casino siteleri

KAYISI REKOLTESİ AÇIKLANDI

Ekonomi Haber Girişi : 20 Mayıs 2016 11:57
KAYISI REKOLTESİ  AÇIKLANDI

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Gürsel Özbey, Malatya'da bu yıl yaklaşık 386 bin ton yaş, 89 bin ton kuru kayısı rekoltesi tahmininin her kesimi memnun ettiğini söyledi.
MTB Başkanı Gürsel Özbey, kayısıda rekoltenin belirlenmesine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Dünya kayısı başkenti Malatya'da bu yıl yaklaşık 386 bin ton yaş, 89 bin ton kuru kayısı rekoltesi beklendiğini anımsatan Özbey, “2016 yılı yaş kayısı tahmini rekoltesi Ticaret Borsası’nın içinde olduğu komisyon tarafından açıklandı. Bu rekoltenin ülkemize, Malatya'ya ve en çok da emeği geçen üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Ortada bir rekolte var ve bu rekoltenin her kesimi memnun ettiğini düşünüyorum. İnşallah çok iyi bir hasat sezonu geçiririz. İnşallah herkes emeğinin karşılığını alır” şeklinde konuştu.
Kayısı ihracat rakamlarına ilişkin bilgiler de veren Özbey, “2014-2015 rekoltemiz hiç olmamıştı. Büyük bir oranda kayısı dondan etkilenmişti. 2015 yılında bir miktar rekoltemiz vardı. Rekolte azlığı nedeniyle satışlarımızda da biraz azalma oldu. Ama biz de ağustos ayında başlayan kuru kayısı ihracatı nisan sonu itibariyle 65 bin ton civarındadır. Bu da yaklaşık 215 milyon dolar girdi anlamına geliyor. Ben bu yılki rekolte ile stokların sıfırlanacağını düşünüyorum. Yeni sezona sıfır stokla gireceğimizi tahmin ediyorum. Üreticilerimiz buna göre hareket etmelidirler. Üreticilerimizden isteğim, pazarı takip etsinler. Bizim arz-talep dengesi çok önemli. Arz ile talebi dengede tutarsak kayısı fiyatları her zaman yüksek seyreder. Üretici tüccar, ihracatçı emeklerinin karşılığını alır" ifadelerini kullandı.
Kayısı ihracatında bir fiyat dengesi oluşmasına yönelik ithalatçıların talepleri olduğunu ifade eden Özbey, “Kayısı fiyatlarının çok yüksek olması, kayısı için çok da iyi bir şey değil. Dengeli bir fiyat politikası olması gerekiyor. İthalatçılar özellikle şunu istiyor, Malatya'da bir fiyat oluşturulduğu zaman her zaman bu fiyatın arkasında durulsun istiyorlar. 10 dolar ise 10 dolar, 5 dolar ise 5 dolardan gitmesini istiyor. 10 dolardan birden 5 dolara düştüğü zaman ithalatçı için fiyat dengesi oluşmuyor. Biz, Malatya kayısısının çeşitlendirilmesini, ürün bazında geliştirilmesini, 350 milyon dolar olan gelirin 1 milyar dolara yaklaşmasını istiyoruz” diye konuştu.

Deprem konutları