Büyükşehir güneşten para kazanacak

Malatya Haber Girişi : 19 Ekim 2017 15:24
Büyükşehir güneşten para kazanacak
Malatya Büyükşehir Bele-d

Malatya Büyükşehir Bele-diye Başkanı Ahmet Çakır, yeni kurdukları güneş enerji santralinde üretecekleri 3 MV elektriği EPDK’ya satarak, yıllık 2.5 milyon lira gelir elde edeceklerini söyledi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi yenilenebilir enerji üretiminin yanı sıra çevreci yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor. Çöpgaz Eelektrik Santrali, Çevre Entegre Tesisi, bakım istasyonu çatısı Güneş Enerji Santrali gibi elektrik üretim tesislerini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Şehir Mezarlığı yanında 60 dönümlük alana kurduğu Güneş Enerji Santrali (GES)’ni hayata geçiriyor.

Kurulum çalışmaları büyük oranda tamamlanan santral, Kasım ayı başında hizmete girerek, elektrik üretmeye başlayacak.

"Büyük bir katkı sağlayacak"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, basın mensupları ile birlikte Güneş Enerji Santrali’ni gezerek, açıklamalarda bulundu. İnceleme gezisine daire başkanları ve şube müdürleri de katıldı. Güneş Enerji Santrali’nde çalışmaların sonuna gelindiğini belirten Başkan Çakır, yüklenici firmanın Kasım ayı başında işi tamamlayacağını söyledi. Güneş enerjisi noktasında Malatya’nın iyi bir noktada olduğunu kaydeden Çakır, hedeflerinin güneş enerjisinden faydalanarak, bunu bir gelire dönüştürmek olduğunu söyledi. Çakır, daha önce çöp sahasında yapılan yatırımın örnek bir yatırım olduğunu belirterek, “Burada 10 MV’ın üzerinde enerji üreteceğiz. Bir yandan enerji üretirken bir yandan da çevre yatırımı yapıyoruz. Karbondioksit salınımını aza indiriyoruz, metan gazını enerjiye dönüştürmüş oluyoruz. Katı atıkların %70’ini enerjiye dönüştürerek, sadece yüzde 30’unu düzenli depolama alanına gönderdiğimiz bir projeyi gerçekleştirdik” dedi.

Yıllık 2.5 milyonluk gelir

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunu ve kurulan santrallerle milli ekonomiye de katkı sunulduğunu kaydeden Çakır, GES ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Güneş enerjisinde de Malatya Türkiye’nin iyi noktalarından bir tanesi. Bunu değerlendirerek, Belediyemize gelir elde etmeyi amaçladık. Enerjide biz dışa bağımlıyız bu açıdan bu alanda ne kadar yatırım yapabilirsek sadece kendi bütçemize değil ülkemiz ekonomisine de katkı sağlamış olacağız. Bu vesile ile burada 3 MW’lık yatırım bitirilmiş oldu. EPDK’nın 10 yıllığına alım garantisi var. Bu da bize büyük bir avantaj sağlıyor. Yıllık 2,5 milyonluk bir gelir elde etmiş olacağız. 60 dönümlük bir alanda gerçekleştirdiğimiz bu projeyle; hem bir çevre yatırımı, hem belediyemize gelir, hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak güzel bir yatırımı hizmete sunmuş olduk.”

1 MW’lık bir başka projenin de çalışmalarını sürdürdüklerini açıklayan Başkan Çakır, önümüzdeki yıl bu projenin de hayata geçirileceğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Sanal Instagram haber içi