Yeşilyurt Belediyesi Gastronomi’de Dünya Gündeminde

Malatya Haber Girişi : 29 Eylül 2022 11:28
Yeşilyurt Belediyesi Gastronomi’de Dünya Gündeminde
Yeşilyurt Belediyesi Gastronomi’de Dünya Gündeminde

Yeşilyurt Belediye’sinin Malatya Gatronomisi alanında geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği çalışmalar Dünya Gazetesinde yer aldı.

Sanal Instagram haber içi

 

 

Dünya Gazetesi Köşe yazarı Vahap Munyar,15 yıl önce Malatya Analı Kızlı köfte’nin tescil çalışmalarının başlatıldığını fakat netice alınamadığı belirttiği yazısında Yeşilyurt Belediyesinin geçtiğimiz yıllarda yaptığı çalışmalarla bu lezzeti tescillediğinden övgüyle bahsetti.

Dünya Gazetesi yazarı Vahap Munyar, Yeşilyurt Belediyesinin “Tiritli köfteyi “tescillemesiyle “Adana ve bölgedeki bazı illerle Malatya’nın “Analı-Kızlı Köfte” yarışına, çekişmesine girmesi durumu da ortadan kalktı” dediği yazısının tamamı şöyle:

 

Analı-kızlı’ olmadı ‘Tiritli Dolma Köfte’ coğrafi işareti yakaladı

2019 yılı Ekim ayının ilk günleri… Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ile birlikte “Lezzet Festivali”nin gerçekleştiği alanda stantları gezdikten sonra dönemin Adana Valisi Mahmut Demirtaş’la kahve içiyoruz.

Demirtaş, bir liste paylaştı:

- Adana Kebabı’na 2003’te, şalgama 2015’te coğrafi işaret alındı. Sırada 30 ürün ve lezzetimiz daha var.

Listedeki yemeklerden biri dikkatimi çekti:

• Adana Analı-Kızlısı…

Demirtaş’a “Analı-Kızlı Köfte” konusunda itiraz ettim:

- Sayın Valim, “Analı-Kızlı Köfte” Malatya’nın lezzetleri arasında bilinir. Adana’nın “Analı-Kızlı Köfte” coğrafi işareti başvurusu yapması doğru olur mu?

Demirtaş, ısrarla sürdürdü:

- Adana’nın lezzetleri arasında “Analı-Kızlı Köfte” de var. Biz başvurumuzu yapacağız.

una Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Tuna ile birlikte İstanbul Yenikapı’da gerçekleşen “Malatya Günleri”nde Valilik standında kentin gastronomi alanındaki zenginliğinin ortaya konulmasında büyük emeği olan İbrahim Halil Kılıç ile sohbet ettik.

Malatya Valiliği Danışmanı Kılıç, birer içli köfte ikram etti:

- Artık içli köftemizin coğrafi işareti var.

Halil İbrahim Kılıç, geçen yıl ekim ayında Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a Türk Patent ve Marka Kurumu’nun coğrafi işaret belgesini teslim ettiğini anlatıp, geçmişe döndü:

- Aslında Hasan Hüseyin Erkoç’un başkanlığı döneminde Malatya Ticaret ve Sanayi Odası,“Analı-Kızlı Köfte” için coğrafi işaret başvurusu yapılmıştı. Ancak, o dönemde Türk Patent ve Marka Kurumu, “Analı-Kızlı Köfte”ye Adana’nın da sahip çıktığını bildirmişti.

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’na “Analı-Kızlı Köfte” konusundaki mesajını anımsadı:

- Türk Patent ve Marka Kurumu, “Analı-Kızlı Köfte”nin Malatya’ya özgü lezzet olduğunu kanıtlayacak farklılıkları ortaya koymanız gerekiyor. Aksi halde size coğrafi işaret veremeyiz.

Yemeğin Malatya’daki orijinal adının “Tiritli Dolma Köfte” olduğunu savundu:

- “Analı-Kızlı Köfte” adı yakın dönemde gündeme geldi. Malatya’nın sahip olduğu bu lezzet“Tiritli Dolma Köfte”dir.

Yeşilyurt Belediyesi’nin Türk Patent ve Marka Kurumu’na “Tiritli Dolma Köfte” adıyla başvurduğunu kaydetti:

- Bizim “Tiritli Dolma Köfte”ye biraz nohut ve kemik konulur. Ayırıcı özelliği budur. Yeşilyurt Belediyesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’na bu farklılığı anlattı ve kanıtladı. Böylece son yıllarda “Analı-Kızlı” diye adlandırılan “Tiritli Dolma Köfte” coğrafi işarete kavuştu.

Yeşilyurt Belediyesi’nin “Tiritli Dolma Köfte” adımı, Malatya’nın bu lezzetine coğrafi işareti yakalamasıyla sonuçlandı.

 

 

Böylece Adana ve bölgedeki bazı illerle Malatya’nın “Analı-Kızlı Köfte” yarışına, çekişmesine girmesi durumu da ortadan kalktı.

İlhan içen  haber arası

Bu durumda Malatya’daki restoranların “Analı-Kızlı Köfte” adını listelerinden çıkarıp, “Tiritli Dolma Köfte” markasını sahiplenmesi gerekiyor…

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.