casino siteleri

İnönü´de `Türkiye-ABD İlişkileri´ konulu çevrim içi seminer

Eğitim Haber Girişi : 04 Şubat 2021 16:42
İnönü´de `Türkiye-ABD İlişkileri´ konulu çevrim içi seminer
2020-2021 Kültür Sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ve İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek´in konuşmacı olarak katıldığı seminerde Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı. Seminer, İnönü Üniversitesi resmi Youtube kanalından yayımlandı.
Türkiye´nin dış politikasının, dış ilişkilerinin anlaşılması için Türkiye-ABD ilişkilerine özellikle bakılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Baharçiçek, 2. Dünya Savaşı sonrası oluşan yenidünya düzeninin en belirleyici aktörlerinin başında Amerika Birleşik Devletleri´nin geldiğini söyledi.
Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek,"Son yetmiş beş yıllık dönemde Türkiye´nin dış politikasında Türkiye-ABD ilişkileri her zaman önemli bir yer almıştır. Bu süreçte de bu ilişkilerin aslında zannedilenden daha fazla sorunlu bir ilişki olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.
ABD´nin ödemesi yapılan F35 savaş uçaklarını Türkiye´ye teslim etmemesi ve bazı bakanlara ambargo uygulamasının yanı sıra Türkiye´nin savaştığı terör örgütlerine ABD´nin silah yardımı yapmasının iki ülke arasında yaşanan olumsuz gelişmelerin örnekleri olduğunu vurguladı. ABD´nin düşman kategorisinde gördüğü ülkelere uyguladığı birtakım yaptırımları Türkiye´ye de uyguladığını ifade eden Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, "Soğuk Savaş döneminden sonra özellikle son yirmi yılda Türkiye ve ABD´nin bölgedeki çıkarları birçok konuda farklılaşmaya başladı. ABD, Türkiye´nin bölgede güçlü bir aktör olmasını, bölgenin sorunlarını çözmesinde güçlü bir rol oynamasını, bölgedeki diğer güçlü devletler ile iyi ilişkiler kurmasını istemiyor. Enerji kaynakları konusunda ABD ile Türkiye´nin çıkarları uyuşmuyor" diye konuştu.
Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Türkiye´nin bilhassa soğuk savaş döneminden sonra millî çıkarlarına uygun politikalar yürüttüğünü belirterek sözlerini tamamladı.