Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.

  1. İŞ SÖZLEŞMENİN İŞVEREN TARAFINDAN GEÇERLİ BİR NEDEN OLMAKSIZIN FESHEDİLMESİ

İşveren tarafından gerçekleştirilen feshin iş kanunu kapsamında geçerli bir nedene dayanması gerekmektedir. Feshin son çare olması ilkesine de uyulması gerekmektedir. İşverenin elinde iş akdini feshetmekten başkaca imkanlar varsa öncelikle bu yollar denenmelidir. Aksi takdirde fesih geçersiz olur ve işçinin diğer şartları da taşıyorsa  işe iade davası açma hakkı doğar.

  1. FESİH BİLDİRİMİ ve DAVAYI AÇMA SÜRESİ

İşe iade davası fesih bildiriminin işçiye tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde açılmalıdır. Fesih bildirimi yazılı olmalı ve soyut gerekçeler, genel ifadeler  bulunmaksızın hangi nedenlerle iş akdinin feshedildiği açık bir şekilde belirtilmelidir. Bu şekil şartlarına uyulmaması ihtimalinde dahi işçinin işe iadesine karar verilebilir. Yine işçinin savunmasının alınması gerekmekte olup aksi durum feshi geçersiz kılar.

 

İŞE İADE DAVASI SONUÇLARI:

  1. İŞE İADE DAVASI VE KARAR

Feshin geçerli  olduğunun ispat külfeti işverende olup bu hususların ispat edilemediği durumlarda mahkemece işçinin işe iadesine, işçiye boşta geçen süreye ilişkin ödenmesi gereken tazminata ve yine işe başlatılmaması durumunda ödenecek iş güvencesi tazminatına yönelik karar  verilir. Söz konusu tazminatlar;

  • 4 aylık boşta geçen süre tazminatı
  • En az 4 en çok 8 aylık ücret tutarında iş güvencesi tazminatı 

 

  1. SONUÇLARI

İşe iade kararının kesinleşmesinden itibaren işçi, 10 iş günü içerisinde işverene başvurarak işe iadesini  talep etmelidir. Bu tarihten itibaren işveren 1 ay içerisinde işçiyi, tekrardan işe başlatmalıdır. İşverenin, işçiyi işe başlatıp başlatmaması konusunda seçimlik bir hakkı bulunmaktadır. Gerekli tazminatların tamamını ödeyerek işçiyi işe başlatmayabilir.

İşe iade davası hukuki uzmanlık gerektirip alanında uzman bir avukattan destek alabilirsiniz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.