casino siteleri

Dünyanın dört bir tarafından gelip 100. yılda 100 bin fidan diktiler

ÇEVRE Haber Girişi : 19 Ekim 2023 11:28
Dünyanın dört bir tarafından gelip 100. yılda 100 bin fidan diktiler
Dünyanın dört bir tarafından Sivas´ın Zara ilçesine gelen yabancı uyruklu doğaseverler, Cumhuriyetin 100. yıl dönümü anısına 100 bin fid
Dünyanın dört bir tarafından Sivas´ın Zara ilçesine gelen yabancı uyruklu doğaseverler, Cumhuriyetin 100. yıl dönümü anısına 100 bin fidanı toprakla buluşturdu.
Sivas´ta faaliyet gösteren Yeşil Zara Gönüllüler Derneği ile internet üzerinden iletişime geçen 21 yabancı doğasever, Sivas´ın Zara ilçesinde buluştu. Fransa, Rusya, Meksika ve Slovenya gibi 6 farklı ülkeden ilçeye gelen yabancı doğaseverler, Sivaslı doğaseverler ile birlikte Cumhuriyetin 100. yılı ve 6 Şubat´ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin anısına fidan dikti. Zorlu araziye rağmen bozkırı yeşertmek için ter döken doğaseverler, dron ile de havadan görüntülendi.

"Güzel bir şey yaptığımızı düşünüyoruz"
Dernek adına konuşan Hüsamettin Gürsoy, güzel bir iş yaptıklarını dile getirerek, "Ağaç hevesimiz vardı. İlçemizi ağaçlandırmaya başladık. 2010´dan itibaren yaklaşık 1 milyona yakın ağaç dikmiştik. Sulama durduğu için ağaçların bir kısmı kurudu. Kurumayan ağaçlarımız da orman haline dönüştü. O günden bugüne kadar ben çalışmaya devam ettim. 2 yıl önce de Yeşil Zara Gönüllüler Derneği kuruldu. 2 yılda da 100 bine yakın ağaç diktik. Daha sonra doğayı sevenlerin dikkatini çekti. Dünya Doğa Koruma´dan çeşitli ülkeden yabancı doğaseverler gönüllü olarak geldiler. Cumhuriyetin 100. yılında 100 bin fidan projemiz var. Onu da tamamladık şu anda. Güzel bir şey yaptığımızı düşünüyoruz" dedi.

"Dünyayı daha güzel bir yer yapmak için buradayım"
Fransa´dan gelen bir doğasever, dünyayı daha güzel bir yer yapmak için Sivas´ta olduğunu ifade ederek, "Dünyamız tehlike altında. Japonya´da, Amerika´da ya da herhangi bir yerde erozyonların olması, depremlerin olması, sonrasında büyük tahribatlara yol açılması bunları engellemek için ağaçlara ihtiyacımız var. Daha fazla yeşilliğe ihtiyacımız var. Dünyayı daha güzel bir yer yapmak için buradayım. Ormanlar ve ağaçlar dünyanın ciğerleri" diye konuştu.

"Burada olmaktan çok mutluyum"
Fransa´dan gelen bir başka doğasever, Türkiye´de olduğu için çok mutlu olduğunu söyleyerek, "Fransa´da bir dernekte gönüllü olarak çalışıyorum. Bizim Fransa´da ve tüm dünyada birlikte çalıştığımız birçok dernek var. Gönüllü çalışırken bu projeden haberdar oldum. Burada olmaktan çok mutluyum" şeklinde konuştu.

"Ağaç dikmek dünyamız için iyi bir şey"
Rusya´dan gelen doğasever Svetlana Semenova ise, ağaç dikmenin dünya için iyi bir şey olduğunu belirterek, "6 Şubat´ta Türkiye´de yaşanan depremden çok etkilendim. Üzgünüm. Biz burada 100. Yıl Ormanı´nda aslında bu fidanları depremde hayatını kaybeden kişilerin anısına dikiyoruz. Ağaç dikmek dünyamız için iyi bir şey" ifadelerini kullandı.