Libya’da Vurulan Türk Gemisi: “Sonuna Kadar Bu İşin Takipçisi Olacağız”

Diğer Haber Girişi : 13 Mayıs 2015 01:41
Libya’da Vurulan Türk Gemisi: “Sonuna Kadar Bu İşin Takipçisi Olacağız”
Gabon Cumhurbaşkanı Ondim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirdiği ortak basın toplantısının ardından soruları cevapladı.

Sanal Instagram haber içi

“TEMENNİ EDERİM Kİ GABON İLE KARŞILIKLI OLARAK VİZELERİ KALDIRIRIZ”

Gabon’dan bir basın mensubunun, “İki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı, bu 5 anlaşma aslında son 10 yılda 20’ye ulaşmamızı sağladı. Gabon halkı Türk yatırımcıların ülkemize gelmesinden büyük memnuniyet duyuyor. Birçok proje başlattı Türk yatırımcılar, hem ormancılık alanında, hem sanayi alanında. Biz bu iş birliğini daha da dinamik kılmak için neler bekleyebiliriz bundan sonra? Sizce artık göçmen konularında çalışmak zamanı gelmedi mi, vizeleri kaldırma zamanı mı gelmedi mi? Çünkü git gide bu iki halk da birbirine ilgi duyuyor, özellikle Gabon Türkiye’ye daha fazla ilgi duyuyor” şeklindeki sorusuna cevaben Cumhurbaşkanı Erdoğan şu cevabı verdi: “Aslında ikili heyetler arası görüşmede bunları konuştuk ve şu anda zaten elektronik vizeye geçmiş durumda olacağız ve bu elektronik vizeyle bekleme ortadan kalkıyor. Ama kısa bir süre sonra temenni ederim ki karşılıklı olarak vizeleri kaldırırız ve böylece rahatlıkla Gabonlu dostlarımız Türkiye’ye gelir, Türkiye’den de vatandaşlarımız Gabon’a giderler. Hele hele şimdi uçakların da haftada 5 güne çıkması aramızdaki bu gidiş-gelişleri çok daha rahatlatacaktır. Hatta birçok ürünleri almada da Türkiye inanıyorum ki Gabon’u rahatlatacaktır, çünkü kargo hizmeti verebilecek büyüklükteki uçaklarla bu seferleri yapacağız. Bunları da aramızda görüşme imkanımız oldu. Bir diğer konu, özellikle altyapı yatırımları konusunda Gabon’da yapılacak yatırımlar Gabon’un geleceğini çok daha farklı bir konuma yükseltecektir, çünkü altyapı olduktan sonra üstyapı kolay, ondan sonra da üstyapıya girmek ve böylece altyapı-üstyapı yatırımlarıyla birlikte Gabon bölgesinde çok daha güçlü bir hale gelecektir. Göç artık dünyada önemli bir sorun haline geldi. Fakat göç adeta ölüme bir malzeme olarak düşünülmemelidir. İşte şu anda Akdeniz’e ve Ege’de olduğu gibi, bakıyorsunuz, yani botlarla veyahut balıkçı gemileriyle kaçanlar bir boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı zaman, onları kurtarma gayreti içerisinde olanlar yok genelde. Fakat bizim sahil güvenlik güçlerimiz kurtarıp, kurtardıktan sonra da kendilerini ülkelerine göndermenin planı içerisinde onlar için bir güvence kaynağı oluyor. Şu anda Avrupa Birliği’nden öyle şeyler duyuyoruz ki, yani bu botlar boş olarak görüldüğü yerde vurulmalı. Ne demek bu? Yani bunun böyle bir göç için bir bot olduğunu neye göre tespit ediyorsunuz? Bunlar yanlış şeyler. Ve Avrupa Birliği bu konuyla ilgili olarak şu anda kendi içinde sıkıntılar yaşıyor. Nitekim geçelerde İtalya bu konuda ‘böyle bir şeyi yapma hakkımız yoktur’ dedi, bunu tartışmaya başladı. Ama Türkiye olarak bizler elimizden gelen desteği nasıl veririz, gerek sahil güvenlik güçlerimizle bu konuda ne gibi yardımcı olabiliriz, şu ana kadar hep bunu düşündük, bunun gayreti içerisinde olduk; önce kurtarma, ondan sonra da ülkelerine sağlıklı bir şekilde göndermeyi kendimize hedef telakki ettik.”

LİBYA’DA VURULAN TÜRK GEMİSİ

Dün Libya’da bir Türk gemisinin vurulduğunu hatırlatan bir basın mensubunun, “Libya yönetimi tarafından içinde silah olduğu iddiası vardı, olayla ilgili size gelen bilgiler nelerdir? Ve bundan sonraki süreçte Türkiye’nin karşı bir adımı olacak mı, bir girişimde bulunulacak mı?” sorusuna da Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her şeyden önce, alınan bir ihbar neticesinde bir gemi vurulmaz. Eğer bir kuru yük gemisi, bunda silah olduğu ihbarı varsa, ki bu Tobruk 13 mil açıklarında bir kuru yük gemisi, tabii bu Türk Bayrağı bandıralı olan değildi, bu Cook Islands, bandıralı bir gemi, ama geminin sahipleri Türk. Böyle bir silahlı atış veyahut da bir orada maalesef ateş altında kalması neticesinde üçüncü kaptan ölüyor. Tabii bütün bunlara yönelik, Libya Hükümeti’ne yönelik şiddetli bir şekilde bunları kınadık, kınıyoruz. Bizim bayrağımızın olması halinde durum tabii çok daha farklı olurdu, o ayrı bir mesele. Fakat ne olursa olsun, bunların yapması gereken, kendi aynı şekilde sahil güvenlik botlarıyla vesaireleriyle bu gemiyi durdururlar, gemiyi limana çekerler, ondan sonra da bu konteynerler açılır, bunun içinde silah var mı, yok mu görülürdü. Şimdi bunlar daha henüz devlet olamamışlar, devlet olamadıkları için bu tür yollara başvuruyorlar. Bunu şiddetle kınıyoruz. Burada hukuki bütün haklarımız mahfuz kalmak suretiyle de, başta Dışişleri Bakanlığımız olmak üzere işin takipçisiyiz, bu süreci takip ediyoruz. Sorumluların derhal Libya yetkilileri tarafından bulunması gerekir, bunun da takipçisi olacağız. Şu anda Libya’nın kendi içinde ciddi bir sıkıntısı var, bunu görmemiz lazım, çok başlılık var, iki başlı da demiyorum, çok başlılığın içerisinde olan bir Libya’da maalesef böyle bir sıkıntı şu anda yaşanıyor. Takipçisiyiz ve bu konuyu inanıyorum asla bir gizliliğe veyahut da neticesi ne olursa olsun demeden sonuna kadar kovalayacağız ve bu işin faillerini de ortaya inşallah çıkartacağız” dedi.

GABON CUMHURBAŞKANI ONDİMBA ONURUNA AKŞAM YEMEĞİ

İlhan içen  haber arası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Gabon Cumhurbaşkanı Ondimba onuruna Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmî akşam yemeği verdi.