casino siteleri

Malatya’da vaka sayı artıyor

Sağlık Düzenleme Tarihi : 28 Temmuz 2020 10:22 Haber Girişi : 28 Temmuz 2020 10:27
 Malatya’da vaka sayı artıyor
Son günlerde ortan Koronavirüs vakaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Bentli, önemli açıklamalarda bulundu.

Kurban Bayramı öncesi Malatya İl Sağlık Müdürlüğü olarak gerekli önlemleri aldıklarını ifade eden Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Malatya’da giderek artan Covid-19’la ilgili son bilgileri de paylaştı. Geçen hafta 40-50 arasında değişen Koronavirüs vakasının şimdilerde yaklaşık 80’e kadar yükseldiğini ifade eden Prof. Dr. Bentli, “Bu vaka sayısının 100’lere çıkacağını da önümüzdeki günlerde ön görebiliyoruz” dedi.

Deprem konutları

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli’de, Kurban Bayramı hazırlıklarını BUSABAH gazetesi ve BUSABAH TV’ye konuştu. Son günlerde ortan Koronavirüs vakaları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Bentli, önemli açıklamalarda bulundu.

Kurban Bayramı’nda da daha önceki bayramlarda aldıkları tedbirleri yine aynı şekilde devam ettirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Bentli, özellikle Bayramda çok fazla kesi gelme olması nedeniyle acillerdeki branş hekimlerini daha fazla bulundurduklarını söyledi.

7/24 ÇALIŞIYORUZ

Pandemi Poliklinik sayısını artırmayı düşündüklerini belirten Prof. Dr. Bentli, “Kurban kesim saatlerinde plastik cerrahi, ortopedi veya daha farklı kesiler de olabilir diye farklı branşları da bulunduruyoruz. Bu yıl özellikle Covid-19 olması nedeniyle polikliniklerimiz devam edecek. Pandemi Polikliniğimiz 7/24, hafta sonu-hafta içi, gece dahil çalışıyoruz. Orada devamlı uzmanımız var. Hatta bugünlerde vaka sayısının artışı nedeniyle Pandemi Polikliniğinin sayısını biraz artırmayı düşünüyoruz. Yani mekânsal olarak sıkıntılarımız olsa da belki dışarıda bir mekân ayarlayarak oradaki yoğunluğu azaltmaya çalışıyoruz” dedi.

 VAKA SAYISI GİDEREK ARTIYOR

Vaka sayısının giderek artığına dikkat çeken Prof. Dr. Bentli, Malatyalılara Kurban Bayramı için birtakım önerilerde bulundu. Prof. Dr. Bentli, şunları kaydetti:

Covid-19’la ilgili vatandaşlarımıza birtakım önerilerde bulunmak istiyorum. Kurban Bayramı’nda diğer Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi seyahat kısıtlaması olmadığı için maalesef bazı toplu yemekler, toplu organizasyonlar olabilir diye bir korku, bir endişemiz var. Biz bunlardan çekiniyoruz. Vaka sayısının artmasından korkuyoruz. Çünkü vaka sayısı giderek artıyor. İnsanlarımızın birinci derecede akrabalarını, özellikle anne-babayı ziyaret ederken lütfen bu bayram çok yaklaşmasınlar. El öpmesinler. Eğer il dışındalarsa, sadece bayram için geleceklerse lütfen gelmesineler. Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi görüntülü görüşme veya telefonla bayramlarını kutlasınlar. Birinci derece akraba dışında hiç kimseye bayram ziyareti olmasın diye umut ediyoruz. Çünkü toplu mekânlarda, kapalı mekânlarda maalesef yayılımın, bulaşımın çok fazla olduğunu görüyoruz. Bu nedenle eğer yapabiliyorsak yaşlı ve büyüklerimize çok yaklaşmadan, yine mümkünse maskeli bir şekilde bayramlaşmayı, birinci dereceden akrabamız dışında hiç kimseyi ziyaret etmemeyi vatandaşlarımıza öneriyoruz. Ayrıca kurbanlık kesimi sırasında bir yoğunluk olacak. Özellikle kasap olarak çalışacak vatandaşlarımızın da maskesiz çalışmamalarını öneriyoruz ama maskeli çalışmak da zor olabilir diye bazen bu tür sıkıntıları da görebiliriz. Bu konuda da önerimiz şöyle: Elbette vatandaşımız evine etini götürdüğü zaman mutlaka evini sürecek, doğrayacak. Tabi ki et pişirildiği zaman virüsün bulaşma ihtimali yok. Ama çiğ etle sonuçta mutfakta doğrama yapacak, buzdolabına yerleştirecekler. Mutlaka bu gibi durumda el hijyenine dikkat etsinler. Çünkü kasapta asemptomatik şekilde pozitif olabilir. Etle uğraşırken, öksürük, aksırık, konuşmayla bile virüs ete bulaşabilir. Bu konuda korkmasınlar. Etlerini gönül rahatlığıyla yesinler ama eti doğrarken ve dolaba yerleştirirken mutlaka el hijyenine çok dikkat etsinler. Ellerini 20-30 saniye sabun ve suyla yıkasınlar.”

BİR FİLYASYON ORANI, BİR DE FİLYASYON SÜRESİ VAR

Malatya’da giderek artan vaka sayıları ve filyasyon çalışmaları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Bentli, “Vaka sayısı geçen haftalarda 40-50 civarıyken, hafta sonu yaklaşık 80’lere yükseldi. Tabi ki filyasyon tüm Türkiye’de olduğu gibi bizde de yüzde 98’lerde seyrediyor. Ama süre olarak uzamaya başladı. Bir filyasyon oranı var, bir de filyasyon süresi var. Yani bu Türkiye’de ortalama 30 saat civarı. Bizim de 26-27 saatlerde, belki bu hafta sonu biraz uzamış olabilir, çünkü vaka sayımız arttı. Filyasyonda hem üniversiteden alınan hem bizim sahadaki ekiplerimizin aldığı hem de Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden alınan numunelerin pozitif saptanması üzerine bizim sitemimize düşüyor. Sisteme düşer düşmez de arkadaşlarımız hemen o kişileri tek tek arıyor, hastanın kimlerle yakın temasta bulunduğunu, hangi insanlarla birlikte yaşadığını bulup, özellikle de biz aynı evde veya temas ettikleri riskli grup dediğimiz, yani yaşlıysa, semptomu varsa, bazen genç oluyor ama ek hastalıkları, kronik hastalıkları, solunum yolu hastalıkları varsa, şeker hastalığı varsa, hipertansiyonu varsa bunlardan daha erken numune alıyoruz. Bunun dışındaki temaslılarından zaten 14 gün boyunca onlarda izlenme altında oluyor. Onlarda semptom yoksa numune almıyoruz. Çünkü Bakanlığımızın da talimatı bu yönde. Eğer hastanın semptomu yoksa ve bizim aldığımız numunede negatif çıkarsa kendisini daha rahat hissediyor ve maalesef dışarıya çıkıp geziyor” şeklinde konuştu.

GERÇEKTEN ARTIK ARAÇLARIMIZ YETMİYOR

YouTube Haber arası

Riskli gruplardan mutlaka numune alındığını dile getiren Prof. Dr. Bentli, “Özellikle genç hastalarda asemptomatik dediğimiz, hiçbir bulgusu olmadan saptadığımız pozitif vakalar olabiliyor. 80 civarı vaka oluyor ama bu vaka sayısının 100’lere çıkacağını da önümüzdeki günlerde ön görebiliyoruz.  Böyle olunca hem Battalgazi hem de Yeşilyurt filyasyon ekiplerimiz bazen gecikebiliyorlar.  Bu tüm Türkiye’de böyle. Bazen bizde de gecikebiliyor ama kesinlikle bir gün içerisinde bütün temaslılar değerlendiriliyor, riskli gruplardan mutlaka numune alınıyor. Bu konuda Sayın Valimizin çok ciddi destekleri oldu. Gerçekten artık araçlarımız yetmiyor. Çünkü ekiplerimiz her an sahadalar. Sayın Valimizin desteğiyle biz araç kiraladık. Çünkü bizim belli bir araç sayımız var ve onun üzerinde ihaleye çıkamıyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız, eğer pozitif çıkan bir yakınları varsa lütfen, bizi bekleyip, bizden haber beklesinler. Telaş etmesinler. Eğer semptomu yoksa kesinlikle korkmasınlar, biz onlardan numune almıyoruz. Eğer yaşlı, riskli grupsa numunelerini alıp hemen gerekli tedavilerini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Gül polat 28 Temmuz 2020 20:43

    MALATYA BATTALGAZİ TAPU DAIRESINDE BIR MEMUR CORANAVİRÜSE YAKALANIYOR AMA TEDBIR AMACLI DIGER MEMURLARA TEST FALAN YAPILMIYOR SES SOLUK YOK LÜTFEN TAPU DAIRESINE GIDENLER DIKKATLI OLSUN BU BIR UYARIDIR.