casino siteleri

Arslantepe´ye yeni tabela

Kültür-Sanat Haber Girişi : 13 Eylül 2021 11:39
Arslantepe´ye yeni tabela
UNESCO Dünya Kültür Miras Kalıcı Listesi´ne alınan Malatya Arslantepe Höyüğü´ne yeni tabela takıldı.
Aristokrasinin doğduğu, ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı yer olarak kabul edilen ve yaklaşık 7 yıl önce UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alınan Malatya´nın Battalgazi İlçesi Orduzu Mahallesi´ndeki Arslantepe, Çin´in ev sahipliğinde 26 Temmuz 2021 tarihinde online düzenlenen Dünya Mirası Komitesi´nin genişletilmiş 44. oturumunda Dünya Miras Listesi´ne alınmıştı.
Duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, ilk kılıç ve mızraklarıyla tarih kitaplarını değiştiren ve 2014 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi´ne alınan Battalgazi´deki Arslantepe Höyüğü, Çin´in ev sahipliğinde UNESCO Dünya Miras Komitesinin online toplantısından çıkan karar ile kalıcı listeye alınmasından sonra höyüğün girişindeki tabela deştirilip, yeni tabela asıldı.
Geçmişi Milattan Önce (M.Ö) 5 binli yıllara dayanan höyüğü, her yıl on binlerce kişi ziyaret ediyor. Şimdiye kadar yapılan kazılarda çok sayıda eser ortaya çıkarıldı.
7 bin yıllık geçmişiyle aristokrasinin doğduğu, ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı Arslantepe Höyüğü, 2014´te geçici listeye alınmıştı.
Arslantepe Höyüğü´nde ilk yerleşim Geç Kalkolitik çağda başlanıldı. Günümüzden 6500 yıl öncesinde Arslantepe´nin bulunduğu Malatya Ovası da Kuzey Mezopotamya´dan sayılmaktaydı. M.Ö. 43. bin yüzyıllarda Sümerler ve Kent devletleri, M.Ö.3.binli yüzyıllarda Akadlar, M.Ö.2.binli yüzyıllarda Babiller Mezopotamya´nın aşağı yarısında bulunmaktaydı. M.Ö. 2.binli yüzyıllarda Hititler, M.Ö. 1.bin yüzyılda Asurlular ve Aramiler, Mezopotamya tarih sahnesinde boy gösterdi.
Kültür katmanlarının yer aldığı Arslantepe Höyüğü´nde bu yılki kazılar devam ediyor.