casino siteleri

İhraç Edilip Göreve İade Edilen Memurların Dikkatine

2016 yılındaki darbe girişiminden sonra yaklaşık 132 bin kişi kamudan ihraç edildi. Bunlardan 126 bin 674'ü göreve iade edilmeleri talebiyle OHAL Komisyonu'na başvurdu. OHAL Komisyonu, başvuruların 115 bin 130 unu sonuçlandırdı ve 14 bin 72 kişinin göreve iadesine karar verdi. (28/05/2021 ohalkomisyonu.tccb.gov.tr)

OHAL Komisyonu kararıyla göreve dönen kişilere boşta geçen dönemdeki maaşları topluca ödenmekte.

Göreve iade edilenlerde vergi matrahı sorunu - Memurlar.Net

MAAŞLARDAN KESİLEN GELİR VERGİSİ GERİ ALINABİLİR !!

Toplu ödenen maaşlardan alınan gelir vergisi, hukuka aykırı şekilde ödemenin yapıldığı yılın kazancı olarak kabul ediliyor. Normalde ilgili yıllarda ödenseydi sadece YÜZDE 15 VERGİYE tabi olacak maaşlar, toplu ödemeden dolayı YÜZDE 35’E VARAN ORANLARDA vergilendiriliyor. Diğer bir ifadeyle;

İhraç edildikten sonra tekrardan işe iade edilen kişilere toplu bir şekilde maaş ödemesi yapıldığından normalde aylık periyottaki kazançlarına %15-20 gelir vergisi kesintisi yapılacağı halde, toplu bir şekilde aldıkları ücrete %35-40 vergi kesintisi yapılmaktadır.

PEKİ, GÖREVE İADE EDİLEN KAMU GÖREVLİLERİ YÜKSEK GELİR VERGİSİ DURUMU İLE KARŞILAŞTIKLARINDA NELER YAPABİLİRLER?

Ücret gelirleri üzerinden fazla gelir vergisi kesintisi yapıldığını düşünen kamu görevlilerinin buna karşı dava açma hakları mevcuttur. Açılacak davalarda da iki yol izlenebilir:

İlk olasılıkta; vergi kesintisinin yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde yetkili Vergi Mahkemesi’nde iptal ve iade istemli bir dava açmak.

İkincisi ise, vergi kesintisinin yapıldığı tarih üzerinden 30 gün geçtiyse 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen düzeltme şikayet yollarını işletip, sonucuna göre dava açmak.

Göreve iade edilen memurlara yüksek vergi oranı şoku

T.C. KONYA 1.VERGİ MAHKEMESİ ESAS NO: 2021/248 KARAR NO: 2021/489

Vergi Mahkemesi: ‘’Göreve iade edilenden yüksek dilimden gelir vergisi kesintisi hukuka aykırıdır.’’

KHK ile ihraç edildikten sonra OHAL komisyon kararı ile göreve başlatılan sınıf öğretmenine maaşları ödenirken HER YIL ÜZERİNDEN HESAPLANMASI GEREKEN VERGİ DİLİMİ GELİR BİR DEFADA ELDE EDİLMİŞÇESİNE %27 ORANI ÜZERİNDEN HESAPLANMIŞ VE İLGİLİDEN FAZLA VERGİ KESİNTİSİ YAPILMIŞTIR. Bunun üzerine açılan dava lehe sonuçlanmış olup, yapılan haksız kesintinin yasal faizi ile iadesine karar verilmiştir.

SONUÇ OLARAK; USULÜNE UYGUN ŞEKİLDE VERGİ KESİNTİSİ YAPILMADIĞINI DÜŞÜNÜYORSANIZ AVUKATINIZLA İLETİŞİME GEÇİP AÇACAĞINIZ DAVAYI KAZANMA OLASILIĞINIZ HAYLİ YÜKSEK. OLUMSUZ SONUÇ YOK DENECEK KADAR AZ.

İletişim için 0422 324 3363

AV. MERT ARICA

MALATYA BAROSU

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.