casino siteleri

İndüksiyon Akımı ile Ergitme ve Yüzey Sertleştirme Nedir?

Diğer Düzenleme Tarihi : 06 Mart 2023 22:30 Haber Girişi : 21 Mart 2023 21:53
İndüksiyon Akımı ile Ergitme ve Yüzey Sertleştirme Nedir?

İndüksiyonla ergitme işlemi bir çeşit ısıtma işlemidir. Bu yöntemde ısıtmayı sağlamak için indüksiyon akımından faydalanılmaktadır. İndüksiyonla ısıtma işlemi bobin içerisinde bulunan metalin elektromanyetik alana maruz kalması sonucunda gerçekleşir. Böylelikle hızlı ve kolay bir şekilde ısıtma işlemi gerçekleştirilir. İndüksiyonla yüzey sertleştirme ise bir yüzeyin indüksiyon akımına maruz bırakılarak aniden ısıtılmasıyla gerçekleşir. Aniden ısınan yüzey aynı şekilde aniden soğur ve yüzey sertleşmesi meydana gelir. Standart ısıyla yüzey sertleştirme işlemlerine oranla daha verimli sonuçlar elde edilebilmektedir. Akımla ısıtma işleminin ardından soğutma işlemi yüzeye su uygulanarak gerçekleştirilir. Yüzeye su uygulanması yüksek karbon oranına sahip çeliklerde çatlamaya yol açabilmektedir. Bu nedenle hem suyum sıcaklığı 60o’ye ayarlanmalı hem de ek olarak yağ kullanılmalıdır. Bu işlemlerin ardından meydana gelen iç gerilmeleri ortadan kaldırmak için menevişleme işlemi uygulanmalıdır. İndüksiyonla ergitme işlemi için çeşitli cihazlar bulunmaktadır. Bu cihazlarla ilgili merak edilenleri reterm.com’dan Alparslan İncedayı’ya sorduk. 

Deprem konutları

İndüksiyonlu Kaynak Makinası

İndüksiyon akımıyla ısıtma işlemi aynı zamanda kaynak işlerinde de kullanılmaktadır. İndüksiyon kaynak makinası bu amaçla kullanılan cihazlar arasında yer almaktadır. İndüksiyon akımının kullanıldığı kaynak cihazlarında iki adet metal erime sıcaklıklarının altında olacak şekilde ısıtılır. Bu esnada metallerin yüzeyleri arasına yayılan dolgu malzemesi sayesinde metallerin birbirine kaynamaları sağlanır. Bu işlem gerçekleştirilirken birbirine kaynak yapılacak metallerin ve dolgu malzemesinin zarar görmesi istenmez. Bu amaçla bilhassa oksidasyon meydana gelmemesi için çeşitli malzemeler kullanılır. Bunlar kaynak dekapanı ve koruyucu gazdır. Diğer bir yandan bu indüksiyon akımıyla gerçekleştirilen kaynak işlemleri oldukça verimlidir. Bu nedenle pek çok alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Özellikle elektromekanik, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde bu işlem sıklıkla tercih edilmektedir. 

İndüksiyonlu Altın Eritme Ocağı

YouTube Haber arası

İndüksiyon akımının kullanıldığı bir diğer önemli cihaz ise indüksiyonlu altın eritme ocağı olarak bilinmektedir. Bu cihaz yardımıyla kurşun, bakır, altın, çinko, alüminyum, bronz veya gümüş gibi içeriğinde demir bulunan ya da bulunmayan çeşitli metallerin eritilmesinde kullanılır. Bilhassa kuyumculuk sektöründe sıklıkla kullanılan bir cihazdır. Kuyumculuk sektöründe kullanılma amacı genel olarak altın fiyatında değişiklik yapabilmektir. Diğer bir yandan bu cihaz yardımıyla çeşitli alaşımlar elde edilerek metallere yeni ve farklı özellikler de kazandırılabilmektedir. Bilhassa uygun alaşımları elde etmek konusunda oldukça avantaj sağlayan verimli cihazlar olmaları nedeniyle kuyumculuk alanında sıklıkla tercih edilmektedir. Altın eritme işlemi için kullanılan indüksiyon ocakları ergitme prensibine uygun şekilde çalışır. Bu sebepten dolayı kısa sürede yüksek verim elde edilebilmektedir. Sağladığı yüksek verim sayesinde ergitme kaybının oluşmasını da engellemektedir. Kullanım alanına ya da ihtiyaca göre farklı ağırlıklara sahip ocaklar piyasada mevcuttur. Genel olarak 3 kg ve 9 kg aralığında indüksiyonlu ocaklar altın eritme işleminde kullanılmaktadır.