casino siteleri

AHİLİK GELENEĞİ YENİ ÇARŞIDA YAŞATILACAK

Kültür-Sanat Haber Girişi : 04 Haziran 2015 16:35
 AHİLİK GELENEĞİ YENİ ÇARŞIDA YAŞATILACAK
Darende Esnaflar ve Sanat

Törende konuşan Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, kentsel dönüşümle yenilenecek çarşıda ahilik geleneğini yaşatacaklarını söyledi.

Deprem konutları

Öğretmenevinde gerçekleştirilen programda konuşan Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin,  etkinliği düzenleyen oda başkanlarına teşekkür etti. Keskin, Darende’nin Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’nin gönülleri fethettiği, ahilik kültürünün yaşanan ve yaşatılan bir ilçe olduğunu belirterek, “Darende, Türkiye genelinde ve yurtdışında göstermiş olduğu büyük başarılarında, misafirperver, hoş görülü ticaret anlayışı ile örnek bir ahilik sergilemektedir.” dedi.

Darende’nin Ahilik kültürünü bilen ve yaşatan bir belediye başkanı olduğu için şanslı olduğunu dile getiren Keskin, “Süleyman Bey esnafı tanıyan, bilen bir belediye başkanımız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’da bir Darendeli, Başkanımız da esnaflıktan gelme. Onun için Darende’miz devamlı Malatya’da öncü olmuştur. Türkiye genelinde her zaman iyi bir sanatkarlık, iyi bir esnaflık örneği sergilemiştir. Ben gittiğim her yerde Darendeli bir esnafla karşılaşırım.” şeklinde konuştu.

Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser de Darendeli deyince ahiliği en güzel şekilde yaşayan insanlar akla geldiğini, bundan ayrıca memnuniyet duyduklarını belirtti. Eser; “Rahmetli Hulûsi Efendi derdi ki; ‘Oğul Darendeli dürüsttür, esnaftır, zekidir, işini bilir.’ Hemşehrilerim gerçekten ahilik kültürünü yaşamış, halen günümüzde yaşatmaya çalışan insanlar. Örnek vermek gerekirse, Adana’ya gittiğinizde en büyük, dürüst, çalışkan ve güvenilir esnaflar Darendelidir. Türkiye’nin birçok yerine gittiğinizde hemşerilerimiz az karla, dürüst bir esnaflık anlayışıyla, kendilerini o bölgede ispat ettiklerini görürsünüz.” diye konuştu.

Darende’de esnafların daha güzel imkanlara kavuşması için çalışmaları sürdürdüklerini dile getiren Eser; “Darende’mizin çarşısı kentsel dönüşümü girdi 9 Haziran’da proje ihalesi yapılacak. İnşallah ahilik geleneği yeni çarşıda yaşatılacak. Ahilik kültürüne Darende’nin eski yapısına uygun en güzel dükkanları üzeri kapalı, caddelerinden sokaklarından şırıl şırıl suların akacağı şekilde planlıyoruz. İnsanlar geldiği zaman burada hem değişik hava teneffüs edecek hem de alış verişlerini yapacak. Ayrıca küçük sanayi sitemizin de proje çalışmaları sürüyor inşallah en kısa zamanda küçük sanayi esnafımızı da iş yerlerine dükkanlarına kavuşturmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından "Yılın ahisi" seçilen 83 yaşındaki 65 yıllık oda üyesi, aynı zamanda ilçede iki dönem belediye başkanlığı yapan Abdullah Karakurt’a, yılın sanatkarı Aziz Güneş'e, yılın şoförü Mehmet Nuri Binici ve belirlenen diğer esnaflara çeşitli dallarda plaketler verildi.

YouTube Haber arası

Etkinliğe, Darende Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kasım Gücük, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Soylu, Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, Esnaf Kredi ve Kefaalet Kooperatif Başkanı Seydi Güşen, Belediye Başkan Yardımcıları ve Meclis Üyeleri, muhtarlar ile çok sayıda esnaf katıldı.