casino siteleri

Taziye Yemeği Kaldıralım siz ne dersiniz

Malatya Haber Girişi : 02 Nisan 2018 22:09
Taziye Yemeği Kaldıralım siz ne dersiniz
Bu taziye yemeği konusu s

Taziye yemeği caiz mi? Bu konuyu 2017 yılının Şubat ayında yine kaleme aldığım bir köşe yazımda dile getirmiştim. “Taziye Yemeği Kalkmalı, Bakanımız Öncülük Edebilir” başlıklı yazımda kısaca şunları yazmışım, hatırlayalım;

“Bir yakınımız vefat ettiğinde onun için oturup dua etmek ve ölümün varlığını düşünmek yerine taziyeye gelenlere ne yedirip içirmeliyiz diye beyin patlatıyoruz. Hatta üçüncü gün yemeği diye adlandırılan günde yapacağımız harcamalar için bankalardan faizli kredi çekiyoruz. İnanın bunu yapan çok tanıdığım var. Özellikle Malatya’da bu taziye kültürü çok önemseniyor. Elbette önemsenmeli ama birinci plana yeme içme alınmamalı. Bu üçüncü gün taziye yemeklerinin kalkması konusunda birilerinin öncülük yapması lazım”

Bu taziye yemeği konusu sadece Malatya’nın meselesi değil, tüm illerde benzer sorunlar var. Biraz internette yaptığım araştırmada bazı illerde taziye yemeklerinin kaldırılmış olduğunu okudum. Mardin bu illerin başında geliyor.

Bu konuyu yine gündemime aldım. Neden mi?

YouTube Haber arası

Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu’yu sosyal medyadan takip ediyorum. Adıyaman için yapmış olduğu hizmetlerden dolayı kendisini de kutluyorum. Geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı Başkan Kutlu.

Taziye sahiplerine ağır yükler getiren taziye yemeği uygulamasının kaldırılması çağrısında bulundu.
Yaptığı paylaşımda, “Yalnızca Taziye sahiplerine günlük 50 kişilik yemeği belediyemiz yapsın” önerisinde bulundu. Çağrıda ayrıca şu ifadelere yer verdi;

“Bizim kültürümüzde taziyelerde yemek pişmez, komşular yemek götürürdü. Şimdilerde taziye sahipleri düğün gibi yemek indirmeye başladılar. Ölenin ardından kalanları da biz öldürmeyelim. Taziye yakınlarına belediye yemek göndersin. Misafirlerin müsaadesiyle, afiyet olsun”

Zira, Adıyaman’da cenazesi olan herkes başvurduğunda bir günkü taziye yemeğinin belediye tarafından verildiğini de biliyorum.

Yani başkan “bu taziye yemeği işini tamamen kaldıralım, biz zaten belediye olarak veriyoruz, cenazesi olan hiç kimse bu strese girmesin” demek istemiş. Kutluyorum Başkan Kutlu’yu…

Takdir edersiniz ki toplumumuzun yüzde 70’i alt gelir seviyesinde olan kardeşlerimizden oluşmakta. Bu kardeşlerimiz taziyeleri olduğunda herkes gibi üzüntüye gark olmanın yanında birde borçla vereceği taziye yemeğini düşünüyor. Bu durum da birçok aileyi gerçek anlamda sıkıntıya sokmakta. Taziye yemeği borcunu ödemek için bindiği arabayı satmak zorunda kalanlar var. Biliyorum.

O halde bu konuda kimler söz sahibi ise, vatandaşın sesine kulak versin. Adıyaman Belediye Başkanımızın da dediği gibi; Ölenin ardından kalanları da biz öldürmeyelim.



Ökkeş CERİT Vuslat Haber