casino siteleri

Bu güllaç bir farklı şeker yerine balla yapılıyor

Sağlık Haber Girişi : 11 Nisan 2023 10:58
Bu güllaç bir farklı şeker yerine balla yapılıyor
Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, tatlı yerken kilo almak istemeyenler için şekersiz ve balla yapılan diyet güllacı önererek, yapımı hakkınd
Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, tatlı yerken kilo almak istemeyenler için şekersiz ve balla yapılan diyet güllacı önererek, yapımı hakkında açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayının gelmesiyle sofraları süsleyen güllaç hafif bir tatlı olması nedeniyle kilo almaktan korkanlar için vazgeçilmez bir tatlı olmaya devam ediyor. Şerbetli tatlı yerine sütlü tatlıları tercih edenler içinde bu tatlıların püf noktalarını açıklayan Diyetisyen Süheyla Uçar, sağlıklı ve doğru bir güllaç tarifi verdi. Şekersiz ballı bir güllaç yapan Uçar, "Ramazan ayında düşen kan şekeriyle birlikte iftardan sonra şeker içeriği biraz yüksek bir tatlı tüketmek kişileri halsiz, yorgun bırakabilirken erkenden uyku gelmesine de neden olabiliyor. Bu yüzden şeker ilavesiz hafif sütlü ballı bir güllaç en sağlıklısı oluyor" açıklamalarında bulundu.

"Bir dilim baklava yiyorsak bir bardak ayran içmeliyiz"
Diyette sınır ve yasak yoktur ifadesinde bulunan Uçar, "Doğru porsiyon doğru sıklık ve miktarda her besin tüketilebilir. Şekerli tatlıları da tüketebilirsiniz ancak tüketilen besinin yanında kaloriyi dengeleyecek şeyler tüketilmeli. Örnek vermem gerekirse bir dilim baklava yiyorsak yanında bir bardak ayran içmeliyiz. Özellikle süt ve yoğurt gibi proteinden zengin besinlerin kan şekerini dengeleme yönü var bizde bu nedenle sütlü bir güllaç yapıyoruz. Süt, balı dengeleyerek hafif bir içerik elde edilirken kan şekerinin de daha dengeli yükselmesine yardımcı oluyor. Ramazan ayı gibi kan şekeri seviyesinin biraz oynamalı olduğu zamanlarda bu gibi tarifler bizler için önemli. Ramazan ayı dışında şeker hastalığı yaşayanlarda rahatlıkla tüketebilir" dedi.

Şeker yerine balla yapılıyor
Şeker yerine bal kullanılan bu lezzetin yapılışı ise şöyle; 1,5 litre sütü yoğurt mayalama sıcaklığında ısıtılır. Ocaktan indirdikten 3-5 dakika sonra 5 yemek kaşığı bal eklenir. Güllaç yapraklarının yarısı her katına süt ekleyerek ballı süt ile ıslatılır ve 1 su bardağı ceviz elle küçük parçalara ayrılarak ıslatılan güllaç yapraklarının üzerine serpilir. Cevizlerin üzerine kalan güllaç yaprakları da kat kat ıslatılarak yerleştirilir. Buzdolabında 1 saat dinlendirildikten sonra 24 eşit parçaya bölerek her bir dilim üzerine 1 çay kaşığı toz fıstık ve 1 orta boy çilek koyarak tüketilebilir. Gül suyu tercih ederseniz 10-12 damla içilebilir gül suyunu tarife ekleyebilirsiniz.