casino siteleri

DERE YATAĞINA EV YAPMAK

Dere Yatağına ev yapma sel alır...

Şehirleşme noktasında ileriye dönük yapılaşma  yapılmadığı gerçeğini bir kez daha görüyoruz Giresun'da...

Cumartesi akşamı Rize ve Giresun'da aşırı yağış sonrası taşan dere yatakları sonrası 4 can kaybı ve 12 kayıp insanımız var..

 

Koca koca kayalar, araçlar,ağaçlar ilçe merkezlerini yaşanmaz hale getirdi..

Atalarımız her yaşanan olay neticesinde  ibretlik sözler atfetmişlerdir..

''Sel yerini alır'' Dere Yatağına Ev Yapma Sel Alır''

Yaşanan afetler sonrası yaşadığımız acılar hep insan hatası kaynaklıdır..

Deprem öldürmez çürük bina öldürür kabilinden..

Sel öldürmez ama siz selin önünü tıkayacak yerleşim yerleri yaparsanız  sel gidecek bir yer  bulacak işte gideceği yer üzerinde  ev,araba,işyeri,bina  ne varsa  önüne katar ve götürür..

Her tarafı beton haline dönüştürürseniz neticede aşırı yağan yağmur sonrası oluşacak sel can ve mal kaybına sebep olacaktır.. Doğru yerde doğru yapılaşma olmadığı zaman doğa olayları afete dönüşüyor. Dere yatakları kapatılıyor, aşırı betonlaşma ve suyun emilimini sağlayacak yeşil alanlar imara açılıyor.  İstediğiniz kadar mühendislik hizmeti yapın, doğa son sözü söylüyor.

 

Her sel afeti sonrası dere yatağındaki yerleşim yerleri  konuşulur..Ancak yapılan yapılmıştır mantığı ile hareket edilerek sonunda yaşanan bir sel karşısında yine acı olaylarla karşı karşıya kalıyoruz..

Şehrimizden örnek verecek olursak..

 

Konak Mahallemizden başlayan Aşşağıbağlar,Tecde,Karakavak Mahalleleri içerisinden geçen  yaklaşık 15 Km uzunluğunda olan Horata Çayı sel yatağıdır..

 

Horata Çay kenarında fazla bir yapılaşma yoktu..Geçmiş dönemlerde  Horata Çayı üzerinde zaman zaman sel afeti yaşanmıştır..Bu alan üzerinde herhangi bir yapılaşma bulunmadığından can ve mal kaybı olmadığı söylenir..

 

Ama şimdilerde ise Horata Çayının hemen sıfırına koca koca binalar yapıldı..

Çay üzerinde onlarca köprü yapıldı..

 

İleride bir sel felaketi yaşandığında  Horata Çayı üzerine yapılan binaların sel felaketinden etkilenmemeleri nerdeyse imkansız gibi bir şey..

 

Allah muhafaza bir sel geldiğinde çayın üzerine yapılan yapılar suyun gidecek yönünü değiştirecektir..Değişen selin yönü üzerinde ne varsa  alıp götürecektir..

 

Hep olmazlardan yola çıkıyoruz..Olduğunda ise adına afet diyoruz..Depremin sel'in olması her zaman muhtemeldir..

On yılda,20 yılda belki 50 yılda bir olacaktır..Bu afetlerin olma ihtimaline karşı tedbirli olmamız gerekir..

 

Sanırım yapılan yapılmıştır bundan sonrasına bakacağız diyeceğimiz muhakkak..Ama gelinen noktaya baktığımızda yaşanan deprem ve sel felaketlerinin ardından çabuk unutuyor ve dere yatakları üzerine yeniden evler işyerleri inşa ediyoruz..

 

Giresun ve Rize'de yaşana sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan Rahmet  ailelerine sabırlar diliyorum..

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.