casino siteleri

11 AYIN TALİMİDİR ORUÇ

Oruç tutmak aç ve susuz kalmaktan mı ibarettir?

Oruç tutmak vücudun başkenti olan beyni ve motoru olan kalpten başlayarak bir ay boyunca eğitime tabi tutmaktır.

Düşünceye, niyete oruç tutturmaktır mesela…

Allah’ın yasakladıklarını düşünmemek, üzerinde durmamak, emrettiklerine niyetlenerek ve düşünerek bir ay boyunca talim yaptırmaktır oruç tutmak. Bir ay boyunca talim yaptıracaksın ki yılın diğer 11 ayında Allah’ın istediği gibi yaşayabilesin.

Nefse oruç tutturmaktır, sadece aç kalmak değil…

Nefsimizi Allah’ın yasakladığı şeylerden arındırarak, emrettikleriyle doyurarak geçirmektir Ramazan ayını. Bir ay boyunca nefsimizi terbiye edeceğiz ki geri kalan 11 ay boyunca terbiyeli bir nefisle yılı tamamlayabilelim. Eğitimli bir nefisle hayatı sürdürmek daha kolay ve bereketli olsa gerek.

Vücudumuzun dünyaya açılan kapısı, kamerası, fotoğraf makinesi olan gözleri haramdan sakınarak, helal olana yönlendirerek oruç tutturmalıyız. Mesela ihmal ettiğimiz Allah’ın Kelamı’nı düzenli olarak okumaya başlayarak başlayabiliriz. Bu başlangıcı diğer 11 aya da yaymak sureti ile anlayarak ve anladığımızı günlük hayatımızda uygulayarak Ramazan ayının feyz ve bereketinden faydalanabiliriz.

Yine dilimize oruç tutturmaktır, sadece susuz kalmak değil…

Ramazan ayı boyunca kötü söz söylemeden, hele hele iftira ve dedikodu illetlerinden sakınarak, Allah’ın emrettiği doğruları konuşarak ve doğruları insanlara ulaştırarak; bildiklerimizi tebliğ ederek ayı kapatırsak yani dilimize de oruç tutturabilirsek geri kalan 11 ayı daha verimli geçirebileceğiz diye düşünüyorum.

Kulaklarımıza da oruç tutturmalıyız, sadece midemize değil.

Allah’ın yasaklarına kulaklarımızı tıkayarak, emirlerine açarak tutturabiliriz orucu. Ama zulme kulaklarımızı tıkayamayız, haksızlıklara ‘ben oruç tutuyorum’ diyerek sessiz kalamayız. Oruç tutarken de İslam coğrafyasında olacak kulağımız, mazlumların sesinde olacak kulağımız. İşiteceğiz ki tepki verebilelim. Ancak oruç tutturacağımız sesler haramı fısıldayan, haktan ve hakikatten uzaklaştıracak olan seslerdir. Bunlara karşı kulaklarımıza oruç tutturacağız ki 11 ay boyunca donanımlı, eğitimli olabilelim

Ayaklarımızı terbiye etmektir oruç…

Allah’ın yasakladıklarına yürüyüşü keserek, emrettiklerine yürüyerek ayaklarımıza da oruç tutturabiliriz. Hatta Allah için attığımız her adımın hayır kumbaramıza atılacak bir kazanç olduğu bilinciyle hareket edersek hem orucumuzu sağlam tutmuş oluruz hem de ahiret yatırımımızı akıllıca yapmış oluruz. Geri kalan 11 ay boyunca da sağlam adımlarla ‘dosdoğru yolda’ yürüyüşümüzü sürdürürüz.

Diz ile göbek arasını muhafaza etmektir oruç tutmak. Zaten her Müslümanım diyenin bu bölgeyi hassasiyetle muhafaza ettiğinden şüphemiz yok.

Oruç tutmak sadece aç ve susuz kalarak tamamlanmıyor görüldüğü gibi. Bütün organlarımızla, bütün hücrelerimizle, nefis, düşünce ve aklımızla da tutmalıyız orucu, yoksa eksik kalır bir yanı.