casino siteleri

Başı boş Sokak Köpekleri

Sayıları gittikçe artan ve insanların günlük yaşantılarının korkulu rüyası halini aldı diyebiliriz başı boş sokak köpekleri için..Bu sorun şehrimizin merkezinden tutun kırsalına kadar var olan bir sorun diyebiliriz..

Her canlının doğal yaşam alanında gezme hakkı vardır..

Ancak bu hak insan hakkı ihlalinde korkutucu boyutlar alıyorsa burada mücadele hakkı doğar..Mücadele derken elbetteki sokak hayvanlarının itlafından bahsetmiyorum.. Sahipsiz başı boş sokak hayvanları elbetteki o bölgede yaşayan insanlara emanettir.Kimsenin onlara zarar verme ve aç bırakma gibi bir lüksü olamaz..Bu aynı zamanda insani bir görevidir..Ancak başı boş sokak köpeklerinin sevdiğinize zarar vermesi halinde istem dışı  istemeyerek  sizin de ona karşı bir müdahaleniz  mutlaka olacaktır..

Barınak denildiğinde karşı çıkanlar var..

Onların sokak doğal yaşam alanlarında sokak aralarında yaşamalarını isteyenlere şöyle bir soru yöneltsek? 

Sokak köpekleri doğal yaşam alanlarında çok mu mutlular..

Hiçte öyle göründüğü gibi olduğunu sanmıyorum..

İnsanların aklına estiği estiği zaman yiyeceğin verildiği, karda soğukta yağmurda çamurda sürünmek, birde toplu halde saldırdıklarında taş  ve sopa ile dövüldüğü gerçeği ile karşı karşıya olduğumuz biliniyor..

Bu mudur, hem de insanın en iyi dostu köpeğe layık gördüğümüz yaşam tarzı..

Mevcut barınakların yetersiz kaldığını şartların daha da iyileştirilmesini önerebilir ve öncülük edebilirsiniz, asıl hayvanseverlik bu..

Başı boş sokak köpeklerini toplayıp kısırlaştırıp tekrar aynı yere bırakmak sorunu çözmüyor..Onların daha rahat bir yaşam alanında  şartları daha da iyileştirilmiş barınaklara yerleştirilmesi  insan dostu köpekler için yapılacak iyiliğin başında gelir diye düşünüyorum..

Gönül ister ki bizlerde can dostlarla birlikte yaşayalım ve onlara insani iyiliklerimizi yerine getirelim, ancak hayvan haklarını koruyalım derken insan haklarını gasp edip sürü halinde gezen başı boş sokak hayvanların açık saldırı haline getirmeyelim.. 

Şunu belirtmek isterim ki; sayıları gittikçe artan ve sürü halinde gezen başı boş sokak köpekleri yüzünden insanların işe gidiş gelişleri kabusa dönüyor..

Mahalle muhtarı olarak günlük şikayet alıyoruz.Akşam işten gelen kızını veya çocuğunu yol başında bekleyen insanların şikayetleri her geçen gün artıyor..

Özellikle sabahın erken saatinde sokağın boş olduğu zaman içerisinde işe gidip gelmek kabus haline geldi  sokak köpeklerinin saldırıları yüzünden..

Belediyeyi arıyorsunuz geliyorlar..Sürü halinde gezen gezen köpeklerden ya bir tanesini veya iki tanesini yakalayıp götürüyorlar.Ancak götürülen köpeklere aşı ve küpe vurulup tekrar alındığı yere bırakılıyor..Yani değişen bir şey olmuyor..Sokak köpeği yine aç perişan, vatandaş yine kabus yaşıyor..

Belediyenin sokak köpek arabasını gören sözüm ona  bazı hayvanseverler de altlarında araba ile gezerek hayvanseverlik adı altında karşı çıkmaktalar..Ancak evinden çıkıp sokakta yürümeye korkan,, işe gidip gelmesi kabus haline dönüşen insan hakkının gasp edildiğinin bilinmesi gerçeğini unutmamak gerekir..

Gelin hep birlikte elimizi taşın altına koyalım..Hem insan dostu başı boş sokak köpeklerini sokağın yaşanmaz çilesinden kurtaralım hem de insanların korkulu rüyası haline gelen köpek saldırılarından kurtaralım..

Köpeklerin yeri sokaklar değil, tıpkı medeni ülkelerde olduğu gibi, temiz, sağlıklı barınaklar olmalı ve sokaklardan tüm köpekler toplanarak, sağlık kontrollerinin yapılabildiği, açlık çekmedikleri yeni kurulacak barınaklarda barınmalılar..  ​Üniversite Mahalle Muhtarı Esra Polat muhtarımızın Yaşam alanları var olsun sokak hayvanlarına hayat olsun Projesinin hayata geçmesini ve desteklerinizi istemek adına   başka bir yazıda değerlendirelim..

Bilindiği gibi şehrimizde hayvan rehabilitasyon  merkezi sadece Büyükşehir bünyesinde mevcut..İlçelerimizde hayvan rehabilitasyon merkezleri  yoktur..Haliyle toplanan sokak köpekleri  şehrimizde sadece 1 tane ile sınırlı olan  hayvan rehabilitasyon merkezine  götürülüyor..Sayı fazlalığından ötürü hem yaşam koşulları hem de bakımları zorlaşıyor..

Oysa ilçe belediyeleri de bu konuya hassasiyet gösterseler, her ilçe bir veya birden fazla yaşam koşulları iyileştirilmiş hayvan rehabilitasyon merkezleri  yapsa, hayvansever vatandaşlarımızın, kurulacak barınaklara yardımda bulunarak hayvanlara çok daha fazla faydalı olmaları mümkün olacaktır .Ulaşılabilir olması vatandaşın kolaylıkla gitmesini sağlayacaktır..Aynı zamanda buralarda köpeklerin sahiplendirilmesi için de projeler üretilmesi halinde bu sorunu aşabiliriz..

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Emrah Aygün 25 Ocak 2021 15:34

    Başıboş köpeklerin insanlara özellikle çocuklara karşı ölümcül saldırıları yoğunlaştı. Besi hayvanlarınıda sürüler halinde saldırarar öldürüyorlar. Bu haberlerde iyice yoğunlaştı. Çocuk parkları ,sokaklar , bina bahçeleri her yer ama her yer köpeklerin istilası altında. Ayrıca sokaklar köpeklerin yaşam alanı kesinlikle değildir. Köpekler diğer hayvanlarıda öldürüyorlar. Sokaklardaki bu tehlikenin biran önce sonlandırılması gerekir. Köpeklerin toplanıp barınaklarda tutulması en doğrusu. Isteyen gider oralarda istediği gibi sever besler.

  • Mustafa 25 Ocak 2021 13:37

    Haftasonu arabayla market yasak. yuruyerek gidince köpek saldırıyor. Belediyeyi arıyoruz haftasonu bakamayız diyor.