CHP İl Başkanı Enver Kiraz, beraberinde CHP Malatya Milletvekili Adayı Memba Kuşçu, CHP Malatya Milletvekili Adayı Berna Karadaş ve partililerle birlikte 4 Nisan Cumartesi günü meydana gelen dondan zarar gören Dilek mahallesinde incelemelerde bulundu. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Kiraz, kayısı üreticisinin mağduriyetinin görmezden gelindiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu;
KAYISIDA CİDDİ HASAR VAR
“Malatya’da birkaç gün önce yaşanan don felaketi dolayısıyla kayısıda ciddi hasar var. Malatya’da sadece Dilek Mahallesi değil birçok bölgede hasar oluşmuş durumda Akçadağ, Doğanşehir ve Darende gibi Malatya’nın önemli bölgelerinde ciddi şekilde kayısının dondan etkilendiğini görüyoruz. Maalesef geçen yıl kayısımızın tamamına yakını zarar görmüştü, bu da Malaya ekonomisini bir bütün halinde çökertmişti, dolayısıyla çiftçi açlığa ve yoksulluğa mahkum edildi. Bu durum çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Kışı nasıl geçireceklerini, çocuklarını nasıl okutacaklarını ve geçimlerini nasıl sağlayacakları konusunda büyük muamma yaşıyorlar.”
ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLMEDİ
Geçen yıl da 31 Mart’ta aynı sıkıntıyı yaşamıştık. O felaket sonrası çiftçimize hiçbir destek verilmedi, biz o zaman, “Tekrar kayısının yanmayacağına dair de bir garantiniz yok, Peki önümüzdeki yıl da yanarsa ne yapacaksınız? diye sorduk. Korktuğumuz gerçekleşti ve kayısı yine yandı. ama soruna çözüm olmayacaklarına dair geçen yıldan ciddi bir örneğimiz var. borçların ertelenmesi yerine silinmesi gerekirdi, alan bazlı bir destek mutlaka verilmeliydi.
SESİMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Seneye bu tarihe kadar çiftçilerimizin zararının karşılanması için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. İnşallah bu yıl başarılı oluruz diye düşünüyorum. Bu hasar tespitlerini en iyi yapan buradaki üreticidir. Derin tecrübeleriyle kayısının hangi oranda yandığını biliyor. Üretici ve Malatya ekonomisi tekrar donmaya mahkum bir hale doğru sürükleniyor. Tehlike daha geçmiş değil, 11-12 Nisan’da da ciddi bir don bekleniyor. Geçen yıl söylediğimiz gibi bir an önce don vuran bu bölgelerde hasar tespitleri yapılarak çiftçilerin zararlarının karşılanması gerekiyor.
SİGORTALATMA MALİYETİ ARTTI
Çiftçilerimiz TARSİM sigortası yaptırıyor. Geçen yıl kayısı tutmadığı için elinde para olmayan çiftçi sigorta yaptıramadılar. Çiftçilerimizin verdiği bilgilere göre TARSİM’e sigortalatma maliyeti yüzde 50 artmış görünüyor.”
Daha sonra söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Aday Adayı Memba Kuşçu, “Milletvekilimiz sayın Veli Ağbaba defalarca mecliste kayısı sıkıntılarını dile getirmesine rağmen bu konuda mecliste hiçbir şekilde adım atılmamıştır. Özellikle Battalgazi’de Tarım ve Biyoteknoloji Üniversitesi’nin kurulması konusunda bir Kampüs kuruldu, bu kampüsün çalışma alanlarının en büyük hedefi de kayısı merkezli olarak sıkıntıların çözüme kavuşturulması. Bu konuda da bizim CHP olarak Malatya’da yapacağımız ilk çalışma tamamen kayısı sorunları ile ilgili. Zaten çiftçilerin de dile getirdiği üzere TARSİM’de ciddi bir mağduriyet var. Sigorta ücretlerinin artması çiftçileri daha da büyük bir mağduriyete sürüklemiş. Bu konuda CHP’nin de tavrı kayısıdan yana olacak” ifadelerini kullandı.