Şirket Kuruluşu Hakkında Merak Edilenler

Diğer Haber Girişi : 26 Ocak 2022 12:18
Şirket Kuruluşu Hakkında Merak Edilenler

Kurulacak olan şirketin türünün doğru bir şekilde seçilmesi ticari hayatta başarının ve verimliliğin yakalanmasında son derece etkili bir unsurdur. Her şirket türünün kendine göre birtakım avantajları ve dezavantajları vardır. Bununla birlikte limited şirket kurmak ve anonim şirket kurmak arasındaki fark yalnızca her iki şirket türünün farklı avantajlara ve dezavantajlara sahip olmasıyla sınırlı değildir. Aynı zamanda şirketlerin kuruluş ve işleyiş süreçleri arasında da bazı farklılıklar vardır. Bu nedenle girişimciler ticari faaliyette bulunmak üzere kuracakları şirketin türüne karar vermeden önce şirket türleri özelinde avantaj ve dezavantajları titizlikle değerlendirmeli ve en doğru kararı vermelidirler.

Sanal Instagram haber içi

Anonim şirketlerin sermayesi belirlidir ve paylara bölünmüştür. Borçlar karşısında anonim şirketlerin borçları karşısında sadece şirket, mal varlığıyla sorumludur. Pay sahipleri ise taahhüt ettikleri sermaye paylarıyla sınırlı olacak şekilde sorumluluk sahibidirler. Limited şirketlerden farklı olarak anonim şirketlerin kanunen yasak olmayan her tür ekonomik amaç ve konu için kurulması mümkündür. Anonim şirketler çoğunluk esasıyla yönetilir. Aynı zamanda tahvil ve hisse senedi gibi menkul kıymetler çıkarmaları da söz konusu olabilir.

Anonim Şirket Belirli Prosedürler İzlenerek Kurulabilir

Anonim şirket kurmak isteyen kişiler ve ortaklar, sürecin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için belirli adımları izlemeleri gerekir. Bunlardan ilki şirketin ana sözleşmesinde kuruluş amacına ilişkin konunun açık bir şekilde belirtilmesidir. Bir ticari unvan altında kurulan anonim şirketlerin unvanları Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tescil ettirilmelidir. Sermaye şirketi olan anonim şirketlerin ticari unvanı,  anonim şirketin işi ve konusu ile ilgili olmalıdır.

Anonim şirket kurmak için bir ya da birden fazla kurucu olabilir. Ülkemizde geçerli olan kanuni düzenlemeler kapsamında anonim şirket kuruluşu tek kişi tarafından da yapılabilir. Hisse devrinin kolay bir şekilde yapılabilmesinin yanı sıra menkul kıymet olarak el değiştirmesi de mümkündür. Diğer yandan, kişiler anonim şirket kuruluşu sırasında mal ya da eşya olarak koydukları ayni sermaye karşılığında hisse senedine sahip oldularsa bu hisse senetlerinin 2 yıl geçmeden satılması söz konusu değildir.

Anonim şirketler Kurumlar Vergisi mükellefidirler. Verginin muhatabı da şirketin tüzel kişiliğidir. Tahvil ve hisse senedi çıkarma imkanı vardır. Anonim şirketlerin tüzel kişiliği Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tescil işlemlerinin tamamlanmasıyla oluşur. Şirketin borçlarına karşı sorumluluğu yalnızca tüzel kişiliğin mal varlığını kapsar. Ortaklar da taahhüt ettikleri sermayeyle sınırlı olmak üzere sorumludurlar. Sermayenin bölünmesi durumunda, her 1 sermaye 1 kuruşluk paylara ve katlarına bölünür. Hisse senetleriyle temsil edilmesi mümkün olan anonim şirketlerde eğer hamiline yazılı hisse senedi çıkarılacaksa bu durumda şirket sermayesinin tamamının ödenmesi şartı vardır.

Anonim Şirketin Kuruluş Aşamaları ve Vergi Yükümlülükleri Nelerdir?

Anonim şirketlerin kuruluşu Gümrü ve Ticaret Bakanlığı’ndan alınan izin kapsamında gerçekleştirilir. Anonim şirket kuruluşunu izleyen 30 günlük sürede şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tescil işlemi yapılmalıdır. Daha sonra tescil işlemi Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edilir.

Anonim şirket kuruluş işlemleri sırasında hazırlanan şirket ana sözleşmesinde bulunması gereken bilgiler şu şekildedir:

•         Anonim şirketin açık unvanı,

•         Eğer ortak varsa, ortakların bilgileri ve sahip olacakları hisse miktarı,

•         Şirketin merkezi adresi ve genel müdür,

•         Şirket sermayesinin %25’i peşin ödendiyse kalan %75’in ne zaman ödeneceği,

•         Sermayenin konusu.

Kurumlar Vergisi mükellefi olan anonim şirketlerin tüm beyannamelerini elektronik ortamda vermesi gerekir. Kurumlar Vergisi’nde vergi matrahı %20 oranındadır. Bunun yanı sıra anonim şirketler şirket çalışanları ve gerçek kişilerden aldıkları serbest meslek hizmetleri ile kiraladıkları işyerleri için muhtasar beyanname vererek gelir vergisi stopajı ödemesi yaparlar. Muhtasar beyannamelerin çalışan sayısına göre farklı periyotlarda verilmesi mümkündür. Çalışan sayısının 10 kişinin altında olması durumunda 3 ayda bir, 10 kişiden fazla olması durumunda ise aylık olarak beyanname verilir.

Bunlara ek olarak anonim şirketler ayda bir Katma Değer Vergisi beyannamesi ve Damga Vergisi beyannamesi ile 3 ayda bir olmak üzere Geçici Kurumlar Vergisi beyannamesi ibraz ederler. Dağıtılan kar payları da anonim şirketlerde %15 oranında Gelir Vergisi Stopajı’na tabidir. Ayrıca verilen beyannameler için maktu Damga Vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptirler.

Anonim şirketlerin yönetimi ve temsili görevi yönetim kuruluna aittir. Yönetim kurulu bir ya da daha fazla sayıda, esas sözleşmeyle atanmış ya da genel kurul tarafından seçilmiş kişilerden oluşur. En fazla 3 yıl görev yapmak üzere yönetim kurulu seçilir. Eğer esas sözleşmede aksi bir hüküm yoksa aynı kişi yeniden seçilebilir. Yönetim kurulu üyelerine prim, ücret, huzur hakkı, ikramiye ve yıllık kardan pay hakkı ödenebilmesi için tutarın esas sözleşmeyle ya da genel kurul kararıyla belirlenmiş olması şartı aranır.

İlhan içen  haber arası

Anonim şirket kurmak ve limited şirket kurmak için belirli işlem ücretleri ödenmesi ve sürecin eksiksiz bir şekilde ilerlemesi gerekir. İzmir muhasebe hizmetleri kapsamında yer almakta olan tüm işlemler ücretlendirilirken İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından belirlenen tarifeler baz alınıyor. Bu sayede bir standart sağlanması mümkündür.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.