casino siteleri

Malatya, Etiyopya´nın Samara şehri ile kardeş şehir oluyor

GENEL Haber Girişi : 09 Nisan 2021 18:10
Malatya, Etiyopya´nın Samara şehri ile kardeş şehir oluyor
İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Merkezi (İNUAFAM) Müdürü Dr. İsmail Söylemez, yakın dönemde Etiyopya´nın Samara şehriyle Malatya´nın kardeş şehir ilişkisi sürecini başlattığını belirterek İnönü Üniversitesi ile Samara Üniversitesi´nin de akademik işbirliği protokolü imzaladığını söyledi.
İnönü Üniversitesi Afrika Araştırmaları Merkezi´nin (İNUAFAM) katkılarıyla `Doğu Afrika ve Türkiye´nin çok boyutlu ilişkilerinin geçmişi, bugünü ve geleceği´ başlıklı online konferans düzenlendi. İki gün süren konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren İNÜAFAM Müdürü Dr. İsmail Söylemez, Etiyopya başta olmak üzere Doğu Afrika ile Türkiye ilişkilerinin kadim geçmişine değinerek, Osmanlı İmparatorluğu´nun ilk konsolosluğunun Etiyopya´nın Harar şehrinde açıldığını anımsattı.
Bölgenin Türkiye için önemini ve yakınlığını vurgulayan Söylemez, Türkiye´nin Doğu Afrika ve Etiyopya ile ilişkilerinin günümüzde istenilen ve olması gereken düzeyde olmadığını ifade etti.
"Samara ile Malatya´nın kardeş şehir olacak"
Dr. Söylemez, Harar´ın İslam medeniyetinin 4. önemli şehri olduğunu ve Anadolu coğrafyasında Etiyopya´nın Bilal-i Habeşi nedeniyle Habeşistan olarak bilindiğini de belirtti. İNUAFAM olarak bölge ile yakın ilişkiler ve işbirliği içerisinde olduklarına da dikkat çeken Söylemez, yakın dönemde Etiyopya´nın Samara şehriyle Malatya´nın kardeş şehir ilişkisi sürecini başlattığını ve aynı zamanda İnönü Üniversitesi´nin de Samara Üniversitesi ile akademik işbirliği protokolü imzaladığını dile getirdi.
2 gün süren online konferansa 28 katılımcı katılırken, Doğu Afrika ve Türkiye arasında geçmişten bu yana süregelen bağlar, kronolojik, siyasi, insani ve birçok konu ele alındı.