casino siteleri

Battalgazi Heykeli Kaldırıldı

Malatya Haber Girişi : 24 Haziran 2019 15:39
Battalgazi Heykeli Kaldırıldı
Malatya Büyükşehir Beledi

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında Battalgazi Kavşağı’na yapılan Battalgazi heykeli dikildiği yerden kaldırıldı. Büyük Türk kahramanı Battalgazi’nin heykelinin neden kaldırıldığı merak konusu oldu. 
Battalgazi Kavşağı’nda olan Battalgazi heykelinin bir açıklama yapılmadan bulunduğu yerden kaldırılması dikkatlerden kaçmadı. Bu duruma vatandaşlar da sessiz kalmadı. Battalgazi’nin heykelinin bu noktaya konuşlandırılmasının o bölgeye ayrı bir görünüm kattığını söyleyen vatandaşlar heykelin nerede olduğunu merak ettiklerini söylediler.

Deprem konutları


“BU BÖLGEYİ TAMAMLIYORDU”
Vatandaşlardan Hasan Aslan, heykelin Malatya’nın bir simgesi haline geldiğini belirterek, “Biz bu heykeli artık Malatya’nın bir simgesi olarak benimsemiştik. Birden kaldırılması ise bizi şaşırttı. Büyük Türk kahramanı Battalgazi’nin heykeli burada olması bu bölgeyi tamamlıyordu. En azından kaldırırken biz açıklamada bulunmaları gerekirdi. Bunun bizim de hakkımız olduğunu düşünüyorum. İnşallah Battalgazi Kavşağı’nın ismine layık bir heykel ya da Malatya’mıza yakışır bir proje yaparlar” şeklinde konuştu.
Orada bulunan kadın vatandaşlardan bir tanesi ise heykelin nerde olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“Ben Battalgazi’yi her zaman çocuklarıma anlatmışımdır. Burada geçerken çocuklarım o heykeli gördüğünde bana Battalgazi’yi sorarlardı. Büyük Türk kahramanı olan Battalgazi destanları ve hikâyeleriyle bilinmektedir. Yaptığı kahramanlıklar ile bilinen Battalgazi Malatya halkı için ayrı bir önem taşıyor” ifadelerini kullandı.


HEYKELTIRAŞ HÜSEYİN AYDEMİR’E YAPTIRILDI
Öte yandan 2014 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin görüntü olarak atıl olan mekânlarından Çevreyolu üstünde bulunan kavşağa; kentin tarihi kimliklerinden olan Battalgazi heykelinin konulabilmesi ve temsili olarak Malatya’nın fethini anımsatan kale kaidesi yapılmıştı. Söz konusu kale kaidesi için 25X25X35 ebatlarında tüf taşı ve 15X15X40 ebatlarında taşlar kullanılarak kavşağın görüntüsü kent tarihi ile uyumlu hale getirilmişti.
Battalgazi’nin Heykeli hakkındaki teknik bilgiler ise şöyle:
“Kalenin bütün surları dairesel olup beş parçadan oluşmaktadır. Ortada bulunan ana kalenin çapı 1,27 m, yüksekliği ise 2,70 metredir. Diğer küçük surların çaları 0,75 m olup yükseklikleri ise 1,50 metredir. Surların içi grobeton ve mıcır dolgu ile doldurulmuştur.”
Battalgazi heykelinin Heykeltıraş Hüseyin Aydemir’e yaptırıldığı kaydedilmişti.

YouTube Haber arası


TÜRKAN YILDIZ BUSABAH GAZETESİ