casino siteleri

Malatya'da Halk Sağlığı tarafından radon gazı ölçümü yapılacak.

Sağlık Haber Girişi : 04 Mart 2015 15:13
Malatya'da Halk Sağlığı tarafından radon gazı ölçümü yapılacak.

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, yaptığı yazılı açıklamada:

Deprem konutları

Radon gazı akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden olup, akciğer kanserlerinin %3-15’inden sorumludur. Ev içerisindeki radon kaynağının büyük kısmını (%90), binanın temelinde bulunan toprak ve kayalar oluşturmaktadır.

İnsanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon miktarında önemli bir yer tutan radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel teşkil etmek üzere, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesine ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde yapılacak ölçümlerle «Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritası» oluşturulması ve sonrasında «Ulusal Radon Kontrol Programı» geliştirilmesi için Bakanlığımız ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında bir protokol imzalanmıştır.

Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi haritalandırılması çalışmasının önümüzdeki beş yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. TUİK tarafınca bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden 81 ilde 62.320 hanede dedektörler ile ev içerisindeki radon gazı miktarı 2 ay boyunca ölçülmesi planlanmıştır.

Malatya İlimizde ise 1 Mart 2015 tarihinden itibaren dedektör kapları TÜİK tarafından belirlenen adreslere personelimizce yerleştirilmeye başlanmış olup bu dedektörler 2 ay boyunca bu adreslerde kalacaktır. Ayını dolduran dedektör kapları zaman kaybedilmeden yine personellerimiz tarafından toplanarak Türkiye atom Enerjisi kurumuna gönderilecektir.

Bakanlığımız ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan bu çalışma tamamen bilimsel bir çalışmadır. Bu çalışmalarda Müdürlüğümüz personeli vatandaşlarımızın evlerini ziyaret edip gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermeleri çalışmaların başarılı olması açısından oldukça önemlidir.

YouTube Haber arası

Konu ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımız Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün (0 422) 326 22 66 nolu telefonuna başvurabilirler.