casino siteleri

Bin 700 yıllık mozaikte restorasyon ve konservasyon çalışması başladı

Kültür-Sanat Haber Girişi : 06 Ekim 2023 08:34
Bin 700 yıllık mozaikte restorasyon ve konservasyon çalışması başladı
Adıyaman´daki Perre Antik Kent´te bulunan bin 700 yıllık mozaiğin temizlik, sağlamlaştırma ve koruma çalışmaları başladı.Kommagene
Adıyaman´daki Perre Antik Kent´te bulunan bin 700 yıllık mozaiğin temizlik, sağlamlaştırma ve koruma çalışmaları başladı.
Kommagene Uygarlığı´nın beş büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kent´te tarih gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Perre Antik Kent nekropol alanının doğusunda bulunan yerleşim yerinde 2022 yılında yapılan kazılarda 12 metrekare büyüklüğünde, üzerinde kare desenlerin bulunduğu bir mozaik ortaya çıkartıldı. Zarar görmemesi için üzeri hafif toprak ile kapatılan mozaik, restorasyon ve konservasyon çalışmaları için yeniden açıldı.
Üçte ikisi sağlam olan mozaiğin korunması için Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ekipleri, çalışma başlattı. Mozaikte, temizlik, sağlamlaştırma ve koruma amaçlı teknik çalışma yürütülüyor.
Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "2022 yılında yapmış olduğumuz kazılarda 4x3 ebadında ortaya çıkardığımız mozaikte bu gün itibariyle restorasyon ve konservasyon çalışmaları başladı. Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ekipleri tarafından burada mozaiğin koruma altına alınması sağlanmaktadır. Mozaik yaklaşık M.S. 3 yüzyıla ait olup günümüzden bin 700 yıl öncesine aittir. Mozaik, dokuma atölyesinin doğu tarafında ki yönetim odası olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.