casino siteleri

NAMAZ BİR AİLE KLASİĞİ

 "Ailene namazı emret ve kendin de ona devam et. (Taha, 132)"

 

Dinin direği, Mü’min'in miracı olan ibadettir namaz. Resul-ü Kibriya(s.a.v)'in gözünün aydınlığı olan ve bizimde gözümüze aydınlık olması gereken ibadettir namaz. Kur'an-ı Kerim'de en fazla konu edilerek ibadetlerin en büyüğü olduğu tartışılmaz olan ibadettir namaz. Kulu kötülüklerden alıkoyan, fuhşiyattan uzaklaştıran, maddi-manevi temizliği bedenimize ve ruhumuza enjekte eden ibadettir namaz. Manası anlaşılıp, onun tatlı atmosferi solunduğunda insanı hazzına kandıran ibadettir namaz. Ve namaz kula kulluğun reddedildiği, bir özgürlük bildirisi olan ibadettir. RûkulardaRabbul Âlemin için eğilmenin verdiği bilinçle, başkalarının önünde doğru durmanın öğrenildiği ibadettir namaz. Secdelerde Yüce Allah için alnı yerlere koymanın verdiği bilinçle, enaniyet ve kibir hallerini ayaklar altına almanın yolunu öğreten ibadettir namaz.

 

Namaz nasıl anlatılabilir ki? Durmaksızın akan bir coşkun ırmak, ne kadar susuz olursanız olun, bir kere de içilebilir mi? Allah(c.c) katında bu denli önemi olan bir ibadetin pek tabiidir ki, getireceği bereket ve rahmet devamlı olmasıyla mümkün olacaktır. Canımız çektiğinde yapılacak bir etkinlik değildir namaz. Namaz bir yaşam tarzı olmalıdır Mü’min için. Namazla programlanmalıdır zaman. Namaz yeri geldiğinde ihmal edilip kazaya kalabilen bir alışkanlık değil, kendisiyle hayatınızın dengesinin kurulduğu bir ana hat olmalıdır. Bu sebeple "Namaza devam et." der Cenab-ı Hak. Ama yetmez.

 

Bencillik ve bana ne demek yakışmaz Mü’min'e. İnsanlık bu rahmetten, bu bereketten, bu ihsandan mahrum kalmamalıdır öyle değil mi? Öyleyse bak çevrene en yakınında kimleri görüyorsun? Aileni değil mi? O zaman "Ailene namazı emret." buyruğunu hayata geçirmelisin. Namaz saklı dehlizlerden yol bulmalı evinin odalarına. Cemaatle namaz Camilere hasredilmemeli sadece. Ailece yenen bir yemek gibi ya da gidilen bir misafirlik gibi namazlarınız olmalı ailenin tüm fertlerinin katıldığı. Eşinle dualarda da buluşabilmelisin namaz bitimlerinde, evladının elini muhabbetle sıkabilmelisin "Allah kabul etsin" derken. Namaz evini şenlendirmeli, huzur taşmalı ara holden. Çocuğunun oyuncakları arasında olabilmeli seccade, tespih, örtü, takke. Çocuklarının bir oyun alanı da namaz zamanları neden olmasın? Neden duanı, zikrini, secdeni taklit etmesin ki çocukların? Namazla şenlenmeli evin. Günde beş vakit sıyrılıp dünyadan nasıl Allah'a açıyorsan yüreğini, evinde ailenle birlikte de yapmalısın bunu. Buram buram namaz, ibadet, kulluk kokmalı duvarlar.

 

Namaz bir aile klasiğidir Mü’min için, vazgeçilmezdir. Babadan oğula, anneden kıza bir mirastır namaz. Evleri kabirlere benzemekten kurtaran ve gül-gülistana döndüren bir tohumdur. Su hazır, toprak hazır madem tohumu ekmek için ne bekliyorsun?