casino siteleri

DEVLET ET FİYATLARINA EL ATMALI


   Hayat devam ediyor.Her geçen gün hangi zamların kapımızı çalacağı belli olmuyor.Dün patatesti kapımızı çalan bugün ise et.
   Evet et fiyatları arttıkça artıyor.Geçen sene Malatya'da ramazan ayında 23-28 tl arasında olan bir kilo kemiksiz dana eti bugün 35-40 tl arasında dolaşıyor.Özellikle son günlerde artan fiyatların nedeni nedir?  Bunu bu hale getiren kasaplar mıdır,büyük besi şirketleri midir? Devlet bunun neresindendir? Konuşmamız,halkın bu sıkıntısına ışık tutmamız en azından halkın sesi olmalıyız.
   

Öncelikle belediye et pazarındaki kasaplarla yaptığım hasbıhalde kasapların bir dokun bin işit modunda olduğunu gördüm.Karkas etin kilosunun 25 tl den kesildiğini;bunun fire ve kemiklerini çıkardığında,vergisini eklediğinde 35-40 arasında olduğunu buna rağmen milletin pazara mal getirmemesiyle hayvan bulamadıklarından şikayetçiler.Fiyatların daha da artacağı endişesindeler.Halka bunu anlatamadıklarını dile getirdiler.
   

Kasaplar haklıydı.Sorun zengin iş adamlarından yani büyük besi şirketlerinden kaynaklanıyor olabilirdi.Çünkü köylü eskisi gibi hayvan beslemiyordu.Zengin iş adamları besilerini hayvanlarla doldurup ortaya çıkarmaz ise köylüde olan hayvanlar yetmeyecek,fiyatlar artacaktı.Spekülasyon yapıp bir anda zenginliklerine zenginlik katacaklardı.İşte bu nedenden dolayı fiyatların arttığı görüşündeyim.
   

Osmanlı Devletinde ahilik teşkilatı böyle sorunların çözümü için adaletsiz kazancın karşısına geçip gerekli düzenlemelerle olayları düzeltirdi.Günümüzde ise bu göreve devletin el atması gerekiyor.
 

 İki ay önce aynı durumda patates vardı.Pazara patates gelmediği için fiyatlar 5 tl ye çıkmıştı.Patatesin aslında bol olduğunu lakin spekülasyon yapmak için pazara getirilmediği söylenmişti.Devlet yetkilileri buna karşılık dışarıdan ithal edileceğini,fiyatların en fazla 1.5 tl civarına düşüreceğini dile getirmişti.Dile getirmesi bile işe yaramış,böylece ambarlardaki mallar mecburen dışarı çıkartılmış,üreticideki fiyatı 40 kuruşa kadar düşmüştü.
   

Peki et fiyatlarının anormal olarak bir senede yüzde 40 civarında artması neden devlet yetkililerini ayağa kaldırmıyor? Geçmişte aynı durum yaşanmış ithal et gelince fiyatlar eski haline dönmüştü.Şimdi neden o uygulamaya gidilmiyor?Gerek bakanlıkların gerek kırmızı et üreticileri birliklerinin bu artışa engel olmaları gerekirken neden bekliyorlar? Neden açıklamada bulunmuyorlar? 
 

 Dışarıda et fiyatları çok düşükken ülkemizde artmaktadır.Nereye kadar böyle devam edilecek bilinmemektedir.

   Devlet yetkililerini et fiyatları konusunda halkın önünde göreve davet ediyor,patateste yaşanan mükemmel uygulamayı ette de yapmalarını diliyorum. 
   

Umarım ayda bir aldığı yarım kilo eti kaybetmeyi düşünen garibanın,her gün zam karşısında müşteriye nasıl hizmet edeceğini düşünen kasabın ve doğal olmayan zamlarla hayat geçirmek zorunda olan güzel halkımın sorununa el atarlar …