casino siteleri

Kanadalı bilim insanları felaketin boyutunu ve izlerini inceledi

BİLİM VE TEKNOLOJİ Haber Girişi : 12 Haziran 2023 10:36
Kanadalı bilim insanları felaketin boyutunu ve izlerini inceledi
Kahramanmaraş´ın Elbistan ilçesine gelen Kanada´nın British Columbia Üniversitesi´nde (The University of British Columbia) görev yapan bilim
Kahramanmaraş´ın Elbistan ilçesine gelen Kanada´nın British Columbia Üniversitesi´nde (The University of British Columbia) görev yapan bilim insanları, 6 Şubat´taki depremin merkez üssü olan kentte felaketin boyutunu ve geride bıraktığı izleri inceledi.
Kanada´nın British Columbia Üniversitesi´nde görevli Prof. Tony Yang, Prof. Carlos Estuarado, Türk kökenli Prof. Alemdar Bayraktar ve inşaat mühendisliği dalındaki ekibi ile birlikte Elbistan´ı ziyaret etti. Kanadalı bilim insanlarının Elbistan´daki ilk durağı, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Elbistan Temsilciliği oldu. Burada İMO Elbistan Temsilcisi Özgür İspir´den deprem ve sonrasında yaşananlara ilişkin bilgiler alan Kanadalı bilim insanları, özellikle aynı lokasyonda olmalarına rağmen ağır hasar alan ya da hasarsız durumdaki binalarda teknik analiz ve ölçümler yaptı.
Hacı Esat Efendi Caddesi ve Malatya Caddesi başta olmak üzere birçok binayı inceleyen Kanadalı ekip, lazerle ölçümler yapıp depremin etkilerini tespit etmeye çalıştı. İki adet özel sensör yardımıyla depremin binalar üzerinde bıraktığı izler belirlendi, binaların mühendislik özellikleri de analiz edilerek depreme dayanıklılık açısından yanlış ya da yetersizliğine ilişkin notlar alındı. Heyetin teknik incelemelerinin sonuçlarını, dünyanın diğer bölgelerindeki depremlerle ilgili de tecrübeleri ekleyerek rapor haline getireceği bildirildi.
Teknik inceleme sonrasında British Columbia Üniversitesi heyetinin ziyaretine ilişkin değerlendirme yapan İMO Elbistan Temsilcisi Özgür İspir, bilim insanlarının Elbistan´la ilgili yeni yapılaşma ve şehirleşmeyle ilgili tespit ve önerilerinin çok kıymetli olacağını belirtti.
Heyette yer alan Profesör Tony Yang ise, depremin inşaat mühendisliği alanına giren sonuçları ile yakından ilgilendiklerini vurguladı.
Elbistan´da ve felaketin vurduğu diğer yerleşim alanlarında eski ve yeni binaların depreme gösterdiği direnci ve tepkiyi ölçmek istediklerini anlatan Prof. Yang, Japonya örneğini verdi.
Üç kıta arasında sıkışmış bir konuma sahip bulunan Anadolu yarımadasının Avrasya, Afrika ve Arap Levhaları bitişiğinde yer aldığına değinen Yang, "Japonlarla yakın çalışıyoruz. Japonya´da insanlar depreme çok iyi hazırlanıyorlar. Çok iyi bir bina yönetmelikleri var. İnsanlar gelecek olan depremler için düzenli olarak hazırlıklar yapıyorlar. Japonya´da sürekli deprem oluyor. Diğer ülkelerde büyük depremler oluyor. Çin, Şili gibi yerlerde oluyor. Onlar, bunu dikkate alarak yeni yüksek teknolojiler geliştiriyorlar. Binalar, köprüler, barajlar büyük deprem için güvenli hale getiriliyor" dedi.
Elbistan´da aynı cadde ya da sokak üzerinde tüm binaların yıkılmasına rağmen bir ya da birkaçının ayakta kalmasının nedenlerine odaklandıklarını söyleyen Yang, "Elbistan´daki incelemelerimizde en çok dikkatimizi bu konu çekti. Bazıları yıkılmış. Bazıları yıkılmamış. Bunu anlamak istiyoruz. Eski binalarda ve yeni binalardaki hasarın nedenlerini tespit edip sonuçlarını paylaşacağız. Şu an sensörler yerleştirerek bunu anlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.