casino siteleri

DENGELERİ BOZAN BARAJ

 

               Son 30 yıllık siyaset tarihi irdelendiğinde %41 oranının ne denli değerli olduğu, 3 dönem iktidarda olanın doğal yıpranma payı da eklenince, bu oranın ne denli anlamlı olduğu göz ardı edilmemelidir. Refah Partisi ekolünden gelen bir siyasi hareketin yıllarca baraj endişesi taşıdığı bir süreçten, şimdilerde %41 lerde hüzünlenişin psikolojik temelinde, iktidardan düşüşün ve 4 yıl önceki oy oranı ile mukayesenin getirdiği hüzün vardır. Lakin ; fırtınalara, psikolojik harplere, iftiralara,kısır çekişmelere rağmen sağlam bir taban kuran  Ak Parti seçmeninin, kendi partisi arkasında dirayetli duruşu, takdire şayan bir vefa örneğidir.

            Şunu hiçbir zaman unutmamak gerek; şu an ülkedeki her 100 seçmenin 41’ i Ak Parti demiştir.

           1 yıl önce yapılan yerel seçim sonuçları tahlil edilince ;

  • Eğer baraj aşılmasa ve bu %41 lik oran ile anayasayı değiştirecek düzeyde iktidar olunsa idi,
  • 4 partili bir meclise rağmen Ak Parti %41 ile iktidar olsa idi,

Ak Parti’nin %45 yerine %41 aldığı bir seçimde kimse hoplayıp zıplamayacaktı.

Ana muhalefetin %27 yerine %25 aldığı bu seçimde, kendince demokrasi naraları atamayacaktı.

Milliyetçi kanat,  %1 lik oy artışını kendine başarı olarak görmeyecekti.

%41 ile meclis çoğunluğu sağlanıp, 2019’a değin ülke istikrarlı büyümesini sürdürebilecekti.

Tüm bu denklemleri bozan bir baraj…!

              Kendi doğal sirkülasyonunda ilerleyecek bir seçim sürecinde birileri, Hdp’yi meclise taşımak için özel bir omuzlama görevi görmeyecekti.

             İngiltere’de David Cameron’un %36 ile tek başına iktidar oluşu ne denli doğal ise %41 ile tek başına iktidar elde etmek de haddinden fazla doğal bir başarı olacaktı.

             Dengeleri bozan Seçim barajı formülüne  katkı sunanları 2 kategoride değerlendirmek gerekir :

  1. Ak Parti’nin tek başına çoğunluğu elde edemediği ve bu suretle Ak Parti’yi cezalandırmayı, 13 yıllık kızgınlıklarının semeresini mevcut iktidardan çıkartmayı gaye edinen, Uğur Dündar, Pelin Batu, Müjdat Gezen gibi Ak parti nefretini  hayatlarının merkezine alan, sevdiğine destek yerine nefret ettiğine taş atmayı önceleyen ve bu eksende “her Chp’li aileden Hdp’ye bir oy” çağrısı yapmaktan çekinmeyen sol seçmenin gayret ve desteği,

Tasavvur edilen formül uygulanmış ve gayeye vasıl olunmuştur. Kendi partilerine azık taşımaktan ziyade, hasma zarar verecek taş atılmıştır.

  1. Bölgeden çıkan kendi evladını baraja kurban etmek istemeyen kürt seçmenin psikolojik sahiplenmesi ;
  • Kobani olaylarında, mevcut iktidarın geçmişte Türkmenlere verdiği desteği Kobani’deki kürt kökenli insanlardan esirgemesinden mütevellit oluşan psikolojik kırgınlık,
  • Hdp’nin yalan ve iftira söylemlerinin sürekliliği ile Işid ve Ak Parti’nin ortak eksende değerlendirilme algısı,
  • Son seçim virajında milliyetçi kesime gidebilecek oylara mani olmak amacıyla amacı aşan söylemlerin varlığı,
  • Elinde tek silahlı gücü barındıran parti olan Hdp’nin, bu kozunu seçim sathında abartılı vaziyette kullanmış olması,seçim güvenliği sorunu…!

Tüm bu olgu ve sebepleri irdelediğimizde, köken duyarlılığı olmayan ve nefreti ile hareket eden ilk kesimin tedavi edilebilme olasılığı yoktur. Kalbi kin ve nefret ile yoğrulan bu kesime sadece acımak ve kalbi sevgi ile tekrar dolması için dua etmekten başka çare yok gibi..!

İkinci kesim olan ve çeşitli saiklerle Hdp’ye omuz veren eski Ak Partili seçmenin unuttuğu önemli vefa noktaları var :

  • Işıd konusunda Ak Parti’nin duyarlılığı, Özgür Suriye Ordusu ile mevcut örgütün çatışması, Barzani’ye yol ve güzergah temini, Işid’in arkadan vurulmasını temin eden ülke oluşumuz vs.
  • 13 yıllık yatırımı görmeyen, çözüm sürecinin mihmandarı olan ve 30 yıllık kana dur diyen ve bu uğurda elini değil bedenini taşın altına seren, oy kaybetmeyi dahi göze alan, bu ülke insanının gözyaşını önemseyen, 90 yıllık ihmali, ötekileştirmeyi bertaraf eden, ayrımcılıkla mücadele ve insan hakları komisyonları kuran, Cizre’de, Diyarbakır’da faili meçhulleri kireç kuyularından çıkartıp geçmişin günahlarını gün yüzüne çıkartan, bölgenin asli isimlerini tekrar beldelerine iade eden, askeri kışlasına çeken, kepenk kapatmalara son veren, yaylaları özgürleştiren ve yerel yönetimleri güçlendiren, her tür yazılı görsel medyada Kürtçe yayın ve propaganda olanağı getiren vs. vs. vs. vs. vs…..!
  • Tüm bu güzellikleri görmeyip, son virajda hangi gaye ile söylendiği malum olan sözlere veya Ak Parti’nin inisiyatifi olmaksızın gerçekleşen Uludere baskını bahanesi ile giden oylar, hüzün ve vefasızlık örneğidir. Kalp kırılmıştır.!
  • Öyle ümit etmek istiyorum ki, bu oylar emanet oy olsun.
  • Baraj sorunu kalksın ve bölge insanı birilerini omuzlamak mecburiyetinde kalmasın.
  • Lakin şu zıkkım seçim güvenliğini de ne şekilde sağlayacaksanız sağlayın artık.!