Malatya kayısı isimli kitap ödül getirdi

Kültür-Sanat Haber Girişi : 30 Mayıs 2023 14:30
Malatya kayısı isimli kitap ödül getirdi
Malatya Kayısısı (Malatya Apricot) kitabı İsveç´te düzenlenen "Gourmand World Cookbook Awards 2023" (Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülle
Malatya Kayısısı (Malatya Apricot) kitabı İsveç´te düzenlenen "Gourmand World Cookbook Awards 2023" (Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülleri 2023) yarışmasında şampiyonluk ödülünü aldı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma´nın Malatya Apricot (Malatya Kayısısı) kitabı Gastronomi kitaplarının "Nobel"i olarak adlandırılan Gourmand World Cookbook Awards´ta 2023 ödüle layık görüldü.
Kitap, Malatya eski valilerinden Prof. Dr. Ulvi Saran öncülüğünde başlatılan Malatya Kitaplığı Projesi´nin 40. ve aynı zamanda son kitabı olarak Malatya Valiliği ve Malatya Ticaret Borsası tarafından Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanmıştı. Malatya Kayısısı kitabı, Kamboçya´nın Siem Rap şehrinde 9-12 Mart 2023´te yapılan ön elemelerde farklı ülkelerden yarışmaya katılan 9 kitap ile birlikte finallerde yarışmaya hak kazanmıştı. 25-28 Mayıs´ta İsveç´in Umea kentinde Dünya Gıda Sempozyumu´nun kapanış töreninde yarışmada dereceye giren kitaplar açıklanırken, şampiyonluk ödülünün "Malatya Apricot" kitabına verildiği duyuruldu.
Asma´nın kitabı "E11 Meyve Kitapları" kategorisinde şampiyon olurken, aynı kategoride ikincilik ödülünü Fransız yazar Alexandre de Lanoix´nin, Le Sureau yayınevi tarafından basılan, "Cevizin Küçük Antlaşması" diye çevrilebilecek Petit Traite de La Noix adlı kitabı aldı.
Yarışmada üçüncülük ödülü İtalyan Donatella Lippi´nin eseri I Pomodori A Raggi X (X-Işınından Görülen Domatesler), dördüncülük ise Uruguay´dan Marcella Baruch, Paul Bennett ve Francisco Supervielle´nin ortak çalışması İspanyolca yayınlanmış Tierra (Toprak) adlı esere verildi.