casino siteleri

Kandil Barajında ilk alabalık hasadı yapıldı, Avrupa ve Rusya´ya gönderilecek

Ekonomi Haber Girişi : 06 Haziran 2023 12:11
Kandil Barajında ilk alabalık hasadı yapıldı, Avrupa ve Rusya´ya gönderilecek
Kahramanmaraş´ın Ekinözü ilçesinde Ceyhan Nehri üzerindeki Kandil Barajı´nda kurulan ağ kafeslerde yetiştirilen alabalıkların ilk hasadı
Kahramanmaraş´ın Ekinözü ilçesinde Ceyhan Nehri üzerindeki Kandil Barajı´nda kurulan ağ kafeslerde yetiştirilen alabalıkların ilk hasadı yapıldı. Baraj gölü üzerine kurulan 14 tesiste yetiştirilen ve ilk hasadı yapılan 5 bin ton alabalık, işlendikten sonra Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere dünyanın birçok yerine ihraç edileceği bildirildi.
Kandil Barajı, 10 bin tonluk kapasitesi ile sadece Kahramanmaraş´ın değil Türkiye´nin en önemli ağ kafeste alabalık üretim merkezi haline geldi. Baraj gölüne 500 milyon liralık yatırımla 14 ayrı işletme kuruldu. Geçen yıl Ekim-Kasım aylarında Kandil Barajı´nın suları ile ile buluşan milyonlarca yavru balık, yeterli büyüklüğe ulaşmalarının ardından hasat edildi. 10 ton kapasitenin 7 bin tonunun faaliyete geçtiği baraj gölünde ilk kez yapılan hasatta yaklaşık 5 bin tonluk bir rakama ulaşıldı. İşletmelerde devam eden hasadın Temmuz ayına kadar sürmesinin beklendiği ifade edildi.
Hasat edilen balıklar, özel kamyonlarla başta Isparta olmak üzere Türkiye´nin birçok şehrindeki işletmelere gönderiliyor. Burada işlenen balıkların Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere Rusya ve ABD´ye de ihraç edildiği bildirildi.
Halihazırda 100´ü doğrudan olmak üzere yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlayan alabalık tesislerinin, Kahramanmaraş´ı Türkiye´nin en büyük balık üretim merkezleri arasında ikinci sıraya yükseltmesini sağlayacağı kaydedildi. Kandil Baraj Gölü´nün tam kapasitesinin kullanılmasıyla birlikte yıllık üretim miktarının yaklaşık 16 bin tona çıkacağı belirtildi.
Kandil Barajının, devasa yatırımla hem bölge hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sunmasının beklendiği ifade edildi.