casino siteleri

Malatya'da depreminin ön raporu yayımlandı

Gündem Düzenleme Tarihi : 09 Ağustos 2020 23:19 Haber Girişi : 09 Ağustos 2020 23:22
Malatya'da depreminin ön raporu yayımlandı
Malatya'da depreminin ön raporu yayımlandı Malatya için yıkıcı deprem beklenen kesim denildi

İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa, Mühendislik Fakültesi Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği Bölümleri tarafından 4 Ağustos'ta Malatya’da meydana gelen depremle ilgili olarak ön inceleme raporu hazırlandı.

YouTube Haber arası

Raporda, "Yapılan çalışmalar, hem tarihsel (1960 yılı öncesi) hem de aletsel dönemler (1960-günümüz) boyunca Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde yüzey kırığı oluşturmuş hasar yapıcı depremlerin meydana geldiğini işaret etmektedir. Bölgedeki tüm sismolojik aktivite bir arada değerlendirildiğinde, Doğu Anadolu Fay Zonu boyunca Kahramanmaraş güneyinde Pazarcık segmenti, Pütürge segmenti ve Bingöl güneybatısında Gökdere civarı sismik boşluk olarak tanımlanmış ve yıkıcı deprem beklenen kesimlerdir." denildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

 

 

"Ülkemizin ve dünyamızın önemli aktif tektonik yapılarından biri olan sol-yanal atımlı Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) dünyadaki büyük doğrultu atımlı fay zonlarından biridir. Bu fay zonu, Karlıova (Bingöl) ve Kahramanmaraş arasında yaklaşık 450 km boyunca farklı fay parçalarından oluşur. Bu önemli fay zonu üzerinde 24 Ocak 2020 tarihinde merkez üssü Sivrice (Elazığ) olan yıkıcı bir deprem (Mw=6.8) meydana gelmiştir. Ana şok sonrasında devam eden sismik aktivite ve radar görüntülerinden elde edilen deformasyon alanlarına göre bu deprem ile Sivrice-Sincik arasında yaklaşık 80 km boyunca uzanan Pütürge segmenti üzerinde deformasyona neden olmuştur. Bu önemli deprem sonrasında Sivrice-Sincik arasında yer alan fay parçası üzerindeki deprem aktivitesinde artış izlenmiştir. 2020 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında Doğu Anadolu Fayının bu kesiminde binlerce farklı büyüklükte depremler kaydedilmiştir. Bu depremlerin 34 tanesi Mw4 olarak kaydedilmiştir.

 

Pütürge civarında 8-9 Temmuz 2020 tarihlerinde aynı büyüklükte (Mw = 4.0) peşpeşe iki depremin ardından 4 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen Mw= 5.7 büyüklügündeki deprem de bu etkinliğin devamı niteliğinde gerçekleşmiş depremlerdir. Temmuz ayında meydana gelen depremler, 14 Haziran 1964 Malatya Depremi (mb 5.5) ile benzer şekilde normal faylanma gösterirken, son deprem Doğu Anadolu Fayına ile uyumlu olarak sol yönlü doğrultu atımlı faylanma göstermektedir. Depremler sığ odak derinliğine (~5 km) sahiptir.

Yapılan çalışmalar, hem tarihsel (1960 yılı öncesi) hem de aletsel dönemler (1960-günümüz) boyunca Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde yüzey kırığı oluşturmuş hasar yapıcı depremlerin meydana geldiğini işaret etmektedir. Bölgedeki tüm sismolojik aktivite bir arada değerlendirildiğinde, Doğu Anadolu Fay Zonu boyunca Kahramanmaraş güneyinde Pazarcık segmenti, Pütürge segmenti ve Bingöl güney batısında Gökdere civarı sismik boşluk olarak tanımlanmış ve yıkıcı deprem beklenen kesimlerdir. Hem günümüzde hem de yakın gelecekte Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde hasar yapıcı depremlerin olması beklenmektedir.”

Etiketler : Malatya deprem
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Sevim aladas 10 Ağustos 2020 20:14

    Kurban Bayramın da malatya daydim ailemin yanındayim o kadar sallandik ki allahım sen hepimizin yardimci si ol amin

  • Murat 10 Ağustos 2020 14:54

    Düzce depreminden hemen sonra istanbul 20 yıldır deprem bekliyor.Noldu hala istnabul depremi yarın olacak gibi haberler yapılıyor.Bu tür haberler insanların psikolojisini bozar.Deprem bölgesinde yaşıyoruz.Deprem öldürmez ihmal öldürür.Evinizi kontrol ettirin güvenmediğiniz yapılarda oturmayın.gerisi artık şans.

  • Nuri 10 Ağustos 2020 11:04

    Zaten gram uykumuz vardı onuda yerle bir ettiniz !!!!!!

  • Ali bingazi şimşek 10 Ağustos 2020 08:19

    Neden vatandaşlara bu tür doğa olaylarının en az hasar ile atlatıla bilecek bazı çözümlerin olduğunu ve bu çözümlerin 100/ 90 işe yaradığını devletinde bu konuda destek vermesi gerektiğini her bireyin elini taşın altına koyması gerektiğini bununla ilgili ilgili makamların üstüne düşmesi gereken ne varsa yapması gerektiğini siz MEDYA temsilcileri olarak baskı yapmanız gerekiyor. Not: özellikle olası depremlerde yapılması gereken kurallar Ve deprem sismik izolatör lerin özellikle yüksek binalara taktırılması zorunluluğu. Bir kısa notcuk daha:bu sismik izolatör ler binalara sonradan da eklene biliyor. İlginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim. Malatya sanal haber

  • Mami can 09 Ağustos 2020 23:38

    Yani büyük bir deprem bizi bekliyor