casino siteleri

Anadoluda inşa edilen ilk kiliselerden Huykesen Kilisesi, turizme kazandırılmayı bekliyor

ÇEVRE Haber Girişi : 02 Mart 2024 19:04
Anadoluda inşa edilen ilk kiliselerden Huykesen Kilisesi, turizme kazandırılmayı bekliyor
Anadoluda inşa edildiği düşünülen ilk kiliselerden olduğu düşünülen Huykesen Kilisesi, inanç turizmine kazandırılmayı bekliyor.Sivas kent merkezine bağl
Anadoluda inşa edildiği düşünülen ilk kiliselerden olduğu düşünülen Huykesen Kilisesi, inanç turizmine kazandırılmayı bekliyor.
Sivas kent merkezine bağlı Çelebiler köyü yakınlarında bulunan ve farklı yapısıyla dikkat çeken Huykesen Kilisesinin Anadoluda inşa edilmiş en erken kutsal mekanlardan biri olduğu düşünülüyor.
Kilise hakkında bilgi veren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Eser, kilisenin birçok medeniyet döneminde kullanıldığını belirterek, Huykesen Kilisesi, Sivasa oldukça yakın. Yamaçta güzel de bir görüntüsü var. Bana göre Anadoluda inşa edilmiş en erken kutsal mekânlardan birisi. Orada değerlendirmelere göre iki evre var. İlk evre Sunak olduğu yönünde. Antik dönem içerisinde yaşayan kişilerin bir tanrıya sunum yaptıkları bir yer. Roma ve Bizans döneminde kullanıma devam ettiği anlaşılıyor. Büyük ihtimalle Bizans dönemi içerisinde duvar ekleniyor. Oraya gittiğimizde klasik anlamda bir ibadethane yapısıyla karşılaşmıyoruz. Orası bir açık alan kilisesi. Bu bölgedeki en erken tarihli açık kiliselerden birisi dedi.

"Bu kilise ile Sivasa turist çekmek mümkün"
Huykesen Kilisesinin Sivasın tanıtımına katkı sunabilecek bir yapı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eser, Turizm trafiğine kazandırılması gerçekten çok önemli. Sivasa havayolu ile gelen misafirlerin hepsi yapıyı fark ediyorlar. Sunak ve açık hava kilisesi olması kullanılarak Sivasın tanıtılması ve gezilebilecek noktaların artırılması mümkün. İnanç turizmi 1990lı yıllarda konuşulmaya başlandı. Bu konudan faydalanan ve çok misafir kabul eden illerimiz var. Şanlıurfa, İzmir, Konya gibi yerlere çok sayıda turist geliyor. Sivas; bu kentlerin hepsini geçebilecek yerlere ve hikayelere sahip diye konuştu.