Sayıştay Büyükşehir'de usulsüzlük tespit etti

Gündem Haber Girişi : 07 Aralık 2021 21:47
Sayıştay Büyükşehir'de  usulsüzlük tespit etti
Sayıştay Büyükşehir'de usulsüzlük tespit etti

Sayıştay Başkanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 yılı hesapları, iş ve işlemleri ile yürüttüğü bazı projelerde usulsüzlük tespit ettiğini açıkladı. Rapora göre, açık ihale veya pazarlık usulü ile gerçekleştirilmesi gereken taşıt kiralama işi ve zorunlu trafik sigortası hizmeti doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirildiğini tespit etti.

Sanal Instagram haber içi

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) adına kamu kurum ve kuruluşlarının hesap hareketlerini, gelir, giderlerini, harcamaları ile iş ve işlemlerini denetleyen Sayıştay Başkanlığı Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 Yılı Denetim Raporu’nu yayınladı. Yayınlanan rapora göre, belediyenin birçok konuda mevzuata uygun hareket etmediği tespit edildi.

 

Rekabet engellendi

Sayıştay’ın, 'Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 Yılı Denetim Raporu'nda, bazı ihalelerin belirli kişi ve şirketlere ayrıcalık sağlandığını gözler önüne serdi. Belediyenin, taşıt kiralama işi ve zorunlu trafik sigortası hizmeti doğrudan temin yöntemini tercih ettiğini tespit eden denetçiler, bu yolla rekabetin engellendiğini belirtti. 

 

3 ihalede damga vergisi ödenmedi

Yapılan incelemede; Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın yapmış olduğu Fuar Merkezi İkmal İnşaatı, Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi Yapım İşi, Yemek ve Ekmek Fabrikası Yapım İşi; İdarenin onayı ile alt yüklenici çalıştırılabileceği belirtilmesine rağmen yüklenicilerin, Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin 20’nci maddesine aykırı olarak alt yüklenici olarak çalışacakları kişi/firmaları ve yaptırmak istedikleri işleri İdareye bildirmek suretiyle gerekli onayları almadan alt yüklenici sözleşmesi imzaladıkları, sözleşme örneklerini İdareye ibraz etmedikleri ve bu sözleşmelerden doğan damga vergilerinin ödenmediği tespit edildi. 

 

Otopark gelirleri ilçe belediyelerine dağıtılmadı

Yol üstü araç park yerlerinin işletilmesinden elde edilen gelirlerin tüm ilçe belediyelerine nüfusları oranında paylaştırılması gerekirken, Belediye tarafından kiraya verilmek suretiyle elde edilen yol üstü park gelirlerinin %50’sinin ilçe belediyelerine dağıtılmadığı tespit edildi. 

 

Bulgular

Belediye Şirketine Devredilen Taşınmazlara İlişkin İşletme Haklarının Şirket Tarafından Pazarlık Usulü İle Kiraya Verilmesi; Belediye tarafından; şirketine ihalesiz olarak devredilen taşınmazlara ilişkin işletme haklarının, şirket tarafından sadece hazine taşınmazları için uygulanabilecek pazarlık yöntemi ile kiraya verildiği görülmüştür.

 

Belediyeye Ait Taşınmazların Vakıf ve Derneklere Tahsis Edilmesi; Belediyenin mülkiyetinde bulunan beş adet taşınmazın vakıf ve derneklere tahsis edildiği görülmüştür. Hazine Tarafından Tahsis Edilen Taşınmazın Derneğe Ücretsiz Olarak Kullandırılması Hazine tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesine tahsis edilen taşınmazın tahsis amacı dışında bir derneğe kullandırıldığı görülmüştür.

 

Taşınmazların Cins Tashihlerinin Yapılmaması; Belediyenin tapuda kayıtlı taşınmazlarından, tapu kaydı ile mevcut kullanım şekli farklılık gösteren taşınmazlar olmasına rağmen cins tashih işlemlerinin yapılmadığı görülmüştür.

 

İşletilmesi Devredilemeyecek Olan Belediye Mülkiyetindeki Yerlerin İhale Yapılmadan Belediye Şirketlerine Devredilmesi; Belediye tarafından 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 26’ncı maddesi kapsamında olmayan güneş enerjisi santrali, umumi tuvalet, soğuk hava deposu, kuaför, kuyumcu, fotoğrafçı, çiçekçi gibi yerlerin işletme haklarının (işletilmesinin devri) ihale yapılmadan Belediyenin şirketlerine devredildiği görülmüştür.

 

Açık İhale veya Pazarlık Usulü ile Gerçekleştirilmesi Gereken Hizmet Alımı İşlerinin Kısımlara Bölünerek Doğrudan Temin Yöntemiyle Gerçekleştirilmesi; Belediyenin Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan taşıt kiralama ve zorunlu trafik sigortası hizmet alımlarının açık ihale veya pazarlık usulü ile karşılanması gerekirken kısımlara bölmek suretiyle doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirildiği görülmüştür.

 

Yüklenici tarafından Belediyenin Onayı Alınmadan Alt Yüklenici Çalıştırılması ve Bu Sözleşmelerden Doğan Damga Vergilerine İlişkin Kontrollerin Yapılamaması; Belediye tarafından gerçekleştirilen yapım işi ihalelerinden üçünde yüklenici ile alt yüklenici arasında imzalanan alt yüklenici sözleşmelerinin İdarenin onayına sunulmadığı bunun sonucunda taraflarca bağıtlanan sözleşmelerden doğan damga vergilerinin ödenip T.C. Sayıştay Başkanlığı Malatya Büyükşehir Belediyesi 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 30 ödenmediğinin kontrol edilemediği ve söz konusu sözleşmelerden doğan damga vergilerinin ödenmediği görülmüştür.

 

Büyükşehir Belediyesine Aktarılması Gereken Çevre Temizlik Vergisi Paylarının Takip Edilmemesi; İlçe belediyeleri tarafından tahsil olunan, konutlar dışındaki binalar ile işyerlerine ilişkin çevre temizlik vergisi tutarlarından büyükşehir belediyesine aktarılması gereken yüzde yirmi oranındaki payın aktarılmadığı görülmüştür.

 

Büyükşehir Belediyesine Aktarılması Gereken Otopark Bedellerinin Takip Edilmemesi; İlçe belediyeleri tarafından tahsil edilen otopark bedellerinin, Malatya Büyükşehir Belediyesine aktarılmadığı görülmüştür.

 

Hafriyat Toprağı ve İnşaat Atığı Bertaraf Bedellerinin Eksik Tahsil Edilmesi;  Belediye sınırları içerisinde olup inşaat ve kazı ruhsatı alan bazı kişi veya şirketlerin atıklarını Belediyenin atık depolama sahasına getirmediği bunun sonucunda Belediyenin inşaat atığı ve hafriyat bertaraf bedelinden mahrum kaldığı görülmüştür.

 

Yol Üstü Araç Park Yerlerinin İşletilmesinden Elde Edilen Gelirlerin Tüm İlçe Belediyelerine Nüfusları Oranında Paylaştırılmaması; Belediye tarafından karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerindeki araç park yerlerinin işletilmesi, işlettirilmesi veya kiraya verilmesi suretiyle elde edilen otopark gelirlerinin %50’sinin nüfusları oranında tüm ilçe belediyelerine dağıtılmadığı görülmüştür.

 

İhale Edilen Yapım İşlerinde Alt Yükleniciye Yaptırılan İş Kısımlarının Mevzuatın Belirlediği Limitlerin Üzerinde Olması; Belediye tarafından 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihalesi gerçekleştirilen üç adet yapım işinde, işin miktar olarak tamamının alt yükleniciye yaptırıldığı görülmüştür. 

 

İlhan içen  haber arası

Kaynak Malatya Net Haber Gazetesi

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Rasim 08 Aralık 2021 14:50

    Sayın müfettiş işçinin sigorta hareketlerine bakması yeterli kısa çalışma ödeneği maskide yok yol alt yapıda var yada çıkarken suna var buna yok diye ibare koyuyomu .sokağa çıkma yasağında dahi bizi çalıştırdılar resmi bı evrak düzenlediler tüm personellerin isim listesi şeklinde genel sekreter l O daire başkanı M. m imzalı müfettiş bunlara baksın bı zahmet yazık çalışanın hakkı yenmesin emek bu emek

  • Mustafa TAŞTAN 08 Aralık 2021 10:04

    Selahattin bey merak ettiğimiz için soruyorum arkadaşlar ile konuşurken Sizin belediyeye geldiğiniz ilk zamanlar araçlar çok fazla dediniz şov yaptınız ihaleleri iptal ettiniz mevcut araçlarımız yeter dediniz arkasından araç kiraladınız sırf birilerine iş vermek için mi o kadar aracın ihalesini iptal edip tazminat ödediniz sonradan araç getirttiniz Sigorta olayı başlı başına bi haber zaten ilk gün söyledikleriniz ile şimdi arasında dağlar kadar fark var ikinci bir konu film festivaline karşıydınız değişen ne oldu da fikriniz değişti yorumları sürekli takip eriyorum personeliniz geçinememekten dert yanıyor onlar bu haldeyken bu kadar vurdumduymazlık nasıl oluyor onuda anlamıyoruz Malatya’ya çok yazık oldu ama bir daha sizi aday göstereceklerini zannetmiyoruz gösterseler bile kazanacağız meçhul bundan emin olun halkın içine çıkın ne demek istediğimizi anlarsınız

  • cimer 08 Aralık 2021 07:26

    buraya yazmayın CİMER.GOV.TR yazınki incelensin

  • Gerçekler 07 Aralık 2021 22:47

    Selahattin Başkan ne kadar şeffafmışsın Malatya halkı olarak seni ayakta alkışlıyoruz ve kime ne işleri verdiğinide tahmin edebiliyoruz sorsalar hak adalet terazisi her şeyin üstünde sende Yimpaş Binası Yakıt istasyonunu unutmuşlar el altından verdirttiğiniz çoğu işleride söylememişler sizler yüzünden olan cumhurbaşkanımıza oluyor devletimizi ileri götürmek için gecesini gündüzüne katarken sizlerin yaptıklarına bakın yazık çok yazık

  • Sayıştay 07 Aralık 2021 22:14

    Daha once bu vakalar görüldü ustu kapatildi kimseye bisey olmadi inşallah yine ustu kapatılmaz..! Usülsüzlüğü personellerede yaptilar kısa calisma yaptilar tam gun çalıştırıp yarim sigorta eksik maas yatırdılar ,denetlemeye gelen mufettis personeli cagirdi ogrenmek icin ama odadan iceri girmeden once personeli tehdit etti İ.N isimli baskan eger soylerseniz ekmeginizden ederiz dediler inşallah o konuda gun yuzune cikar...!!

  • Malatya Sevdalısı 07 Aralık 2021 21:58

    Peki bu Havaalanı servis işi ihalesi ne oluyor. Kim kime gider ayak peşkeş çekti. Sonra 10 yıllığına sadece 1 firma girmesi için adrese teslim usulsüz ihale yapıldı. Bunun da araştırılması ve sayıştayın bunu da incelemesi lazım. İncelenmesi en acil bir usulsüz ihale örneğidir.

  • Kobi 07 Aralık 2021 21:58

    İncelesinler yeni şire pazarı projesinde de usulsüzlük var..