casino siteleri

Bol yağışlar türkülere konu olan madımak sezonunu uzattı

ÇEVRE Haber Girişi : 13 Temmuz 2023 13:02
Bol yağışlar türkülere konu olan madımak sezonunu uzattı
Türkülere konu olan madımağın Mayıs Haziran ayı ortalarında son bulan toplanma sezonu aşırı yağışlar sonrası Temmuz ayına sarktı.S
Türkülere konu olan madımağın Mayıs Haziran ayı ortalarında son bulan toplanma sezonu aşırı yağışlar sonrası Temmuz ayına sarktı.
Sivas´ta doğada kendiliğinden yetişen mayıs ve haziran ayları arasında toplanmaya başlayan madımak, bu yıl yağışların ardından sezonu kapatamadı. Bol yağış alan kentte madımak adeta bollaştı. Hâl böyle olunca türkülere dahi konu olan madımak temmuz ayında dahi toplanmaya devam ediyor. Madımak genellikle kadınlar tarafından jilet yardımıyla elle tek tek toplanıyor. Toplanan madımak, daha sonra yabani otlardan ayrıştırılarak yemeği yapılıyor. Sağlığa birçok faydası bulunan madımağın mide ve bağırsak rahatsızlıklarına son derece faydalı olduğu biliniyor. İstanbul´da yaşayan ve memleketi Sivas´ın Altınyayla ilçesi Altınyurt Mahallesine tatile gelen Hatun Atalay, aşırı yağışlardan dolayı sezonluk madımağın hâlâ toplanmaya devam ettiğini söyledi.

Doğada kendiliğinden yetişiyor
Hatun Atalay, aşırı yağışlardan dolayı hâlâ madımak topladıklarını ifade ederek, "Madımak mayıs ayında başlar haziranda sona erer. Ekilen bir bitki değildir, kendiliğinden yetişir. Bağırsak hastalıklarına iyi gelir, idrar söktürücü özelliği var. Antioksidandır. Sivas yöresine ait bir bitkidir. Aslında bu bitki 5. ayda başlayıp 6. ayda kuruyan bir bitkidir. Ama bu sene yağışlar bol olduğu için şuan 7. aydayız hala madımak var. Bunun çorbasını ve yemeğini yaparız" dedi.