Müzede fotoğraf makinelerinin 141 yıllık yolculuğu sergileniyor

Malatya Haber Girişi : 22 Eylül 2017 10:46
Müzede fotoğraf makinelerinin 141 yıllık yolculuğu sergileniyor
Malatya'da kurulan Fotoğr

Malatya’da kurulan Fotoğraf Makinesi Müzesi’nde, 1876 yılından itibaren 141 yıllık toplam 890 adet fotoğraf makinesi sergileniyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından Fotoğraf Makinesi Müzesi kuruldu. Sanat Sokağı’nda kurulan Fotoğraf Makinesi Müzesi’nde 1876 yılından 2010 yılına kadar üretilen 890 adet fotoğraf makinesi bulunuyor. Malatyalı koleksiyoner Baki Tamer Selçuk’un 30 yılda bir araya getirdiği birbirinden eşsiz, manevi değeri oldukça yüksek olan makineler meraklılarının büyük ilgisini görüyor. Malatya Sanat Sokağı içerisindeki 2 katlı ahşap bir binada oluşturulan müzede körüklü makinelerden filmlilere, dijitallerden şip şaka kadar birçok fotoğraf makinesi sergileniyor.



“Parçalar ve sayı anlamda birinci durumdayız”

Müze sorumlusu Emre İnan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada müzelerinde yapım tarihi bilinmeyen nadide parçaların bulunduğunu kaydederek, “Malatya Büyükşehir MABESEM adı altında Sanat Sokağı’nda Türk Kültürel Varlık adında açmış olduğumuz ve Malatya Büyükşehir Belediyemizin kazandırmış olduğu müzemizin özellikle Türkiye çapında 1’inci, yani bu genel anlamda kapsamlı kullanılan parçaların ve sayısı anlamda birinci durumdayız. Genel anlamda müzemizin içinde 1876 yıllarından 2010 yıllarına kadar olan süreçteki bütün makinelerimiz mevcut. Bu dönemlere ait 890 adet makinemiz, 3 bin 500 adete aşkın aksesuarımız ile birlikte hizmet vermekteyiz. Özelikle müzemizin tamamıyla birlikte kullanılan eşyalarımız fotoğraf makineleri, aksesuarlarımız koleksiyoncu Tamer Bey tarafından temin edilmiş, bu temin edilen ürünlerin çoğunu Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’ın girişimleriyle birlikte Malatya’ya kültürel anlamda bir varlık kazandırmak amaçlı sanat sokağında yer almaktadır. Genel anlamda makinelerimiz 1876 yılında başlayıp özellikle 2011 yıllarına ait olan süreçte teknik anlamda birbirinden farklı değişik özelliklere sahip makineler müzemizde mevcuttur. Genel anlamda bu koleksiyonları toplarken teknik anlamdaki tamiratı kısmıyla da ilgilendiği için burada bulunan tüm aksesuarlarımız ve makinelerimiz çalışır durumda. Daha çok Malatya’ya ziyarete gelen vatandaşların gezdiğini ve Malatya halkının da buna yoğun ilgi gösterdiği ve böyle bir kültürel mirasın Malatya’da olması Doğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle böyle çalışmanın yapılıyor olması cidden ilgi çekmek de. Bu konuda genellikle gelen ziyaretçilerimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’a çok teşekkür ediyorlar. Bu kısımla ilgili çalışmalarımızın genel anlamda Malatyalı insanların yoğunluk gösterdiğini bu süreçte açılış sürecimizle ilgili tebriklerini belirtmektedir” dedi.



“1960 model Türk animasyon filmimiz var”

Fotoğraf Makinesi Müzesi sorumlularından İrfan Tunay ise müzede bir de sinema salonu bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Sinema ile tüm aksesuarlarımız uyarlandı. Tabi burada gördüğümüz 1960 yıllarına ait bir sinemamız var. İçinde 1960 model Türk animasyon filmimiz var. Gelen ziyaretçilerimizin çocuklarına burada film gösterisi yapıyoruz. Burada sinemaların tüm aksesuarları 16 milimlik yazlık sinemamız ve 16 milimlik kameralarımız, ev tipi sinemalarımız, monitörlerimiz ve burada elle çevirmeli sinemalarımız mevcut. Tabi buraya gelen ziyaretçilerimiz tamamıyla memnun kalıyor.”

Sanal Instagram haber içi