casino siteleri

ANADOLU'NUN KADERİ VE TARİHİN TEKERRÜRÜ

 Anadolu kelimesinin özü Yunanca ‘’ Güneşin doğduğu yer’’ anlamına gelen Anatolia’dır.Zaman içerisinde Türkçe de Anadolu olarak karşılık bulmuştur.Evet Anadolu Tarihin her döneminde Güneşin yükseldiği ve bütün nazarları üzerine çeken stratejik ehemmiyeti ölçülemez bir bölge olmuştur.

 

        Dünyada eşine az rastlanır iki boğaz,Asya-Avrupa gibi iki önemli kıtayı birbirine bağlayan köprü,üç tarafı denizlerle çevrili Yarımada,verimli topraklar,zengin yer altı-yer üstü kaynakları ve uygun iklim.Daha ne istenir ki ? Bu üstün özelliklerin tamamı Anadolu’da birleşince her güzel şey gibi bu güzelliklerin de taliplileri de çok olmuş.Tarih boyunca göçlere,istilalara ve savaşlara sahne olmuştur Anadolu.Bu coğrafyada kurulan devlet,medeniyet ve imparatorluklar  Anadolu’nun bu özelliklerinden olumlu etkilendikleri gibi olumsuzluklarını da yaşamışlardır.

 

            Anadolu Müslüman Türkler’in eline geçince bu topraklar için artık yeni bir dönem başladı.Bundan böyle savaşların tek sebebi Anadolu’nun stratejik ve jeopolitik özellikleri değil,İslamın bu eşsiz coğrafyada yükselişini engellemekte saldırıların,istilaların sebebi olarak yerini almış oldu.

 

           Sizlere özetle Anadolu’nun stratejik Tarihçesini anlatmaya çalıştım.Bunları az-çok biliyor olabilirsiniz.Ancak içerisinde bulunduğumuz bu kritik günlerde bilgi tazelemek yaşananları daha iyi okuyabilmemize yardımcı olur düşüncesindeyim.Anadolu Uygarlık Tarihi üzerine biraz kafa yormuş biri olarak bazı detaylara dikkatinizi çekmek istiyorum.

 

Hititlerden Osmanlı Devletine hatta günümüze kadar Anadolu’ya sahip olmak isteyen ya da Anadolu üzerinde otorite kurmak isteyen güçler,Anadolu’da ki mevcut devletlerin mevcudiyetlerini koruyabilmek için ordularını ve ekonomilerini güçlü tutmaya çalıştıklarının farkındalar bu açıdan maceraya atılmaktansa Anadolu’nun en zayıf karnı olan kozmopolit yapısından işe koyularak devletlerin kılcal damarlarına kadar sızıp uzun vadeli planlarla devletleri siyasi ve sosyal açıdan çökerterek amaçlarına ulaşmaya çalışmışlardır.

 

           Geçmişten günümüze zaman ve aktörler değişmiş olsa da Anadolu bütün ihtişamı ile yerinde duruyor yani planlar aynı.Bu büyük ve Tarihi oyunun en acı tarafı ise dün olduğu gibi bugün de aynı gökkubbe altında yaşadığımız,aynı kaderi paylaştığımız insanlarımızı içine çekmesidir.

 

           Belki Tarih tekrar etmez ama benzer sebepler benzer sonuçlar doğurur.Bilerek ya da bilmeyerek bu kirli oyuna dahil olmuş ve maşa olarak kullanılan insanlar bilmelisiniz ki işiniz bittiğinde sizi tutan kirli eller tarafından alevlendirdiğiniz ateşe atılacaksınız.Katiller arkalarında delil bırakmamaya çalışırlar.Tarihin tozlu sayfaları bunun örnekleri ile dolu.

 

               Bu oyun daha fazla büyümeden,etrafımızda harlandırılan ateş söndürülemeyecek duruma gelmeden kolları sıvayalım,Güneşin doğduğu yere,aynı potada birleştirdiğimiz  zengin

 

            kültürümüze,Tarihimize,geleceğimize sahip çıkalım.Başka bir Türkiye yok.Üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizin  maalesef dört tarafı tehlikelerle çevrili.yapacağımız şey geçmişi doğru okuyup anlayıp,gerekli dersleri çıkararak üzerimizdeki kara bulutları dağıtmak.