casino siteleri

Olmadı Başkan,Malatya’ya da yakışmadı

İş adamı Hasan Özbey Milli görüşcüdür, iyi bir Malatyalıdır. Memleket özlemi çekenlerdendir. Ne zaman arasa memleketle ilgili mutlaka bir işi ya da fikri vardır.  Bir hafta önce 3 Şubat Cumartesi günü Malatya’daydı, telefon açtı “Amcaoğlu görüşelim” dedi. 

Cemiyette beklerken Çin İş Adamları Derneği Başkanı Song Zibin ile çıkageldi. Bizler sohbete dalarken Çinli konuğumuz Cemiyeti dolaşıp resimlere bakıp, ilginç olanları da telefonuyla kaydetti. 60 Yaşı devirmesine rağmen gözleri bir şeyler arayan Song Zibin bizlerin sohbetinden sıkılmış olacak ki, Otele döndüğünü açtığı telefonla öğrendik.  Aynı gün yani 3 Şubat Cumartesi günü Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Malatya’da ziyaretlerde bulunuyor, açılışlara katılıyordu, il protokolü de tam kadro peşindeydi. 

Hasan Özbey, Bakan Bülent Tüfenkci ile Çinli Song Zibin’i görüştürmek istiyordu, telefonla aramasına Malatya’da görüşelim yanıtını alınca Malatya’nın yolunu tutmuşlardı. Anlattığına göre, Çin yüzde 30 yerli yüzde 70 Çin yapımı araba üretimi için yer arıyordu. İşadamı Özbey’in aklına da Malatya’daki bir zamanlar Ecevit-Erbakan’ın da projesi olan Vagon Onarım Fabrikasının bulunduğu alan gelmişti. Çinli firmanın düşündüğü projeyi atıl vaziyette bekleyen yerde uygulayabilir miyiz diye düşünmüştü.  Ayrıca Çin’den bir şehir ile Malatya’yı kardeş şehir yaparak Çinli yatırımcıları Malatya’ya çekmek istiyordu.  Özbey ve Song Cumartesi günü randevu almak için gelecek telefonu beklerken Malatya’yı da dolaştılar. Kanal boyunu, Kernek’i ve Yeni Cami, Soykan meydanını turladılar.

Kernek’te inşaat altından çıkan ve kanalizasyona aylardır motorla verilen suya bir anlam veremediler.  Bakan’dan beklenen telefon gelmeyince Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’u aradılar “Bakanımız burada Odaya gelebilir” cevabı karşısında, belki orada görüşebiliriz umuduyla TSO’nun yolunu tuttular. Sonra Çarşı’da görüşelim diye gelen telefon üzerine akşama kadar beklediler telefonla aramalarında da bir sonuç çıkmadı. Telefon beklerken Vagon Onarım Fabrikasının bulunduğu yere kadar gittiler, dışarıdan Fabrika alanına baktılar.  Bu arada Çinli firmanın talebini TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’a anlatmasını da bizzat istedim. O gün bırakın Bakan ile görüşmeyi TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ile bile görüşememişler.  Malatya’dan giderken de Hasan Özbey sosyal Medya hesabından şunları paylaştı: “Malatya, Çin ile kardeş şehir olmadı, Antalya oldu. Sanayici ve esnaf Malatya da çok büyük sıkıntı çekmiş. Sabırla bekliyor esnaf çok çok geçmiş olsun. Milletvekilleri 2019 seçimi için saha çalışmalarına başlamış, kapı kapı dolaşıyorlar. Hayırlı olsun. Çin işadamları Derneği Başkanı Song Zibin ile iki gün Malatya’yı gezdik Hiç sağlıklı rapor alamadık.

Vagon fabrikası yerinde yüzde 30 yerli yapımı, yüzde 70’de Çin yapımı araba üretimi hedefleniyordu. 5 Bin kişiye iş imkan sağlanacaktı, siyasiler buna sıcak bakmadılar. Niğde Aksaray’a kısmet oldu, sağlık olsun bizden bu kadar. Malatya’yı bu hala getirenler utansın.” Bu durumu bir hafta içerisinde yaşadık. Buna benzer örnekleri de çok dinliyoruz Proje üretemeyenler, üretilecek projelere de bakma, dinleme, araştırma gibi bir alışkanlıkları da yok. Yani bu insanlara 15 dakikanızı ayırsanız ne olurdu? Belki olmayabilir, proje sizlere birazda uçuk gelebilir ama dinlememek niye?

Randevu vermemek, hatta görüşmemek ne demektir?  Hadi diyelim Bakan’ın programı yoğunda görüşme imkanı olmamış olabilir. Ama TSO Başkanıyla görüşmek bu kadar zor olmamalıydı. Yıllardır tanıdığımız Hasan Hüseyin Erkoç’un bu tavrına bir anlam veremedim.  İşte bu nedenle diyoruz ki? Ticaret ve Sanayi Odası önemli bir kurumdur. Bu kurumu yönetenlerin, yatırımcıları ve iş adamlarını dinlememe, görüşmeme gibi bir lüksleri yoktur. Malatya’ya kadar gelmiş Song Zibin’i de Hasan Özbey’i de dinlemeliydiniz, hatta onların önüne düşüp Bakanla da görüştürmeliydiniz. 

Olur olmaz ayrı şey.  Olmadı Başkan…

TSO’ya da, Malatya’ya da yakışmadı.