İnönü Üniversitesi'nden Büyük Başarı

Eğitim Düzenleme Tarihi : 25 Eylül 2019 12:50 Haber Girişi : 25 Eylül 2019 12:49
İnönü Üniversitesi'nden Büyük Başarı
İnönü Üniversitesi bünyes

Kurulduğu yıldan 2016 yılına kadar birçok sıkıntı geçiren ve kan kaybeden Teknokent son 3 yılda Malatya ve bölgede büyük bir atılım yaptı. 2016 yılında 13 şirkete ulaşan Teknokent bugün itibari ile 61 şirkete ulaştı ve her geçen gün yeni başvuru almaya devam ediyor. Sunduğu imkanlar ile Malatya’daki yazılım firmalarını bünyesine kattığı gibi sunduğu özel imkanlar ile İstanbul’da faaliyet gösteren büyük yazılım firmalarını da bünyesine katmaya devam ediyor. İstanbul’daki yazılım firmalarının birçok teknoparkı seçmek yerine 1000 km uzaktaki Malatya Teknokent'i seçmesi dikkat çekti.

Sanal Instagram haber içi

Teknokent'in sunduğu en önemli imkan ise İnönü Üniversitesi'nin desteği ile son 3 yılda sunduğu öğrenci desteği. Bu mekanizma şöyle çalışıyor; Teknokente gelmek isteyen firma için Teknokent yönetimi ekip ve personel oluşturma garantisi veriyor. Firma bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerdeki öğrencilerle kariyer günlerinde bir araya getiriliyor. Firma kendini tanıttıktan sonra mülakat, teknik veya uygulamalı sınavlar ile yetenekli öğrencileri seçiyor. Öğrenciler okullarına devam ederken boş saatlerini de firmada geçiriyor ve firma bünyesinde yazılım alt yapısını öğreniyor. Bu sayede üniversite yıllarında öğrenciler kalifiye mühendis haline geliyor. Bu durum öyle bir hal aldı ki; 2016 yılından önce nedereyse tüm meezunları iş bulamadığı için İstanbul gibi büyük şehirlere giden bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin artık mezunlarının nerede ise tamamı Malatya Teknokent'teki firmalarda mezun olmadan çalışmaya başlıyor ve mezuniyetten sonra da çalışmaya devam ediyor

Ayrıca Teknokent sadece üniversite ile ilgilenmiyor. İlimizin Araştırma Geliştirme faaliyetlerini arttırmak ve üniversite sanayi işbirliği ile katma değeri yüksek ürün çıkarma noktasında en önemli ve stratejik birimlerinden olan Ar-Ge merkezmelerinin sayısını arttırmak için de ciddi faaliyet yürütüyor. 2016’dan önce ilimizde sadece 1 Ar-Ge merkezi varken son 3 yılda yapılan farkındalık çalışmaları ile bu sayı arttırıldı ve son olarak ILSAN Tekstil A.Ş. bünyesinde de Ar-Ge merkezi kurularak ilimizdeki arge merkezi sayısı 4’de yükseldi. Bunun dışında da Ar-Ge merkezi olmaya aday firmalar Malatya Teknokent'te belirlenerek özel olarak takip edilmeye ve eğitimler ile bilinçlendirilmeye devam ediyor. Hatta 23 – 27 Ekim tarihleri arasında Fırat Kalkınma Ajansı desteği ile Ar-Ge merkkezi ve Ar-Ge merkezi olmaya aday firmalara yönelik Malatya Teknokent bünyesinde patent eğitimi veriliyor.

Bununla birlikte İnönü Üniversitesi son 3 yılda Üniversite Sanayi İşbirliği konusunda devrim niteliğinde çalışmalar imza attı. Bu Malatya Teknokent'in dışa açılımı ile birleştiğinde çok kaliteli ve sonuç odaklı çalışmaların çıkmasına sebep olmaya başladı. İnönü Üniversitesi başka üniversitelerde olmayan ve ÜSİP (Üniversite Sanayi İşbirliği Projesi) desteğini hayata geçirdi. Bu destek şöyle çalışıyor; Ar-Ge faaliyeti yapmak isteyen firma ile üniversite bünyesindeki bir akademisyen bir araya gelerek işletmenin bir problemine akademik çözüm üretmek veya yenilikçi Ar-Ge projesi yapmak istediklerinde İnönü Üniversitesi bu projeye 50.000 TL’ye kadar destek verebiliyor. Bu proje kanalı ile artık akademisyen ve firma bir araya gelip faaliyet yapabiliyor ve üniversite diğer projelerinde sayı sınırı varken ÜSİP yapan akademisyenine sınırsız sayıda ÜSİP projesi yapma hakkı tanıyor. Projenin en önemli avantajlarından birisi ise üniversitenin proje değerlendirmesinde çok hızlı hareket etmesi.. Firmaların Ar-Ge destekleri konusnda en çok yakındıkları konulardan birisi Ar-GE desteği veren kurumların Ar-Ge projelerinere destek süreçlerinin çok uzun olması.. hatta bu süre bazen bir yılı aşabiliyor. Oysa Ar-Ge faaliyeti çok kısa süre içerisinde yapılırsa bir anlam ifade ediyor. Bu zaman uzadığında başka birileri mutlaka öncesinde bu faaliyetleiri yapmış, ürünleri üretmiş ve pazarı ele geçirmiş oluyor. ÜSİP’de ise durum böyle değil.. Rektör yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen’in özel desteği ile ÜSİP projeleri bir iki hafta içerisinde değerlendirip sonuçları ilan ediliyor. Bu da Ar-Ge yapmak isteyen firmalar için çok cazip bir destek haline gelmesinde büyük katkı sunuyor.

 Projenin başlatılması çok yakın zamanda olmasına rağmen 20’yi aşkın proje başlatılmış bir kaçı ise medyada ciddi ses getirecek şekilde tanıtılmış. Bunlardan ilki yapay deri projesi ile başta tıp fakülteleri olmak üzere medikal eğitim yapan tüm kurumlarda ihtiyaç duyulan öğrencilerin laboratuvar deneyleri için kullnılan deri benzeri ürünü ürtetmek olmuş. Bu ürün ise tamamı ithal ve çok yüksek paraler ödenetek yurt dışından alınıyor. Artık yerlisi onda bir fiyata tıp fakültesi ve Malatya Teknokentte bulunan bir firma ortaklığı ile yapılan ÜSİP projesi ile üretildi. Bir diğeri lazer LAM yazma makinesi oldu. Bu makine ise yine Tıp Fakültesi patoloji ABD, İnönü Üniversitesi Bilgisayar mühendisliğinden bir akademisyen ve Malatya Teknokentteki bir firma birlikteliği ile ilk prototipi üretildi.

Ayrıca Malatya Teknokent genel müdür ve uzman ekibi devamlı OSB firma ziyaretlerinde bulunuyor ve ziyaretler sırasında belirlenen firmalar ile teknokentin kurguladığı “Mini Tekno Pazar” faaliyetleri ile ÜSİ çalışmalarında ciddi işbirlikleri çıkmasına neden oluyor. Bu etkinlikler organize sanayideki bir firmanın talebi üzerine firmanın önceden belirlediği projelerin akademisyen ve Teknokent firmalarına sunulması ile başlıyor. Sonrasında proje ve problemlere ilgi duyan ve çözüm önerebilecek Teknokent firmaları ve akademisyeneler belirlenen bir günde firma bünyasinde bir araya geliyor ve firma ile problemleri aşma çalışmalarını istişare ediyor. Akademisyenler ile ortaya çıkan ortak çalışmaları ise İnönü Üniverditesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ÜSİP projesi ile destekleme garantisi veriyor.  Hatta rektör Kızılay bu etkinliklere bizzat katılıyor ve üniversitenin tüm imkanlarını ÜSİ çalışmalarına açtığını ifade ediyor.

 

 

İlhan içen  haber arası