casino siteleri

Geleceğin mesleğinde uygulamalı eğitim sürüyor

Eğitim Haber Girişi : 10 Ağustos 2023 11:01
Geleceğin mesleğinde uygulamalı eğitim sürüyor
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ), kampüs içerisinde oluşturduğu tarım arazisinde öğrencilere uygulamalı eğitim imkânı sunuyor. Seranın
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ), kampüs içerisinde oluşturduğu tarım arazisinde öğrencilere uygulamalı eğitim imkânı sunuyor. Seranın yanı sıra açık arazi ve meyve bahçesi de bulunan tarımsal uygulama merkezinde yetiştirilen ürünler satışa çıkarılarak öğrencilere burs olarak geri dönüyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi kampüsü içerisinde bulunan tarım arazisi öğrencilerin uygulamalı eğitim almasına vesile oluyor. Yaklaşık 60 dönümlük arazide sebze, meyve, hububat gibi tarım ürünleri yetiştiren öğrenciler, ürünlerin dikiminden hasadına kadar ilgileniyor.
3 ayrı seranın bulunduğu arazide hububat, patates ve diğer sebzelerin ekilebildiği açık araziler de bulunuyor. Bunların yanı sıra 4 dönümlük bahçede de çeşitli meyve ağaçları yetiştiriliyor. Yetiştirilen ürünler satışa sunularak 100 öğrenciye burs veriliyor.

"Tarım, uygulama gerektiren bir meslek"
Tarım arazisinde yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Organik Tarım Programı Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, "Sivas Cumhuriyet Üniversitesi merkez kampüsü içerisinde Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümüne ayrılmış olan yaklaşık 60 dönümlük arazinin içerisinde bulunuyoruz. Bu arazide açık alanda 20, 30 ve 40 olmak üzere farklı parsellerde uygulamalar yapıyoruz. Bildiğiniz gibi tarım; uygulama gerektiren bir meslek. Burada öğrencilerimize hem tarlada, hem serada, hem bahçede yani mezun olduklarında karşılaşabilecekleri bütün ortamlarda uygulama imkânı sunuyoruz. Geleceğin meslekleri geri dönüşüm, bilişim, enerji ve tarım. Tarım alanında bu arkadaşlar birer profesyonel olarak mezun olmuş olacaklar. Organik Tarım Programı ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programı bir nevi iş garantili bölüm diyebiliriz" dedi.

"Elde ettiğimiz gelirle yılda 100 öğrenciyi okutuyoruz"
Yetiştirilen ürünlerin satıldığından bahseden Yörük, şu ifadelere yer verdi:
"Seralarımızda bütün sebzeler var. Domates, biber, patlıcan, bamya gibi ürünlerimiz var. Burada öğrencilerimizin yapabileceklerini gösteriyoruz. Açık arazide ise 20 dönüm üzerinde patates tarımı yapıyoruz. Türkiye´de olabilecek buğday çeşitlerimizi deniyoruz. Ekmeklik, makarnalık gibi buğdaylarımızı açık arazimizde deniyoruz. Yaklaşık 4 dönümlük bahçemizde de kayısı, şeftali, vişne gibi meyve ağaçlarının denemelerini yapıyoruz. Bu kadar çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz ürünleri de hem halkımıza, hem üniversite personelimize vakıf üzerinden satışını yapıyoruz. Dışarıdan gelen vatandaşlar kendi bahçeleri gibi ürünleri toplayabiliyorlar. Buradan elde ettiğimiz gelirle yılda 100 öğrenciyi okutuyoruz. Bu da bizim için önemli bir katma değer."
Serada staj gören Zerda Uçar, tarım arazilerini sevdiğini belirterek, "Bu bölümü tarım arazilerini çok sevdiğim için bir de babadan geldiği için tercih ettim. Tarımı ve bitkileri seviyorum. Burada çalışması da, staj ortamı da çok iyi. Mezun olunca da destek alarak kendi bahçemi açmayı düşünüyorum" diye konuştu.
Öğrendikleri bilgilerin çok kıymetli olduğuna değinen Ali Aksak, "Çiftçi çocuğuyum. Bu bölümde okumamın da en büyük sebebi bu. Burada öğrendiklerimizi köyde kendimiz uygulayabiliyoruz. Derslerde aldığımız eğitimi burada da uygulamalı olarak görüyoruz. Biber, domates yetiştiriyoruz ve bunu maksimum kalitede yapıyoruz" ifadelerini kullandı.