casino siteleri

Başıboş Köpeklerin Yeri Sokaklar Değil..

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyib Erdoğan Kızılcahamam da Belediye Başkanları ile yaptığı toplantıda Belediye Başkanlarına  başıboş sokak köpeklerinin barınaklara alınması talimatı vermesi  yıllardır sorun haline gelen ve gittikçe büyüyen başıboş sokak köpek saldırılarına karşı alınacak çok önemli tedbirlerden olduğunu söyleyebilirim..

Cumhurbaşkanı, sahipsiz hayvanların yerinin sokak yerine barınak olduğunu söyleyerek, "Öncelikle sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız." dedi.

Konuyla ilgili tüm belediye başkanlarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sahipsiz hayvanlar için, "Şimdi ben buradan birinci derecede büyük şehirlerimiz olmak üzere tüm belediye başkanlarıma sesleniyorum. Sahipsiz hayvanlar için lütfen sıcak ve güvenli barınaklar kurarak gıda artıklarından hayvan maması üretimini teşvik ederek pek çok gönül kazanabiliriz, gönül kazanabilirsiniz

Maalesef medyada sık sık çocuklara saldıran başıboş köpeklerin yol açtığı facialarla ilgili üzüntü verici haberlere rastlıyoruz. Öncelikle sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız. Şimdi ben buradan birinci derecede büyük şehirlerimiz olmak üzere tüm belediye başkanlarıma sesleniyorum. Sahipsiz hayvanlar için lütfen sıcak ve güvenli barınaklar kurarak gıda artıklarından hayvan maması üretimini teşvik ederek pek çok gönül kazanabiliriz, gönül kazanabilirsiniz. Böylece hem vatandaşlarımızın sahipsiz hayvanların yol açacağı tehditlerden kurtulmasını sağlamış hem de kendisi de bir can olan hayvanlara karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz.

 Başıboş sokak köpekleri konusunda onlarca köşe yazısı ve haber yaptım.

Köşe yazılarımda çözüm önerilerini sundum.Ve sunduğum çözüm önerilerinin Cumhurbaşkanımız tarafından dile getirilmesi ve bu konuda Belediye Başkanlarına talimat vermesi çok sevindirici..

Sayıları gittikçe artan ve insanların günlük yaşantılarının korkulu rüyası halini aldı diyebiliriz başı boş sokak köpekleri için.. Bu sorun şehrimizin merkezinden tutun kırsalına kadar var olan bir sorun diyebiliriz..

Barınak denildiğinde karşı çıkanlar var..

Onların sokak doğal yaşam alanlarında sokak aralarında yaşamalarını isteyenlere şöyle bir soru yöneltsek? 

Sokak köpekleri doğal yaşam alanlarında çok mu mutlular..

Hiçte öyle göründüğü gibi olduğunu sanmıyorum..

İnsanların aklına estiği zaman yiyeceğin verildiği, karda soğukta yağmurda çamurda sürünmek, birde toplu halde saldırdıklarında taş ve sopa ile dövüldüğü gerçeği ile karşı karşıya olduğumuz biliniyor..

Bu mudur, hem de insanın en iyi dostu köpeğe layık gördüğümüz yaşam tarzı..

Mevcut barınakların yetersiz kaldığını şartların daha da iyileştirilmesini önerebilir ve öncülük edebilirsiniz, asıl hayvanseverlik bu..

Başı boş sokak köpeklerini toplayıp kısırlaştırıp tekrar aynı yere bırakmak sorunu çözmüyor.. Onların daha rahat bir yaşam alanında şartları daha da iyileştirilmiş barınaklara yerleştirilmesi insan dostu köpekler için yapılacak iyiliğin başında gelir diye düşünüyorum..

Gönül ister ki bizlerde can dostlarla birlikte yaşayalım ve onlara insani iyiliklerimizi yerine getirelim, ancak hayvan haklarını koruyalım derken insan haklarını gasp edip sürü halinde gezen başı boş sokak hayvanların açık saldırı haline getirmeyelim.. 

Şunu belirtmek isterim ki; sayıları gittikçe artan ve sürü halinde gezen başı boş sokak köpekleri yüzünden insanların işe gidiş gelişleri kabusa dönüyor..

Mahalle muhtarı olarak günlük şikayet alıyoruz. Akşam işten gelen kızını veya çocuğunu yol başında bekleyen insanların şikayetleri her geçen gün artıyor..

Özellikle sabahın erken saatinde sokağın boş olduğu zaman içerisinde işe gidip gelmek kabus haline geldi sokak köpeklerinin saldırıları yüzünden..

Belediyeyi arıyorsunuz geliyorlar.. Sürü halinde gezen köpeklerden ya bir tanesini veya iki tanesini yakalayıp götürüyorlar. Ancak götürülen köpeklere aşı ve küpe vurulup tekrar alındığı yere bırakılıyor.. Yani değişen bir şey olmuyor.. 

Sokak köpeği yine aç perişan, vatandaş yine kabus yaşıyor..

Gelin hep birlikte elimizi taşın altına koyalım.. Hem insan dostu başı boş sokak köpeklerini sokağın yaşanmaz çilesinden kurtaralım hem de insanların korkulu rüyası haline gelen köpek saldırılarından kurtaralım..

Köpeklerin yeri sokaklar değil, tıpkı medeni ülkelerde olduğu gibi, temiz, sağlıklı barınaklar olmalı ve sokaklardan tüm köpekler toplanarak, sağlık kontrollerinin yapılabildiği, açlık çekmedikleri yeni kurulacak barınaklarda barınmalılar..  

Bilindiği gibi şehrimizde hayvan rehabilitasyon merkezi sadece Büyükşehir bünyesinde mevcut.. İlçelerimizde hayvan rehabilitasyon merkezleri yoktur.. 

Haliyle toplanan sokak köpekleri şehrimizde sadece 1 tane ile sınırlı olan hayvan rehabilitasyon merkezine götürülüyor.. Sayı fazlalığından ötürü hem yaşam koşulları hem de bakımları zorlaşıyor..

Oysa ilçe belediyeleri de bu konuya hassasiyet gösterseler, her ilçe bir veya birden fazla yaşam koşulları iyileştirilmiş hayvan rehabilitasyon merkezleri yapsa, hayvansever vatandaşlarımızın, kurulacak barınaklara yardımda bulunarak hayvanlara çok daha fazla faydalı olmaları mümkün olacaktır. 

Gerek hastane gerekse fabrika türü yerlerde tonlarca yemek çöpe dökülüyor.Artan yemekler toplanıp barınaklara götürüldüğü taktirde onların yemek ihtiyacını karşılayacaktır..

Ulaşılabilir olması vatandaşın kolaylıkla gitmesini sağlayacaktır.. Aynı zamanda buralarda köpeklerin sahiplendirilmesi için de projeler üretilmesi halinde bu sorunu aşabiliriz..

Onları sokakta aç kalmaktan, vatandaşı başıboş sokak köpek saldırılarından korumanın çözümü onlara daha iyi bir şekilde bakılacak barınaklardır..

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.