casino siteleri

GÜNEŞİN ZARARLI ETKİLERİ

Mevsim itibariyle soğuklar etkisini kaybetmeye güneş sıcak yüzünü yavaş yavaş göstermeye başladı.Güneş ışınları hayatın devamı için olmazsa olmazımız olduğu gibi ölçüsünden fazla maruz kalındığında ciddi zararları ortaya çıkmaktadır.Güneşten yayılan ultraviyole ışınlar(UV) üçe ayrılır. 1.UVC ışınları. Yeryüzüne ulaşmaları ozon tabakası tarafından engellenir. 2. UVB ışınları Dünyaya gelen ultraviyole ışınlarının %5ini oluşturur. Enerjileri çok yüksek olan bu ışınlar bulutlar ya da cam tarafından durdurulabilir. Güneş yanıklarına, alerjik tepkilere, ben oluşmasına ve cilt kanserine sebep olabilirler.Hemen hemen tüm güneş koruyucuları tarafından engellenebilirler.

 

3.UVA ışınları Yeryüzüne yansıyan ışınların %95ini oluşturur.Bulutlardan, camdan geçer ve derinin derinliklerine nüfuz eder.Yaşlanmaya neden olur.Uvb gibi kansere neden olabilir.Birçok güneş koruyucuyla engellenememektedir fakat giysiler tarafından bir miktar etkisini kaybedebilir. Güneş ışınları deriye etki ettiği süreçte vücuttaki kollajen proteini azalmakta ve cilt daha ince güçsüz, pürüzlü ve kırışıklıklarla dolu olmaya başlamaktadır. Aşırı güneş ışığında sadece birkaç dakika kalmak bile kollajen üretimini zarara uğratmaktadır. Cilt rengi de güneşten kaynaklanan hastalıklarda pay sahibi olmaktadır. Açık ten rengine sahip olanlar daha fazla etkilenmektedir.Güneş ışınları ayrıca çil oluşumun da neden olabilmektedir. Doğum kontrol hapları kullananlarda güneş lekeleri oluşabilmekte ayrıca akne (sivilce) tedavisi görenlerde de güneşe karşı hassasiyet artmaktadır. Güneş ışınlarının deriye olduğu kadar gözlere de olumsuz etkileri vardır.Bu etkiler bulanık görmeye, gözde tahrişe, kızarıklığa, yaşarmaya, geçici görme kaybına ve bazı vakalarda körlüğe yol açabilir.

 

GÜNEŞİN ZARARLI ETKİLERİNDAN NASIL KORUNMALIYIZ? Öncelikle güneş ışınlarının en dik olarak geldiği saatlerde zorunlu olmadıkça güneşe çıkılmamalıdır. Güneşe çıkıldığı zaman güneş ışınlarını yansıtacak açık renkli kıyafetler giyilmelidir. Gözlerimizi korumak için uv ışınlarını geçirmeyen gözlükler kullanılmalıdır. Uv ışınlarını geçirmeyen yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır.Fakat güneş kremlerinin etkisinin 2,5-3 saat sürdüğü unutulmamalıdır. Yaşlıların ve çocukların güneş ışınlarından daha fazla etkilendiğini de unutmamalıyız. Sağlık ve sevgiyle kalın.