casino siteleri

Malatya’da ev fiyatları ne kadar? Konut tercihleri salgınla birlikte nasıl değişti?

Ekonomi Haber Girişi : 15 Nisan 2021 10:37
Malatya’da ev fiyatları ne kadar? Konut tercihleri salgınla birlikte nasıl değişti?

Konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,6 oranında azaldı. Satış rakamları Ocak ayına göre bir miktar artış gösterse de henüz düşüş trendinin sona erdiğini söylemek için erken.Faizlerin yükselmeye başlamasıyla azalma eğilimi gösteren konut satışları bu yılın ilk aylarında dibe vurdu. Ocak ve Şubat aylarındaki ipotekli sıfır konut satışları oldukça düşük seviyelere gerilerken satışların büyük kısmını ikinci el konut satışları oluşturdu.Aşı tedariğinde yaşanan sıkıntılar ve vaka sayılarının hızlı artışıyla birlikte yeni kısıtlama tedbirlerinin yürürlüğe sokulması ekonomik faaliyetlerin canlanmasının önünde bir engel teşkil ediyor. Faizlerin geldiği seviyelere rağmen enflasyonun maliyet kaynaklı olarak yükselmeye devam etmesi nedeniylekonut fiyatlarında düşüş gözlenmiyor.Resmi enflasyon rakamlarına göre Mart ayında üretici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 oranında artış gösterdi. Konut satışları dramatik şekilde düşüş gösterse de ev fiyatları ulaştığı seviyeleri koruyor. Malatya’da satılık daire fiyatlarıgeçen sene yüzde 30,8düzeyindeartış kaydetti.Bununlabirliktebu yılın Ocak ve Şubat aylarında Malatya genelinde satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,4 oranında azalarak bin 210 adede geriledi. İpotekli konut satışlarında ise düşüş yüzde 75,2’yi buldu.

YouTube Haber arası

Malatya ve ilçelerinde ev fiyatları

Malatya’da konut fiyatlarındaki artış oranı 2020’de yüzde 31,2 ile ülke ortalamasınınbir miktar üzerinde seyretti. Geçen yıl Yeşilyurt ilçesinde toplam 7 bin 387 konut satılırken Battalgazi’de bu rakam 4 bin 872 adet olarak gerçekleşti. Ancak bu satışların büyük kısmının ikinci el konut piyasasında gerçekleştiğini göz ardı etmemek gerekiyor. Bu yılın Mart ayı itibarıyla Malatya satılık daire fiyatlarını Flatfy tarafından açıklanan sektör raporundan faydalanarak derledik. 3+1 apartman daireleri için Malatya genelinde 2021 Mart ayı ortalama satış fiyatı 271.000 TL seviyesinde gerçekleşti. Malatya’nın merkez ilçelerinden Battalgazi’de 3+1 daire Mart ayı ortalama satış fiyatı 259.500 TL olurken Yeşilyurt’ta 3+1 dairelerin ortalama satış fiyatı 273.500 TL düzeyinde oluştu. Malatya’nın Darende ilçesi, 3+1 daireler için 234.000 TL olan ortalama satış fiyatı ile komşu ilçesi Akçadağ’ın 178.500 TL’lik rakamının üzerinde yer aldı. Doğanşehir ilçesinde 3+1 daire Mart ayı ortalama satış fiyatı 212.500 TL şeklinde gerçekleşti.

Yüksek faiz ortamında ipotekli yeni konut satışları ciddi oranda düşerken ikinci el konut satışları ise önemli ölçüde artış kaydetti. Salgın şartları devam ettiği müddetçe bu durumun değişmesi zor görünüyor. Aşılama çalışmalarında hızlanma sağlanması ve salgının kontrol altına alınması mümkün olabilirse ekonomik faaliyetlerde hızlı bir toparlanma ile birlikte konut piyasasında da canlanma görebiliriz. Diğer durumda hükümet tarafından geçen seneuygulananlara benzer ekstra önlemler alınmaması hâlinde inşaat sektörünü zor bir süreç bekliyor.

Salgın döneminde konut tercihleri

Pandemi sürecinde konut satın alma arayışında olanlar için ailelerine daha güvenli ve sağlıklı bir yaşam ortamı sağlayabilmek öncelikli bir konu hâline geldi.Konut tercihlerinde de salgının getirdiği bazı değişimler söz konusu. Koronavirüs salgınının ortaya çıkmasından çok önce, şehirlerin kentsel dokusu önceki salgınlar tarafından şekillendirilmişti. Nitekim, küresel salgınlar üzerine yapılan araştırmalar, günümüz şehir yaşamının ve mimarisinin geçmişteki kitlesel salgın dönemlerinden sonraşekillendiğini ortaya koydu.

Yüksek binalar, mümkün olduğu kadar çok insanı verimli şekilde organize etmek üzere tasarlanmışlardır. Çok katlı binalarda asansörlerin, asansör düğmelerinin, kapı kollarının ve ortak alan yüzeylerinin birçok insanın temasına maruz kalması kaçınılmaz. Pandemi koşullarında fiziksel mesafe ve kişisel hijyenin çok fazla önem kazanması, gayrimenkul tercihlerinin müstakil konutlara kaymasına neden oldu. Lüks tasarımlı villalar ve bahçeli müstakil evler, hane halkının diğer insanlarla temasını azaltırken bir yandan da ev yaşamını daha konforlu ve eğlenceli hâlegetirebiliyor. Sosyal izolasyonu mümkün kılan gayrimenkul seçenekleri, rutin ve kalabalık kent yaşamından iyi bir kaçış imkânı sunuyor. Aynı şekilde virüs ve bulaşıcı hastalıklardan mümkün olduğunca kaçınmak isteyenlerin bir numaralı tercihi müstakil konutlar oluyor. Bunun sonucu olarak küçük yerleşim yerleri, kasabalar ve daha az insanın yaşadığı bölgelerde konumlanan güvenlikli villa seçenekleri büyükrağbet görmeye başladı.

Salgın döneminde evden çalışma kadar uzaktan öğrenme de hayatımızda önemli bir yer edindi.Uzaktan eğitimin zorunluluk nedeniyle yaygın hale gelmesi sonucu, dikkat dağınıklığını azaltmak için evlerde birden fazla belirlenmiş çalışma alanına sahip olmak artıkgereklilik hâline geldi. İster ofis ortamına dönüştürülmüş bir oda, isterse daha geniş bir alanda uzaktan öğrenme köşesi olsun, evdeki her birey için belirli çalışma alanı ihtiyacı ortaya çıktı. Pek çok insan,verimli bir çalışma zamanı elde etmek için izole olabildikleri özel bir alana sahip olmanın gerekli olduğunu düşünüyor. Apartman dairesi, müstakil ev veya çeşitli tiplerdeki lüks konut talepleri de buna göre değişiklik göstermeye başladı. Yeni tasarlanan konutlarda ev-ofis için ayrı bir oda bulunmasa bile, çeşitli bölmelerle ayrılmış alanların varlığı, çok yönlü bir kullanım imkânı sağlıyor.

Kısıtlamalar ve sokağa çıkma yasakları ile birlikte, evlerdeki mutfakların önemi de arttı. Çalışan nüfusun daha önce pek de fırsat bulamadığı evde yemek yapma aktiviteleri, birçok insan için yeni bir hobi haline geldi ve bu da mutfak organizasyonuna ve tasarımına olan ilginin canlanmasını sağladı. Yemek pişirme sıklığı, yiyecekleri organize etme ve depolama konusunda yeni ihtiyaçlar doğurdu. Mutfağın verimliliğini en üst düzeye çıkaran tasarımlar daha fazla ilgi görmeye başladı. Gıdaya olan talep arttıkça, kiler gibi depolama alanları gereklilikhâline geldi. Akıllı mutfak tasarımlarıoldukça popülerleşirken mutfakta ses ya da herhangi bir komut ile etkinleştirilen cihaz teknolojilerine daha sık rastlanıyor. Bu teknolojileraydınlatmalar, beyaz eşyalar, küçük ev aletleri, ses ve görüntü sistemlerini kontrol edebiliyorlar. Bu özellikler, insanlara zamandan ve paradan tasarruf sağlayabildiği gibi verimli enerji kullanımını da mümkün kılıyor. Bu sayede yeşil enerji konsepti evlerimize kadar giriyor.

Kiralık ya da satılık ev ararken çeşitli emlak ilan sitelerini gezerek aradığınız özelliklerde ve bütçenize uygun bir seçenek bulmaya çalıştığınızdabu web sitelerinin sayısı pek de az olmadığından bu iş hayli zaman alan yorucu bir süreç hâlini alabiliyor. https://tr.flatfy.com adresi üzerinden hizmet veren Flatfy, emlak ilan platformlarında ve yerel emlak ofislerinin web sayfalarında paylaşılan ilanları tek bir yerde toplayarak istediğiniz kriterlere göre arama yapılabilmenize olanak sağlıyor. Flatfy ile aradığınız evi bulmak çok daha kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Akın 21 Mayıs 2021 12:25

    Malata bitti, sıradan bir doğu anadolu şehrinden farkı kalmadı. Hayaldi gerçek oldu

  • Eren D. 27 Nisan 2021 20:45

    Yeşilyurtta bir sürü satılık daire var bir seneden fazladır ilanda olanlar var. Durum hiç iyi diil

  • Hakkı 21 Nisan 2021 10:07

    Fiyatlara bak!!!! millet başını sokacak bir ev bile alamaz duruma düşerse tabi kaçak köçek kapağı yurt dışına atmaya çalışır

  • Türkan 15 Nisan 2021 15:07

    Malatya'da ev fiyatları diğer birçok ile göre daha iyi durumda görünüyor