Karabulut´tan Malatya´ya Müjde
Malatya Turgut Özal Ünive
Aynı zamanda 2. Akademik açılış yılını başlatan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin Battalgazi tarım Yerleşkesindeki Battalgazi Konferans Salonu’ndaki törende YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, “21. Yüzyılda Akademisyenlik” konulu akademik yıl açılış dersin iverdi.
Tören müzik sunumu ile başladı.
Törende açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “2. akademik yıl açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu yıl üniversitemize kayıt yaptıran toplam öğrenci sayısı bin 16’dır. Bunun yüzde 60’ı Malatya dışından gelen öğrencilerimizdir. Yine kayıt yaptıran öğrencilerimizin büyük çoğunluğu bölge illerimizden gelen öğrencilerdir. Malatya Turgut Özal Üniversitesi 1 yıllık sürede bölgede tercih edilen bir üniversite olmayı başarmıştır. Bir yıllık süreçte kuruluş çalışmalarımızı, kurumsal çalışmalarımızı sürdürürken, mevcut yerleşkemizin öğrencilerimize, akademisyenlerimize ve idari personelimize yakışır vaziyette olmasının çalışmasını yürüttük. Çok önemli sorun ve sıkıntıların çözümünü gerçekleştirdik. 1 yıllık süreç üniversitemizin tüm personeli açısından çok yoğun geçti. Bu yıl daha da yoğun geçecek. Yoğunuz ama asla yorgun değiliz.
Yoğun olacağız, ama asla yorgun düşmeyeceğiz. Kuruluş ve kurumsal çalışmalarımızı sürdürürken, eğitim ve akademik çalışmalarımızı ihmal etmedik. Şuanda Ziraat Fakültemizin çok sayıda laboratuvarında onlarca akademik proje ve çalışma yürütülüyor. Hocalarımız çok önemli projelere imzalar atıyorlar. Çok önemli projeleri hayata geçirmek için hazırlıklar yapıyorlar. Memleketimiz Malatya ile Türkiye ve dünya ile paylaşacağımız çok güzel akademik projeler, bilimsel çalışmaları sırasıyla kamuoyu ile paylaşacağız. Özelikle, kurumsal ve kuruluş çalışmalarımızı sürdürürken ve halen devam ettirirken laboratuvarlarında bilimsel ve akademik çalışmalarını ara vermeden sürdüren tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
-“Bir müjdeyi paylaşıyorum, 2. yerleşkede çalışmalar başladı”
Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Bir müjdeyi hem sizlerle, hem de Malatya kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Yeşilyurt Beylerderesi Yerleşkemizde fakülte binası yapım çalışmaları başlamıştır. Malatya’mıza hayırlı olsun. Kuruluş çalışmalarımız artık ikinci yerleşkemizde de başlamıştır. Üniversitemizin kuruluşunu gerçekleştiren ve desteklerini her zaman veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, katkılarını bizden hiçbir zaman esirgemeyen hükümetimizin değerli bakanlarına, ilimizin değerli milletvekillerine, YÖK Başkanımız sayın Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç’a, YÖK Yürütme Kurulu’nun değerli üyelerine, ilimizin değerli valisine, kıymetli belediye başkanlarımıza, kamu kurum ve kuruluşları teşekkür ediyorum.” şeklinde bilgi verdi.
-“Kapalı devre üniversite sistemini günümüz kabul etmiyor”
Akademisyenlere yönelik olarak konuşan Rektör Prof. Dr. Karabulut şunları söyledi, “Üniversitelerin toplumsal tabanda önemli bir etki derecesine sahip olması kaçınılmazdır. Toplumsal değişimi ve gelişimi sağlamada ortamı ve şartları hazırlamak üniversitelerin görevidir. Bu nedenle; Üniversite olarak ülkemizin ve milletimizin gelişen teknolojik gelişmelere karşı zihinsel ve davranışsal dönüşümleri yerli ve milli hedeflerimiz açısından sağlamasına katkı sunma hedefinde ve idealinde olmalıyız. Üretmiş olduğumuz bilim öncelikle ülkemizin her kişisine ve her köşesine ulaşabilmeli. Kapalı devre üniversite, kapalı devre bilim insanı, artık günümüzün kabul etmediği sistemlerdir.
Üniversiteler, kapalı devre şifreli yayın yapan yayıncı kuruluşlar gibi hareket edemez. Hem içinde bulunduğumuz topluma, hem de dünyaya açık olmalıyız. “Ben bilimsel araştırma yaparım, yayınlanırım” deme dönemi bitti. Gerekirse tarlada, laboratuvarda, tezgâhta olacağız. Bilimsel çalışmaların toplumda bir karşılığı olmalı. Bilimsel araştırma toplumda faydaya dönüşmeli.
Enformasyon teknolojisinin ulaşmış olduğu kontrol edilememezlik karşısında Toplumun yaşam alanlarına yoğun bir şekilde nüfus etmek zorundayız. Bilimsel duruş, toplumsal gidişi yönlendirebilmelidir. “
-“Bilgiyi istemekten korkmayacaksınız”
Öğrencilere farkındalık içinde meslek sahibi olmaları gerektiğini belirten Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut konuşmasını şöyle sürdürdü, “ Ailelerinizle birlikte büyük emekler harcayarak birer Malatya Turgut Özal Üniversiteli oldunuz. Sizleri hayata hazırlayacak olan eğitim basamağının üst sırasındasınız. Aldığınız eğitimle ya aynı basamakta kalacaksınız, ya basamakları aşağıya ineceksiniz, yada daha yukarı zirvelere tırmanacaksınız. Bunun tercihi sizlerin elinizde artık. Bu büyük ve önemli yarışı hayatınızı kazanacak derece de bitirmek sizlerin çabasına bağlı. Başarılı olmak için isteyeceksiniz, isteyeceksiniz, yine isteyeceksiniz. Bilgiyi istemekten korkmayacaksınız. Çaresizliğe boyun eğmeyeceksiniz, çünkü çare sizsiniz. Sizleri geleceğe hazırlamak için her türlü imkanımızı kullanacağız. Sizleri farkındalık içinde meslek sahibi yapmakla kalmayacak, aynı zamanda geleceğin iş dünyasına hazırlamanın hedefi içinde olacağız. Sizlerin sahip olacağınız farkındalığınızın anlaşılmasını da sağlamak bizlerin görevi olacaktır. Bu nedenle Kariyer Merkezimiz, sizler için geleceğin imkan ve şartlarını öngörerek bir çalışma yürütecek. Malatya Turgut Özal Üniversitesinin öğrencileri; tarihini ve geçmişini bilen, millet hafızasını kaybetmemiş, kim olduğunu, ne olacağını, nereden geldiğini, nereye gideceğini bilen gençler olacaklardır. Sevgili öğrencilerim; bu konuda ikinci bir alternatifiniz yoktur. “
-“Model alan değil, model olan bir üniversiteyi hedefliyoruz”
Rektör Prof. Dr. Karabulut sözlerini şöyle tamamladı, “Malatya Turgut Özal Üniversitesi; Model alan değil, model olan, yeni bir vizyon ortaya koyabilen, yeni nesil bir üniversite olma hedefindedir. Üniversite-şehir bütünleşmesi konusunda ise şunu ifade ediyorum; biz şehrimizle bir bütün halindeyiz. Merkezde iki yerleşke ve 8 ilçe meslek yüksekokulumuz ile bir şehir üniversitesiyiz, şehrimizin ve hemşerilerimizin yanındayız. Tarihimizin kaydettiği kahramanlıkları bileceğiz, ama yeni dünyaya özellikle de bilim de yeni kahramanlıkları kaydetmeyi de misyon edinmeliyiz. Geçmişimizin başarı hikayelerini bilmemiz yetmez, bilimde, teknolojide, kültürde yeni başarı hikayelerini tarihe mal edemediğimiz sürece ülkemizin ve milletimizin geleceği tehlikededir demektir. Toplumun sahip olduğu kültürel kodlar ülkemizin bilim insanı içinde 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine yürünen yolda birer ışık olmalı. 2019-2020 akademik yılın ülkemizin üniversitemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”