casino siteleri

​Sn Kılıçdaroğlu'nun Muhtarlar Buluşması

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Muhtarlarla bir araya gelmesiyle birlikte ''Muhtarlık Müessesesi'' hak ettiği değeri bulmaya başladı..
 
Muhtar özlük haklarında bir çok düzenleme yapıldı..
Maaşı olmadığı gibi Bağkur'a borçlanıyordu..
Şimdi Maaş artı bağkur primleri devlet tarafından karşılanıyor..
İlk defa muhtar kimlik kartı çıkartıldı..
19 Ekim Muhtarlar günü ilan edildi.
Muhtar gezi programları..
Cumhurbaşkanımızın Muhtarları değerli kılan söylem ve konuşmaları...
 
191 yıllık geçmişi bulunan, 185 yıldır sorunları ötelenen, gündeme getirilmeyen, sorunları çözülemeyen  Muhtarlık Teşkilatının sorunları  2015 yılında  yine AK Parti iktidarı tarafından çözülmüş ve özlük haklarında iyileştirme gerçekleşmiştir..
Elbette ki yapılan iyileştirmeler muhtarlar için güzel kazanımlardır..
Ancak çözülmesi gereken bazı sıkıntıların devam ettiği  gerçeğini unutmamak gerekir..
Muhalefetin ana görevi var olan sıkıntı ve sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmaktır..
Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu Manisa'da muhtarlarla bir araya gelerek muhtarların sorun ve sıkıntılarına yönelik iktidara önerilerde bulundu.. 
Sayın Kılıçdaroğlu'nun  Muhtarlar ile ilgili yaptığı önerisi; "Birçok işi kendi başınıza yapmaya çalışıyorsunuz. Neden bir yardımcınız yok, milletvekillerinin 3 tane danışmanı var. Belediye başkanlarımızın özel kalem müdürleri ve altta çalışan bir kadrosu var. Muhtarlar için bari yanına bir kişi verin. 10 milyon işsizimiz var. Her muhtarlığa bir kişi, özel kalem müdürü olarak atanırsa mesele biter. Siz kazanamadığınız zaman, başka biri muhtar olduğu zaman muhtarlıktaki düşüncenin ve bürokrasinin sürdürülmesi açısından böyle bir kişiye ihtiyaç var. Oradaki kişi, yeni muhtar seçilip geldiği zaman eski muhtar zamanında şu dosyalar, şu sorunlar vardı diye anlatacak. Bu söylediklerim hayal değil, olması gereken..
Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu önerisi konuşmasının devamındaki çözüme kavuşturulma imkanı bulunan muhtarın sıkıntı ve sorunlarını gölgede bıraktı..
Her muhtara bir özel kalem müdürü verilmesi öneriden ibarettir..Gerçekleşmesi ihtimal dışıdır..
 İşsizlik sorununa çözüm modeli  üzerinden örneklendirilmesi ise işin diğer vahim boyutu..
Şöyle ki; Türkiye genelinde 50 bin 278 muhtar var..
Bir: 10 milyon işssiz için 50 bin rakamı devede tüy kalır..
İki: 50 bin 278 muhtarın ancak üçte birinde muhtarlık bürosu var..
üç : Muhtarlık bürosu olmayan muhtarın yanına birde özel kalem müdürü verilirse kendine yer bulamayan muhtar özel kaleme nereden yer bulacak..
Dört: Nufus sayısı 15-20-30 olan muhtarlıklar var.. 10 Seçmeni olan muhtara bir de yardımcı verilmesi pek manidar olmaz..
Beş: Özellikle nufusu az olan köy ve mahalle (Kırsalda bulunan) muhtarlar kış aylarında köy ve mahalleler boşaldığı için ilçe merkezinde veya şehir merkezine gelmekteler..Yani köy ve mahalle boşalıyor. Bu durumda muhtara verilen yardımcı ne iş yapacak..
Velhasıl Sayın Kılıçdaroğlu'nun  yapmış olduğu özel kalem önerisi herhangi bir alt yapı çalışması yapılmadan yapılan bir açıklama olduğu için şimdilik imkanı mümkün görünmüyor..( Nufusu 10 binin üzerinde ve muhtarlık bürosu olan yerlerde olabilir)
Sayın Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği diğer sorun,sıkıntı ve çözüm önerileri muhtarlar için  önem arz eden konulardır..
Sayın Kılıçdaroğlu muhtarlar posta evrakını bedava dağıtıyor demekte..
Posta evrakları muhtarların dağıtma sorumluluğunda değildir. Posta evrakı postacı tarafından belirtilen adrese götürülür hanede kimse bulunmaz ise tebligat kanununun 21 inci maddesi uygulanır.. Yani Postacı, evrakınız muhtarlıktan alabilirsiniz yazılı notu kapıya yapıştırır..Kişi ise o notla birlikte mahalle muhtarlığına gelir ve  evrakını alır.
Türkiye Muhtarlar Birliği Kurulmalı..
Türkiye Muhtarlar Federasyonu ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu hali hazırda var..
Birlikten kuvvet doğar misali  Muhtarların sorun ve sıkıntısını tek elden dile getirecek Türkiye Muhtarlar Birliğinin kurulması kaçınılmaz bir elzemdir..
Sayın Kılıçdaroğlu'nun  gündeme getirdiği diğer bir konu; Muhtarlar Belediye Meclis Toplantısına katılmalı..
Bu konu yıllardır gündeme getirilmiş ancak çözüm bekleyen sorunlar arasında bekliyor..
Muhtar mahallesi hakkında alınan bir kararda  Belediye Meclisinde oy kullanabilmeli..
Şehrimiz Malatya Büyükşehir Belediye Mart ayı meclis toplantısında Çilesiz ve Tecde Mahallerinde bazı cadde ve sokak isimlerini birleştirdi..Muhtar  sokak isim değişikliğini basından öğreniyor..Muhtar kendi mahallesinde değişen sokak ve cadde isimlerinden habersiz kalıyor..
Muhtar 657 yani kamu personeli midir?
Muhtar kamu hizmeti görürken muhtarlık büro masraflarını kendi maaşından karşılıyor..
Hali hazırda yapılmış olan Muhtarlık bürolarında elektrik,su,doğalgaz,internet,kırtasiye masrafları muhtarlar tarafından karşılanıyor.( Malatya'da bu şekilde diğer illerde durum nasıl konu hakkında bilgim yok)
Sayın Kılıçdaroğlu'nun öneride  bulunduğu üzere bu konu yasal bir zemine oturtulmalı..
Muhtarlar kanunu çıkartılmalı..
Sorumluluğu  ile yetkisi arasında uçurumlar kaldırılmalı..
Muhtar oy pusulası birleşik oy pusulası olarak değiştirilmeli..
Muhtar adayları YSK'ya önceden muhtar adayı olacağını bildirme zorunluluğu getirilmeli..
YSK  muhtar adayı olacakları kesin liste ile bildirmeli..
Muhtarlık evi olmayan yerlere muhtar evlerinin yapılması..
Ana Muhalefet Partisi olarak Muhtarların sorunlarını gündeme getirilmesi elbetteki muhtarlar için önemli bir adımdır..
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.