casino siteleri

iOS 9 Hakkında Her Şey

Bilim-Teknoloji Haber Girişi : 09 Haziran 2015 14:08
iOS 9 Hakkında Her Şey
Apple’ın düzenlemiş olduğ

Apple, bu yılki Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda mobil işletim sistemi iOS’in en son sürümü iOS 9‘u tanıttı. OS X El Capitan’da olduğu gibi iOS 9 da hem yeni özellikleri hem de performansta yapılan iyileştirmeleri kullanıcılarla buluşturmaya hazırlanıyor. iOS 9’un ilk başta yeniliklerinden bahsedelim. iOS 9’da kişisel asistan servisi Siri’deki yeni yetenekler dikkat çekiyor. Sunduğu yeniliklerle Google’ın sanal asistanını andıran Siri, Proactive isimli bir özelliği bünyesinde barındırıyor. Bu özellik sayesinde Siri artık alışkanlıklarınıza uygun kişi ve uygulama tavsiyesinde bulunabiliyor.

Siri ayrıca trafik durumuna göre yola ne zaman çıkmanız konusunda bilgi verebiliyor. iOS 9’la birlikte iOS cihazlara kulaklık bağlandığında otomatik olarak şarkı çalmaya başlıyor. Ekranda olan biteni anlayabilen Siri, “Bunu bana sonra hatırlat” dendiğinde gelen mesajı sonra hatırlatmak üzere saklayabiliyor. Siri iOS 9’da çok daha anlayışlı bir hale geliyor. “Geçen yaz New York’ta çekildiğim fotoğrafı göster” gibi karmaşık komutlar verilebiliyor. Arama kısmı da bundan böyle çok daha gelişmiş durumda. Yeni Siri’nin yüzde 40 oranında daha doğru yanıtlar verdiği ve akıllı asistanın haftada 1 milyar soruya karşılık verdiği belirtiliyor.

YouTube Haber arası

Deep linking özelliği ile direkt olarak uygulama içerisindeki bilgiye ulaşılabiliyor. iOS 9’un yeni not uygulamasında çizimler yapılabiliyor, fotoğraflar ekleniyor ve listeler hazırlanabiliyor. Yeni harita uygulaması bazı şehirlerde toplu taşımayla ilgili detaylı bilgiler sunuyor. Otobüs, vapur, metro ve tren gibi ulaşım araçlarıyla ilgili bilgiler sunan harita uygulaması bu bilgileri ilk etapta New York, Chicago, Baltimore, San Francisco, Philadelphia, Washington DC, Londra, Toronto ve Berlin’de kullanıma sunacak. Asya’nın belli başlı başkentlerinde de kullanılabileceği ifade edilen taşıma bilgisi özelliğinin maalesef şu an için Türkiye’de kullanılamayacağını söyleyelim. iPad’in uzun süredir beklenen çoklu görev özelliği de iOS 9’la birlikte geliyor. Kullanıcılara artık ekranda 2 farklı uygulamayı aynı anda kullanabiliyor. iPad ekranının ikiye bölen Split View isimli özelliğin sadece iPad 2 ile kullanılabileceği, uygulamalar arasındaki Slide Over ve Picture in Picture özelliklerin ise iPad Air ve mini 2 üstü cihazlara destek vereceği belirtiliyor. iOS 9’da dikkat çeken bir diğer özellik ise güç tasarrufu modu. Bu moda alınan cihazlar 3 saat fazladan kullanım vadediyor. Notlar uygulamasında yapılan değişikliler de dikkat çekiyor. iOS 9’la birlikte Notlar uygulamasına fotoğraf eklenebiliyor, elle çizim yapılabiliyor. Haritalar, Safari ve diğer uygulamalardan not uygulamasına içerik eklemek de artık mümkün. Sizi arayan bir kişi Rehber kısmında yer almayıp e-postalarınızda bulunuyorsa iOS 9 bu konuda tahminde bulunup gelen aramayı ekrana yansıtabiliyor.

Apple’ın Flipboar’a rakip olarak geliştirdiği yeni News uygulaması ise dünya üzerindeki birçok haber kaynağını bir araya getirerek kullanıcıların tek bir uygulama üzerinden haberlere ulaşmasını sağlıyor. Hoş bir arayüze sahip olan uygulama, binlerce haber arasında boğmuyor ve bunun yerine ilgi alanlarına göre haberler gösteriyor. Okunan haberlere göre sevilen haber türü algılanıyor ve buna göre yeni haberlere yer veriliyor. The New York Times, Wired, Financial Times, Bloomberg Businessweek ve daha birçok kaynak Apple News’ta yer alıyor. iPhone 4s ve iPad 2 üzeri cihazlarla uyumlu olan iOS 9 ile birlikte herkesin şikayet ettiği bir konu da son buluyor. İşletim sistemi artık 4.6 GB değil, yalnızca 1.8 GB yer kaplıyor. Geliştiriciler için yayınlanan iOS 9’ın açık betası önümüzdeki ay, tam sürümü ise bu yılın sonbaharında indirmeye sunulacak.