casino siteleri

İnönü Stadı’nın Yeri Ne Olacak?

“Söz uçar yazı kalır” demişler.

2016 Yılında birazda bir bilen havasında şunları yazmışım:

“TOKİ’YE TERK EDİLEN YERLER GERİ ALINMALIDIR

Malatya da TOKİ’ye bedelsiz olarak devredilen Devlet Hastanesi ve Beydağı Devlet Hastanesine ait yerler TOKİ’den geri alınarak Malatya’ya kazandırılmalıdır. Zira iki Hastane yerini bedelsiz alan TOKİ yine Şeker Fabrikasından alınan 200 dönüm arazi üzerine 100 milyon liraya bir Hastane yapmış, bunun karşılığında iki hastane yerini adeta kapmıştır. Yine İnönü Stadı yeri ve spor tesisleri TOKİ’ye bedelsiz devir edilerek Üniversitenin 190 dönüm arazisine yeni bir stat yapılmaktadır. Gerekirse stat bedeli geri ödenerek İnönü Stadının yeri ve durumu korunarak yeniden Malatya’ya kazandırılmalıdır.

İki Hastane ve Stat yerini bedelsiz alan TOKİ Malatya’ya bir vermişse 5 kazanmıştır, buna engel olunmalıdır.” 2012 Yılında temeli atılan ve ancak 2018 Yılında tamamlanan Yeni Stadın eksiklikleri hala giderilmeyi beklerken, Vuslat Haber’den Ökkeş Cerit tüm duyarlılığı ile tapusu TOKİ’ye geçen eski Stat (İnönü Stadı) ve çevresindeki alanın hiç değilse yeşil alan olarak değerlendirilmesi için konuyu gündeme almış.

2012 Yılında sadece bir stat karşılığında TOKİ’ye devredilen İnönü Stadı yeri, Atatürk Kapalı Spor Salonu, Osman Çağlı Kapalı Yüzme Havuzu, Gençlik ve Spor Müdürlüğü binası ve Amatör spor branşlarının yer aldığı yaklaşık 50 dönümlük arazinin bundan sonrası merak ediliyor. Ya satılırsa… Ya betonlaşırsa… Ya peşkeş çekilirse… Ya da TOKİ bu alanı bir anda satarsa… Ne olacak? Oysa Malatya’nın bir değeri olan stat yeri ve çevresinin yeni bir stat karşılığında, hem de İnönü Üniversitesinden alınan 190 dönüm alana yapılmasını o günlerde adeta müjdelerle duyurmuştuk. Bakın o günlerde ajansların geçtiği bir haberde şöyle deniliyor:

''Bütün illerin Başbakanlık'a ve TOKİ'ye müracaatı var. Elazığ, Hatay, Gaziantep, Afyonkarahisar, Sivas bu şehirlerin hepsi stadyumlarını kentin dışına taşımak için başvurmuş. Milletvekillerimiz valimiz hızlı davrandı. Malatya'yı en öne aldılar. Bu yıl temeli atılacak, yatırım programına alındı. Türkiye'de yapılacak stadyum projelerinin en önünde Malatya var.'' Malatya eski stat yerini bu günleri düşünmeden TOKİ’ye devretti. TOKİ ne yaptı önce stadın kapasitesini küçülttü, ısıtma sistemini rafa kaldırdı, locaları yapmadı, elektrik ve su sistemini yarım bıraktı, çim sahayı tamamlamadı, oto park, yol ve kavşak düzenleme işlerini askıya aldı, 2 yılda bitecek stadı 6 yıl sonra yığınla eksikle teslim etti. Eksiklikleri tamamlamak için hala çalışmalar devam ediyor. Ama süreçte devam ediyor.

TOKİ yeni stat karşılığında alığı İnönü Stadı yerini bir türlü geri iade etmiyor. Emsal yer verin bırakayım diye bastırıyor. Malatya yeşil kuşak projesi kapsamında bu alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesini istiyor. TOKİ’yi ise Yeşil kuşak projesi ilgilendirmiyor, Malatya’dan yükselen sesleri duymak dahi istemiyor. Ama artık bu iş uzadı.

Malatya’nın hakkı olan stat yeri yeşil alan olarak değerlendirilmek üzere yeniden Malatya’ya kamu yararı gözetilerek devir edilmelidir. DSİ yerine yapılan Battalgazi Belediye Sarayı ile ağır bir darbe yiyen Yeşil kuşak projesi İnönü stadının yeri alınarak projenin uygulanmasına yeniden dönülmelidir. Sanat Okulu taş binaları korunarak bulunan alan tüm yeşiliyle, Yeşil Kuşak projesine dahil edilmeli ve taşınacak Kız lisesi  alanıyla da proje sahası yeşile doğru genişletilmelidir. Tabi bunların yapılması için siyasetçilerimize öncelikle de Bakanımıza büyük görev düşmektedir. Zira TOKİ’nin malı olmuş bir yeri almak o kadar da kolay bir iş değildir. 6 Yıl önce büyük bir hata yapılarak TOKİ’ye devir edilen sadece stat yeri değil, Hastane yerleri de, Kentsel dönüşüm rezaletinin yaşandığı Beydağı yamaçları da TOKİ’den alınmalıdır. Ayrıca zaman da kalmamıştır. TOKİ uhdesine aldığı Malatya’nın değerlerini her an satabilir.

Bu nedenle Vuslat Haberin duyarlılığı çok önemli olmakla birlikte Malatya tüm gücüyle ağırlığını göstermelidir.

Malatya’nın değeri olan araziler Malatyalılara geri iade edilsin.

Ondan sonrası kolaydır. Yeşil kuşak da olur, yeşil park da…