casino siteleri

Malatya Bilim ve Sanat Merkezi’nden anlamlı proje

Kültür-Sanat Haber Girişi : 16 Ocak 2024 18:58
Malatya Bilim ve Sanat Merkezi’nden anlamlı proje
Malatya Bilim ve Sanat Merkezi’nin yürütmüş olduğu Erasmus+ KA210 Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi adlı Projenin 3. Kısa Dönemli Ortak Personel Eğitimi ve Ulusötesi Toplantısı Riyeka, Hırvatistan’da, 4.sü ise Temeşvar, Romanya’da gerçekleşti.

Projenin amacı öğrencilerin kendi ve farklı ülkelerin somut ve soyut kültürel mirasları hakkında bilgi edinmeleri, bu bilgilerin çeşitli dijital araçların doğru şekilde kullanılması ile sanal kültürel mirasları içerecek platformlar oluşturulmasıdır. 

Deprem konutları

Böylelikle öğrenciler kendi ülkelerinin ve Avrupa ülkelerinin zengin kültürel mirasını keşfederken aynı zamanda 21. Yüzyılın gerektirdiği anahtar yeterlilikler arasında yer alan dijital becerilerini geliştirmiş olacaklardır. Ayrıca öğrencilerin  medya okuryazarlığı, iletişim becerileri, eleştirel düşünmebecerileri de gelişecektir. 

 

HIRVATİSTAN HAREKETLİLİĞİ 

Hırvatistan hareketliliğine Malatya Bilim ve Sanat Merkezi’nden 4 öğrenci ve iki öğretmen katıldı.

Ev sahibi okul katılımcılara Hırvat okul sistemi hakkında bilgi verdi. Öğrenciler karma gruplar halinde İngilizce dersinekatıldılar. Sonrasında tüm gruplar kendi ülkelerindeki ünlü kişiler,  şehirler ve ülkenin turistik yerleri hakkında sunumlar yaptılar. Sunumlarda verilen bilgiler kullanılarak kahootoyunları hazırlandı.


Hareketliliğin ikinci günü ise tarihi Frankopani ailesi temalı bir gezi düzenlendi. Öğrenciler ve öğretmenler ilk olarakKraljevica'daki Frankopan ailesine ait kaleyi ziyaret ettiler. Bu ailenin tarihi ve Hırvat halkı için önemi hakkında bilgi edinildi, müze bölümü gezildi, Frankopan ailesiyle ilgili animasyonlu bir belgesel film izlendi. “Bana Bir HikayeAnlat” adlı atölye çalışması yapıldı. Karışık gruplara ayrılan öğrenciler cümlelerinin yeri değiştirilmiş olan bir mektubun cümlelerini sıraya koydular. O döneme ait olan hafler modern dile uyarlandı böylece öğrenciler Frankopan ailesine ait eski mektupları inceleme şansı buldular.    

Riyeka’da yer alan camii ziyaret edildi.

Hareketliliğin üçüncü gününde eski bir sanayi kompleksi olan ve kültür parkına dönüştürülen Sanat Parkı'ı, Çocuk Evi'i, Çağdaş Sanat Müzesi'i ve Şehir Kütüphanesi'i ziyaret edildi. Gezinin ve kompleksin tarihiyle ilgili dersin ardından öğrenciler Yerel Mirasın Yeniden Kullanımı atölyesine katıldılar ve okuldaki ekipler QR kodları ve Padlet kullanarak kompleksin tarihi ve güncel kullanımına ilişkin dijital belgeler hazırladılar.

Zvončari ("bellmen"), Hırvatistan'ın Rijeka çevresindeki bölgede sürdürülen karakteristik bir halk geleneğidir. 2009 yılında UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne dahil edilmiştir

Bu geleneği günümüzde de devam ettiren bir aileden gelen öğretmen Rumence dili öğretmeni Raspor Mohorovičić bu konu hakkında katılımcılara bir sunum yaptı. Bu geleneği sürdüren Hırvatların taktıkları şapkalar tasarlandı.

Hareketliliğin beşinci gününde katılımcılara sertifikaların verilmesi ile son buldu.

 

Bu hareketliliğinin videosuna buradan ulaşabilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=VjHHTKxFF1o

ROMANYA HAREKETLİLİĞİ

 Projenin son hareketliliği ise Ekim ayı içerisinde  2023Avrupa kültür başkenti olarak seçilen Romanya’nın Temeşvar şehrinde gerçekleşti. Toplantıya Malatya Bilim ve Sanat dört öğrenci ve iki öğretmen katıldı.

Karşılama töreninden sonra katılımcılar ev sahibi kurum olan Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva okulunu gezdiler. Okul müdürü de okulun tarihçesi ve okulun şehirdeki önemi hakkında bilgi verdi.

İlk çalışma faaliyeti, okulun konferans salonunda gerçekleşti. Tüm ortak okullar kendi şehir veya bölgelerindeki önemli kültürel alanlar hakkında sunumlar yaptılar. Öğleden sonra tarih öğretmeni Sasa Malimarcov rehberliğinde şehir turu yapıldı. Şehrin tarihi hakkında bilgi edinildi. Farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olmasına rağmen her bir kültürün kalıntılarını günümüze taşımış olmasından dolayı  Avrupakültür başkenti seçildiği öğrenildi.

Öğrenciler Tarih, Coğrafya ve İngilizce derslerine katılarak Romanya eğitim sistemi hakkında bilgi edindiler.

Sonrasında katılımcılar Romanya'yı uzun süre yöneten ve 1989 yılında Timisoara'da çıkan isyan sırasında kaldırılan komünist rejimin dünyasına ait görsellerin, videoların, kıyafetlerin sergilendiği Devrim Müzesi'ni ziyaret edildi.Müze ziyaretinin ardından öğle yemeğini kent merkezinde yiyen öğrenciler, 2023 yılının kültür başkenti Timisoara'nınBarok üsluptaki mimarisini görme şansı buldular.

Hareketliliğin üçüncü gününe okuldaki atölye çalışmaları ile başladık. Öğrenciler, ziyaret ettikleri kültürel alanlar ve kendi bölgelerinin kültürel alanları hakkında Kahoot oyunlar tasarladılar. Daha sonra Banat ve Crisana bölgesine ait geleneksel evlerden oluşan bir koleksiyona sahip birkaç hektarlık bir parkta yer alan Banat Köyü müzesine gidildi. Yüzyıllardır burada yaşamış olan farklı etnik grupların farklı yaşam tarzları hakkında bilgi edinildi. 

 Bu Hareketliliğin dördüncü gününde ise bölgenin tarihi gelişimi temalı saha gezisi olarak planlandı. İlk olarak antik Roma kenti olan Sarmisegetusa'yı ziyaret edildi. Daha sonra Hunedoara şehrinde bulunan 14. yüzyıldan kalma bir ortaçağ kalesi gezildi. Hunedoara ve çevresi Hateg Ülkesi ile birlikte Orta Çağ'da bile Rumen kültürünün önemli bir merkezini oluşturmaktadır. 

Proje toplantısı sertifika töreni ile son buldu.

 

Bu hareketliliğin videosuna buradan ulaşabilirsiniz:  https://www.youtube.com/watch?v=0FPnMdr9JrQ&feature=youtu.be

YouTube Haber arası

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.