casino siteleri

Doğduğu Evin Kapısını Makam Odasına Taktırdı

Malatya Haber Girişi : 08 Temmuz 2015 16:29
Doğduğu Evin Kapısını Makam Odasına Taktırdı

Malatyaʹdan 4 aylıkken ailesiyle önce İstanbul, daha sonra Bursaʹya taşınan 54 yaşındaki iş adamı, doğduğu evin 200 yıllık kapısını fabrikasındaki makam odasına taktırdı.Kayapa Sanayi Bölgesiʹndeki bir ahşap imalat firmasının sahibi Yalçın Toy, fabrikanın üretim bölümünü gören pencereye açılan kapıdan zaman zaman çalışanlarını izliyor. Toy, kapının kendisi için çok yüksek manevi değeri bulunduğunu söyledi."BAKTIM Kİ EVİN HER TARAFI YIKILMIŞ..." Doğduğu evden 1961ʹde, 4 aylıkken taşındıklarını belirten Toy, İstanbulʹun ardından Bursaʹya geldiklerini anlattı. Yıllar sonra bir proje için Malatyaʹya gittiğini ve evini görmek amacıyla Darende ilçesine uğradığını belirten Toy, şöyle devam etti: "Baktım ki evin her tarafı yıkılmış, sadece kapı ayakta duruyor. Bu kapı beni çok cezbetti ve hemen söküp getirmeye karar verdim. Çarşıdan ustalar tuttum. Ustalar ʹBu kapıyı ne yapacaksın, bizde çok varʹ dedi. Ben de ʹBu kapı benim için özel. Bu kapının olduğu evde doğdumʹ dedim. Bunun üzerine ustalar kapıyı söküp getirdi."KAPI OSMANLI DÖNEMİNE AİTToy, kapıyı fabrikasındaki odasına taktırdıktan sonra bununla ilgili araştırmalar yaptığını bildirdi.

YouTube Haber arası

Doğduğu evin, dedesi tarafından Osmanlı döneminde vergi toplayan öşür ağasından satın alındığını öğrendiğini dile getiren Toy, "Öşür ağasından dedeme, daha sonra babama, sonra da bize sadece kapı olarak kaldı" ifadesini kullandı."BURAYA GELENLERDEN ÇOK İLGİ GÖRÜYOR"Kapının 200 yıllık olduğunu tespit ettiğini anlatan Toy, şunları kaydetti: "Kapının hem manevi hem de tarihi değeri var. ʹGeçmişine sahip çıkmayan, geleceğine sahip çıkamazʹ diyerek, geçmişime sahip çıkmak adına kapıyı söküp, fabrikamdaki en iyi yere, misafirlerimin de görebileceği şekilde odama getirdim, koydum. Kapı, buraya gelenlerden çok ilgi görüyor.""BU KAPIYI YAPAN KİŞİ OLDUKÇA VARLIKLIYMIŞ"Toy, kapının çok uzun yıllar dayanabilen sedirden yapıldığını belirterek, "Zamanında iyi bir ağaç seçtikleri için de kapı bugüne kadar gelmiş. Eskiden zenginlik sembolü, konakların, köşklerin tahtalarının genişliğine göre ölçülürmüş.

Bu kapıyı yapan kişi de oldukça varlıklıymış" dedi. Kapıyı getirince ailesinde duygusal bir ortam oluştuğunu söyleyen Toy, "Bu kapıda babamın çok hatırası var. Kapıyı gördüğünde bir hatırasını anlattı. Babam, kışın at sırtında giderken tipiye yakalanmış, yolunu kaybetmiş ve donma tehlikesi geçirmiş. At gece vakti gelip bu kapıyı tekmelemiş, ev halkını uyandırmış ve babamı kurtarmışlar" diye konuştu.