casino siteleri

Sosyal Medyada Siber Güvenlik

Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, YouTube…

     Günlük yaşantımızın her anında bizimle beraberler. Biliyorum ki birçoğumuz en son fi tarihinde görüştüğümüz arkadaşlarımızı ailelerimizden daha fazla merak ve takip eder olduk. Ama bu yazımda sosyal medyanın aile hayatına verdiği zararlardan ziyade sosyal medya hesaplarımızla beraber kişisel güvenliğimizden bahsetmek istiyorum.

 

Son günlerde sosyal medya hesaplarıma sürekli tanımadığım, ismini dahi duymadığım hesaplardan “yardım kampanyamıza dahil olun”, “şu şu adlı marketin çekiliş kuponu” başlığı altında mesajlar gelmeye başladı. Bu içerikle gelen her mesaj aslında hesabımı ele geçirip takipçilerimi dolandırmaya çalışan sosyal medya dolandırıcılarının eseri..

Dolandırıcı şahıslar Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medyalarda açtıkları sahte hesaplarla yahut “hack'ledikleri” hesaplarla kendisini askerlik arkadaşınız, eşinizin-çocuğunuzun yakın bir arkadaşı veya uzaktan bir akrabanız gibi tanıtarak başının belada olduğunu, acilen paraya ihtiyacı olduğunu bildiren mesajlarla, belirli bir adrese para yollamanızı isteyerek sizleri mağdur edebilir. Veya tüm bunların dışında sizinle tanışmak isteyen güzel bir kadın ya da yakışıklı bir erkek de aslında dolandırıcıların çaldığı bir hesabın mağdur sahibi olabilir.

 

En çok görülen yöntemlerden biri tabi ki kadın sosyal medya kullanıcılarının hesaplarını ele geçirerek erkek kullanıcılara mesajlar atılması, cinsel içerikli konuşmalar yaşanması ve akabinde güven sağlandıktan sonra para istenmesi ya da onların da hesaplarının hack’lenmesi.

Sahtekarlık öylesine büyük ki bu durumu daha önce yaşamadıysanız inanmanız ve para göndermeniz ya da hesabınızı çaldırmanız çok olası. Whatsapp üzerinden kurumsal hesaplar kurulup bu dolandırıcılığa alet ediliyor. Tabi ki kandırılan kişi whatsapp hesabını ve profil resmini de görünce daha da inanıyor.

 

Peki sosyal medyada internet dolandırıcılarından korunmak için neler yapmalıyız?

    

  1. Her uygulamaya erişim hakkı vermeyin

Akıllı cihazınıza herhangi bir mobil uygulama yükledikten sonra (ki en fazla risk altında olan uygulamalar takipçileri kontrol etme programlarıdır.)  uygulamaya ilk erişim sağlamaya çalıştığınızda, uygulamanın sizin çeşitli kişisel verilerinize erişmek istediği ile ilgili bir izin verme penceresi ile karşılaşırsınız. İşte bu pencerede seçeceğiniz seçenek kişisel bilgilerinizin dolandırıcılarla paylaşımını sağlayacaktır. Dolayısıyla mümkün olduğunca bilmediğiniz ya da kullanmadığınız sosyal medya uygulamasına erişim hakkı vermemeye çalışın ve zaman zaman bu erişim izinlerinin kontrolünü sağlayın.

 

  1.  Şüphe duyduğunuz hesaplara karşı temkinli olun

Tanımadığımız hesaplardan gelen mesajlara, yardım çağrılarına, para taleplerine, yardım kampanyalarına yahut arkadaşlık isteklerine her zaman şüphe ile yaklaşmalıyız. Çünkü zaman sahte bir hesap ile karşı karşıya kalabiliriz. Karşımızdaki hesabın sahte bir hesap olduğunu tespit edebilmek için birçok yol bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; hesap sahibinin kişisel bilgilerini yazmaması, fotoğrafını eklememesi, eğer bir takipleşme uygulaması ise takipçisinin ve beğenisinin bulunmaması, hesap sahibiyle ortak arkadaşımızın bulunmaması gibi durumlar bizde hesabın sahteliği konusunda güçlü şüpheler uyandırmalıdır. Bu gibi durumlarda hesabı engellemek veya ilgili sosyal medya uygulamasına bu durumu bildirmek biz kullanıcılar için en mantıklı olan yoldur.                                 

  1. Sosyal medya platformlarındaki teklif veya hediyeleri iyi araştırın

        Size sosyal medya üzerinden çok iyi maaşlı ve konumlu iş teklifi mi yapıldı yoksa çok pahalı bir arabanın çekilişine mi katılmak istiyorsunuz? Bence bir daha düşünün derim. Sosyal medya üzerinden yapılan bu teklifler, hediyeler çoğu zaman bizlere cazip gelmektedir. Fakat bu teklifler hesaplarımızın çalınmasına, kişisel bilgilerimizin erişimine yol açmaktadır. Bu yüzden emin olmadığınız hesapların tekliflerine, hediyelerine itibar etmeyin.

Gerçek olamayacak kadar büyük teklifler maalesef çoğu zaman gerçek değildir. (https://www.aydinlik.com.tr/haber/instagram-da-cekilis-cilginligi-peki-yasal-mi-ne-gibi riskleri-var-204958-1#2)

  1. ‘Oltalama’ yöntemiyle avlanmayın

‘Oltalama’ da denen Kimlik Avı Yöntemi, internet dolandırıcılarının son zamanlarda başvurduğu en sık hack’leme yöntemlerinden biridir. İnternet dolandırıcıları bu yöntemle ülke gündemindeki bir konuyu kullanarak veya bir ürünü çok ucuza vadederek veya biz sosyal medya kullanıcılarının vicdani duygularını harekete geçirerek bizleri sahte ve virüslü sitelere yönlendirmek istemektedirler. Bu sayede de kişisel bilgilerimizi çalmış olmaktadırlar. Bu yüzden bize düşen görev, güvenli olmayan bağlantıları analiz etmek ve bu bağlantılara tıklamamaktır.

Hesabımızın kötü niyetli insanların eline geçtiğini fark ettiğimiz anda EGM Siber Suçlarla Mücadele Birimi ile iletişime geçip suç duyurusunda bulunabiliriz.

SOSYAL MEDYAYI DİKKATLİ KULLANALIM VE ALINABİLECEK HER TÜRLÜ ÖNLEMİMİZİ ALALIM..

Stajyer Avukat Mehmet Can FIÇICIOĞLU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.