casino siteleri

11 maddelik ‘istihdam’ paketi

Diğer Haber Girişi : 04 Nisan 2015 16:22
11 maddelik ‘istihdam’ paketi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi, yeni yatırımcıya daha fazla vergi indiriminden İŞKUR'dan işgücü desteğine kadar düzenlemeleri içeren 11 maddeden oluştu.

Deprem konutları

İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketine göre, toplum yararına çalışma kapsamında ilave 120 bin istihdam sağlanacak.

Yatırımcılara 2015-2016 yıllarında yatırım dönemi için daha çok vergi indirimini öngören, imalatçı KOBİ'lere ve kadın girişimcilere ilave destekleri içeren söz konusu paket, İŞKUR'dan İşgücü Desteği, Yatırımcıya Daha Çok Vergi İndirimi, Yüksek Teknoloji Yatırımlarına Tam Destek, Yeni Yatırımcıya Daha Fazla Destek ve Vergi İndirimi, Özkaynak Kullanımına Vergi Kolaylığı, Ar-Ge ve Tasarıma Daha Fazla Destek, Hazine Yatırımcının Yanında, İmalatçı KOBİ'lere ve Kadın Girişimcilere İlave Destek, Ar-Ge'ye Dayalı Yatırımlar İçin Proje ve Finansman Desteği ve KOBİ'lere Teminat Kolaylığı olmak üzere 11 başlıktan oluştu.

Başbakan Davutoğlu, daha önce de ekonomide yapısal reformları içeren düzenlemeleri kamuoyuna duyururken, en önemlileri arasında, Onuncu Kalkınma Planı'nda belirlenen 25 öncelikli dönüşüm programları ve bunlara ilişkin eylem planları yer aldı.

Enerjiden sağlığa, tarımdan taşımacılığa birçok alanda reformların hayata geçirilmesinin hedeflendiği 25 öncelikli dönüşüm programına ilişkin ilk basın toplantısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanların katılımıyla 6 Kasım 2014'te yapıldı. Davutoğlu'nun açıkladığı birinci gruptaki 9 dönüşüm programı, 417 eylem planından oluştu. Birinci grup dönüşüm programları arasında, "İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı, Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı, Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim Programı, Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı, Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı, Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı, Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı, Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı, Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı" yer aldı.

İkinci grup dönüşüm programları, Davutoğlu tarafından 18 Aralık 2014'te kamuoyuna duyuruldu. İkinci gruptaki eylem planları, ülkenin yüksek ve istikrarlı büyüme hedefine yönelik Kalkınma Planı döneminde sürdürülecek öncelikli yapısal reform uygulamalarını içerdi. İkinci grup kapsamında, "Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı, Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı, Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı, Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı, İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı, İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme Programı" açıklandı.

Davutoğlu, üçüncü grupta yer alan ve doğum izninden ailelere yapılacak yardımlara kadar kapsamlı düzenlemeleri içeren "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı"nı ise 8 Ocak 2015'te kamuoyuna duyurdu.

Başbakan Davutoğlu'nun, 28 Ocak 2015'te açıkladığı ve işgücü piyasaları, sağlıklı yaşam gibi konuları içeren üçüncü gruptaki öncelikli dönüşüm programları ise 380 eylem planından oluştu. Üçüncü grupta açıklananlar arasında, "İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Programı, Temel ve Mesleki Becerileri Geliştirme Programı, Nitelikli İnsan Gücü için Çekim Merkezi Programı, Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Programı, Yerelde Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Programı, Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Geliştiren Kentsel Dönüşüm Programı, Kalkınma için Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi Programı" yer aldı. İkinci grupta yer alan "Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı" da üçüncü grup dönüşüm programlarıyla açıklandı ancak programın detayları Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından ayrıca bir toplantıyla duyuruldu.

GAP ve DOKAP Eylem Planları

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı önemli eylem planlarından biri de 2014-2018 dönemini kapsayan GAP Eylem Planı oldu. Davutoğlu, Mardin'de 8 Mart 2015'te düzenlenen basın toplantısında, 5 ana eksenden oluşan eylem planının sonunda bölgenin ihracatını 22 milyar dolara çıkararak, işsizlik oranını da yüzde 10 seviyesinin altına düşürmeye kararlı olduklarını ifade etmişti.

Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nı (DOKAP) şubat ayında kamuoyu ile paylaşan Davutoğlu, 2018 yılında bölgedeki işsizlik oranını yüzde 4,7'ye düşürmeyi hedeflediklerini bildirmişti.

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ne ilişkin satır başları şöyle:

"-11 ayaklı paket ile üretimi destekleyeceğiz, istihdamı artıracağız.

-Özel sektör işyerlerinde 6 ay süreyle İşbaşı Eğitim Programı'nda çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödenecek. İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar vergi matrahından düşürülebilecek.

-Toplum yararına çalışma kapsamında ilave 120 bin istihdam sağlanacak.

-Yatırım döneminde uygulanan vergi indirimi artırılacaktır. Yatırımcılarımızın 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için, yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edecekleri tüm kazançlarına daha yüksek miktarda vergi indirimi uygulanacaktır.

-Yüksek teknolojili yatırımlara daha fazla destek verilecek. İleri teknoloji sınıfında yer alan yatırımlar öncelikli yatırımlar kapsamına alınacak ve 5'inci bölge desteklerinden yararlandırılacak.

-Yeni yatırımcıya daha fazla destek ve vergi indirimi verilecek. 2014 yılı sonunda uygulaması sona eren vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteğindeki yüksek oran ve süreler, 31 Aralık 2015'e kadar başlanılacak yatırımlar için uygulanmaya devam edilecek.

-Vadeli ithalatta Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) oranı sıfıra indirilecek. Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranı yüzde 6’dan yüzde 0’a indirilmekte, böylece sanayicinin girdi maliyeti azaltılmaktadır.

-Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve böylelikle kadın istihdamının artırılması amacıyla yeni bir düzenleme başlatılmıştır. Düzenleme ile kadın girişimcilerin 100 bin liraya kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanmaktadır.

-Sigorta primi işveren hissesi desteği hem süre hem de oran itibarıyla artırılıyor. Şu anki sigorta primi işveren hissesi desteği 1. bölgede süre itibarıyla yokken 2 yıla, 2. bölgede 3 yıla, 3. bölgede 3 yıldan 5 yıla, 4. bölgede 5 yıldan 6 yıla, 5. bölgede 6 yıldan 7 yıla, 6. bölgede 7 yıldan 10 yıla çıkarılacak.

YouTube Haber arası

-KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapılacak.